Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3.91 на основі 11 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #1

Презентація на тему:“Галілео Галілей”
Підготувала:
Лук'янюк Вікторія


Слайд #2
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #2

Галіле́о ді Вінченцо Бонайуті де Галіле́й (15 лютого 1564 — 8 січня 1642) — італійський мислитель епохи Відродження, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, поет і літературний критик, один із засновників сучасного експериментально-теоретичного природознавства.


Слайд #3
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #3

Біографія
Галілей народився в Італії, в місті Піза, неподалік від Флоренції в сім'ї родовитого, але збіднілого дворянина Вінченцо Галілея, відомого теоретика музики та лютніста. У сім'ї батьків Галілео — Вінченцо Галілея й Джулії Амманнаті — було шестеро дітей, але вижити пощастило чотирьом.


Слайд #4
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #4

З ранніх років хлопчика вабило до мистецтва; через усе життя він проніс любов до музики й малювання, якими володів досконало. За творами Галілея можна також зробити висновок про наявність у нього літературного таланту.


Слайд #5
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #5

Початкову освіту Галілей здобув у розташованому неподалік монастирі Валломброза. Хлопчик дуже любив навчитися й став одним з найкращих учнів у класі. Він зважував можливість стати священиком, але батько був проти.
1581 року Галілео вступив до Пізанського університету, де вивчав медицину. Але, захопившись геометрією й механікою, зокрема творами Архімеда та Евкліда, залишив університет й повернувся до Флоренції, де чотири роки самостійно вивчав математику, яку вважав надійною основою для вивчення світу.


Слайд #6
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #6

1589 року він став професором Пізанського університету. У 1592–1610 рр., після вимушеного від'їзду з Пізи, Галілей працював на кафедрі математики Падуанського університету, надалі — придворним філософом герцога Козімо II Медічі. Із 25 квітня 1611 року Галілео належав до Академії деї Лінчеї. Кажуть, що світ не бачив такого генія після Архімеда.


Слайд #7
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #7

Наукові відкриття
Галілео Галілей був основоположником експериментально-математичного методу вивчення природи. Він залишив розгорнутий виклад цього методу й сформулював найважливіші принципи механічного світу. Його дослідження кардинально вплинули на розвиток наукової думки. Саме від нього бере початок фізика як наука.


Слайд #8
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #8

Механіка
Галілею людство зобов'язане двома принципами механіки, що відіграли велику роль у розвитку не лише механіки, але й усієї фізики. Сформулювавши принцип відносності руху для прямолінійного й рівномірного руху, закон вільного падіння тіл, механіку їхнього руху похилою площиною і тіла, кинутого під кутом до горизонту, ідею про ізохронізм коливання маятника (1583), ідею інерції (1609), Галілей заклав основи механічної системи відліку, а другий принцип, пов'язаний із вільним падінням тіл, привів його до поняття інертної й важкої маси.


Слайд #9
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #9

Винаходи
Першим серйозним винаходом Галілея були гідростатичні ваги для швидкого визначення складу металевих сплавів (1586); визначив питому вагу повітря. Винайшов термоскоп, що є прообразом термометра. Створив один із перших телескопів. Висунув ідею застосування маятника в годиннику. Здійснив фізичні дослідження присвячені також гідростатиці, міцності матеріалів.


Слайд #10
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #10

Астрономічні дослідження
Галілей 1609 року побудував свій перший телескоп із трикратним збільшенням, а трохи пізніше — зі збільше-нням у 32 рази. Із їх допомогою Галілей здійснив кілька важливих астрономічних відкриттів — гори і кратери на Місяці, розміри зірок та їхню колосальну віддаленість, плями на Сонці, 4 супутники Юпітера, фази Венери, кільця Сатурна, Чумацький Шлях як скупчення окремих зірок та ін.


Слайд #11
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #11

Чезез конфлікт з церквою Галілея було засуджено до тюремного ув'язнення на термін, який встановить Папа. Але Папа не став довго тримати Галілея у в'язниці. Після винесення вироку Галілею, через п'ять місяців, було дозволено вирушити на батьківщину, і він осів в Арче́тріen, поруч із монастирем, де були його дочки. Тут він провів решту життя під домашнім арештом і постійним наглядом інквізиції.
Стан здоров'я Галілея погіршився, але він продовжував енергійно працювати в дозволених для нього галузях науки. Галілей пережив доньку Вірджині на вісім років і помер сліпим. Друга донька Лівія теж закінчить своє життя в монастирі. Єдиний онук, син Вінченцо — постригся в ченці й спалив усі рукописи діда як богопротивні. На ньому рід Галілеїв згасне.


Слайд #12
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #12

Галілей помер 8 січня 1642 року. Папа Урбан заборонив ховати його в родинному склепі. Його поховали в Арчетрі, містечку де він жив останні роки, без пам'ятника. Лише 1737 року рештки перепоховали в базиліці Санта Кроче поряд із Мікеланджело.


Слайд #13
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 2) - Слайд #13

Дякую за увагу!