Презентація на тему «Павло Чубинський»


Рейтинг презентації 3 на основі 7 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #1

ПАВЛО ЧУБИНСЬКИЙ
Підготував:
учень 9-П класу
Тишкевич Юрій


Слайд #2
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #2

БІОГРАФІЯ
Павло Платонович Чубинський народився 27 січня 1839 року на хуторі Чубинський 
Полтавської губернії у небагатій дворянській сім'ї.


Слайд #3
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #3

Ще змалку Павло починає захоплюватись географією, мріє про далекі подорожі. Після закінчення другої Київської гімназії вступає на юридичний факультет Петербурзького університету. Там знайомиться з географом Семеновим-Тянь-Шанським Петром Петровичем, який у свою чергу знайомить Чубинського з видатними географами Миколою Пржевальським та Миколою Миклухо-Маклаєм.


Слайд #4
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #4

У студентські роки брав участь у діяльності Петербурзької української громади. Був автором журналу «Основа», де познайомився з Тарасом Шевченком, Миколою Костомаровим. Після мітингу проти розправи над учасниками варшавської маніфестації Чубинського виключають з університету, і він деякий час живе на Чернігівщині, у селі Ропша.


Слайд #5
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #5

1861 року захищає в Петербурзі дисертацію «Нариси народних юридичних звичаїв і понять з цивільного права Малоросії» й одержує вчений ступінь кандидата правознавства.
Повернувшись в Україну, впродовж 1861–1862 років пише статті для «Основи»: «Значення могорича у договорі, господарські товариства, найм робітників», «Український спектакль у Чернігові», «Два слова про сільське училище», «Ярмарок у Борисполі», співпрацює з «Чернігівським листком», де публікує матеріал «Декілька слів про значення казок, прислів'їв та пісень для криміналіста»,


Слайд #6
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #6

У цей час намагався відкрити безкоштовну сільську школу в Борисполі, але не добився дозволу влади. Належав до течії хлопоманів. 1862 року в Києві кілька українофільських гуртків об'єдналися в громаду, серед перших членів якої були Павло Чубинський, Володимир Антонович, Павло Житецький, Тадей Рильський тощо. Проти громади невдовзі було заведено кримінальну справу, почалося слідство. У вересні того року в Золотоніському повіті поліція виявила прокламацію українською мовою «Усім добрим людям». Тієї осені 1862 року Павло Чубинський пише вірш «Ще не вмерла Україна», що став національним гімном українського народу.


Слайд #7
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #7

20 жовтня шеф жандармів князь Долгоруков дає розпорядження вислати Чубинського «за вредное влияние на умы простолюдинов» на проживання в Архангельську губернію під нагляд поліції. Туди ж висилають громадівця Петра Єфименка та його дружину, історика Олександру Єфименко. Через рік він оселяється в Архангельську, де працює слідчим, потім секретарем статистичного комітету, редактором губернської газети, чиновником з особливих доручень при губернаторі. За сім років заслання в Архангельську українець Чубинський зробив чимало для російської науки, зокрема написав дослідження про ярмарки в архангельському краї, про смертність на Архангельщині, про печорський край, торгівлю в північних губерніях Росії, дослідив юридичні звичаї в губернії тощо.


Слайд #8
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #8

Очолював експедицію з вивчення Печорського краю і Заполярного Уралу. За його ініціативою була відправлена експедиція навіть на Нову Землю. У 1869 р. дістає дозвіл про повернення до України й очолює етнографічно-статистичну експедицію Російського географічного товариства в Південно-Західному краї.
У 1873–1875 роках — секретар  Південно-Західного відділу Російського географічного товариства.


Слайд #9
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #9

У 1876 р. Чубинського було вислано з Києва із забороною проживати в малоросійських і столичних губерніях. За допомогою президії Російського географічного товариства він дістає дозвіл проживати в Петербурзі.


Слайд #10
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #10

СМЕРТЬ
У 1879 р. Чубинський тяжко захворів, його розбив параліч, і він до кінця життя був прикутий до ліжка. Помер 17 січня 1884 р. Прощалися з Чубинським у Церква Різдва Христового. Похований у Борисполі на Книшовому кладовищі.


Слайд #11
Презентація на тему «Павло Чубинський» - Слайд #11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!