Презентація на тему «Кава, її склад та властивості»


Рейтинг презентації 4 на основі 8 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Кава, її склад та властивості» - Слайд #1

Презентація Кава, її склад та властивості


Слайд #2
Презентація на тему «Кава, її склад та властивості» - Слайд #2

Сьогодні кава для багатьох людей стала повсякденним напоєм, без якого людина не може почувати себе бадьорою протягом дня. Цей тонізуючий і збуджуючий напій люблять і п'ють люди різного віку, при тому хтось обмежується чашкою кави під час сніданку, а для інших цей напій перетворився на пристрасть. 
Фахівці до цих пір не прийшли до єдиної думки з приводу походження слова "кава". За одними джерелами, воно утворилося від арабського "кауе", що в перекладі означає "сила, енергія", за інших - його поява пов'язана з назвою південно-західної ефіопської провінції - Каффа, де вперше стали вживати зерна цього дерева. Там і зараз зустрічаються чагарники дикорослої кави.


Слайд #3
Презентація на тему «Кава, її склад та властивості» - Слайд #3

Хімічний склад сирої кави
У складі сухих речовин кави :
32—36% припадає на екстрактивні речовини,
0,7—2,5% — на кофеїн,
3,5—7,7% — дубильні речовини,
9—19,2% — білки,
9,4—18% — жири,
4,2—11,8% — сахарозу,
5,5—10,9% — хлорогенову кислоту.


Слайд #4
Презентація на тему «Кава, її склад та властивості» - Слайд #4

Нaйважливішою біологічно активною речовиною кави є алкалоїд кофеїн, кількість якого, в залежності від сортів, становить від 0,5 до 2,8 %. Найбільше кофеїну є в сорті "робуста" із Гвінеї. В свіжих кавових зернах, крім кофеїну, міститься близько 11% жирів, до 8 % цукрів, до 13 % білку, а також клітковина, мінеральні речовини та органічні кислоти. При обсмажуванні зерен кави до темно-коричневого кольору виділяється ефірна олія або так званий кафіол, який надає напоям специфічного запаху і смаку.


Слайд #5
Презентація на тему «Кава, її склад та властивості» - Слайд #5

Дія кави на організм людини пов'язана із вмістом у ній кофеїну. Кофеїн сприяє рефлекторній збудливості, підсилює діяльність серця та органів дихання, підвищує артеріальний тиск, розширює судини головного мозку, а також стимулює функцію нирок і печінки.


Слайд #6
Презентація на тему «Кава, її склад та властивості» - Слайд #6

Переваги та недоліки:
М'який стимулятор, який може поліпшити мозкову активність;
Запобігає утворенню ракових пухлин;
Збуджуючий засіб;
Дозволяє не засинати, коли це необхідно.


Слайд #7
Презентація на тему «Кава, її склад та властивості» - Слайд #7

Викликає безсоння;
 Надмірне захоплення кавою підвищує ризик серцевих захворювань;
Може підвищити рівень холестерину в крові;
Може викликати мігрень у людей з підвищеною чутливістю;
Прискорює втрату мінеральних
речовин кісткової
тканини;
Виникає звикання.


Слайд #8
Презентація на тему «Кава, її склад та властивості» - Слайд #8

Про каву було складено немало легенд.
Одна з них свідчить, що першим на дерева з червоними ягодами звернув увагу ефіопський пастух Калдім. Він відмітив, що його кози, з'ївши їх плоди, стають незвичайно бадьорими. Пастух, вирішивши пізнати цей магічний ефект експериментальним шляхом, зібравягоди і замочив їх у воді. На смак напій виявився огидним.
Роздосадуваний Калдім кинув вітки з ягодами в багаття, і через деякий час відчув незвичайний, дурманний аромат. Пастух розворушив багаття і зібрав тліючі зерна, потім знову залив їх водою і залишив настоюватися. Спробувавши напій, що через деякий час вийшов, він, до свого здивування, виявив, що смак його став гірким і терпким, але досить приємним, а незабаром відчув незвичайну бадьорість, що зберігалася протягом доби.
Калдім розповів про цей незвичайний випадок настоятелеві монастиря. Той зацікавився розповіддю пастуха і вирішив випробувати дію напою на собі. Перед нічною службою він попросив одного з послушників обсмажити зерна в печі, подрібнити, а потім залити киплячою водою і настояти якийсь час. Потім випив напій, що вийшов. Ефект виявився дивовижним: він відчував себе бадьорим всю ніч і наступний день. Настоятель був настільки вражений дією напою, що повелів всім ченцям пити цей відвар, щоб ті не засипали під час нічних молебнів.
Існує ще одна, не менш цікава ефіопська легенда, згідно якої першим властивості кавового дерева відкрив Шейх Омар, відомий як один з найталановитіших лікарів свого часу. Йому вдавалося виліковувати навіть хворих, яких інші лікарі оголошували безнадійними.
Одного разу, бродивши по горбах, Шейх Омар звернув увагу на невелике деревце із запашними квітами. Цілитель захотів досліджувати властивості цієї рослини. Він приготував відвар тільки з насіння кавового дерева і приймав його протягом декількох днів.
Незабаром він відмітив, що у нього підвищилася працездатність і покращився настрій. Потім він вирішив додавати настій кавових зерен в цілющі настоянки, що допомагають від головних болів і нетравлення шлунку і відмітив, що їх ефективність помітно підвищилася. Довгий час цілитель нікому не розкривав секрет кавового дерева, і лише перед смертю передав його своєму синові.


Слайд #9
Презентація на тему «Кава, її склад та властивості» - Слайд #9

Однак слід пам'ятати, що на кожну людину кава може впливати по-різному. Тому потрібно знати свою допустиму норму вживання цього напою.


Слайд #10
Презентація на тему «Кава, її склад та властивості» - Слайд #10

Дякую за увагу!