Презентація на тему «Храми України» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4.38 на основі 13 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Храми України» (варіант 1) - Слайд #1

Храми України – перлини архітектурного мистецтва Княжої Доби


Слайд #2
Презентація на тему «Храми України» (варіант 1) - Слайд #2

Софійський собор
Київський собор Святої Софії – найвеличніша архітектурна споруда України. Софійський собор – найдавніший руський храм, серед тих, що збереглися. Старше за нього була лише Десятинна церква. Софійський собор побудований із бутового каменю та плінфи.  Сучасні розміри собору такі: довжина 37, ширина 55, висота 29 метрів. Він має два поверхи та дев'ять апсид. Інтер'єр храму зберігся ще з 11 століття, за винятком окремих частин. З того ж часу збереглися 3000 кв. метрів фресок та 260 кв. метрів мозаїки


Слайд #3
Презентація на тему «Храми України» (варіант 1) - Слайд #3

Десятинна церква
Десятинна церква - найперший кам'яний храм Русі. Збудував його Володимир Хреститель на честь Святої Богородиці у 991-996 роках. Храм мав розміри 35х37 м і був одним з найбільших і найгарніших храмів Києва. А у страшному 1240 році його зруйнували монголо-татари. Будівництво нової церкви розпочалося у 1828 році.


Слайд #4
Презентація на тему «Храми України» (варіант 1) - Слайд #4

Храм Святого Пантелеймона
Храм Святого Пантелеймона у селі Шевченкове є найстарішим і єдиним із збережених храмів Галицько-Волинського князівства і тому являє собою неабияку архітектурну і історичну цінність.  У 1575 році храм зруйнували татари і він стояв пусткою 20 років. В останні роки XVI століття храм відбудували францисканці, заснувавши тут монастир.  В 1998 році вона отримала сучасний вигляд – максимально наближений до вигляду традиційних білокамінних храмів княжої доби. Сьогодні церква Св.Пантелеймона належить греко-католицькій українській громаді. 


Слайд #5
Презентація на тему «Храми України» (варіант 1) - Слайд #5

Спасо-Преображенський собор
Спасо-Преображенський собор у Чернігові, одна з найстаріших збережених монументальних кам'яних будов України, головна споруда Чернігівського князівства.


Слайд #6
Презентація на тему «Храми України» (варіант 1) - Слайд #6

Успе́нський собо́р
Успе́нський собо́р — один з небагатьох зразків мурованої монументальної архітектури XII століття. Це головний храм Єлецького Успеського монастиря. Успенський собор будувався на рубежі XI та XII століть (точна дата невідома) за зразком однойменного храму Печерського монастиря в Києві.


Слайд #7
Презентація на тему «Храми України» (варіант 1) - Слайд #7

Кирилівська церква
Кирилівська церква – одна із 19-ти пам'яток архітектури Княжої Доби, що збереглися в Україні. Сучасне архітектурне обличчя церкви – результат роботи геніального архітектора Івана Григоровича Барського, але ще більшу цінність мають фрески ХІІ століття, якими вкрито стіни храму, та розписи ХІХ століття.


Слайд #8
Презентація на тему «Храми України» (варіант 1) - Слайд #8

Золоті ворота
Золоті́ воро́та -головна брама стародавнього Києва. Свою назву одержали за аналогією і зразком із Золотими воротами в Константинополі. Золоті ворота дійшли до нашого часу.  Надбрамну церкву відтворено у вигляді тринефного чотиристовпного однобанного храму. В архітектурному декорі фасадів використано орнаменти з цегли, властиві для давньоруських будівель того періоду. Підлогу храму прикрашено мозаїкою, малюнок якої виконано за мотивами стародавньої підлоги Софії Київської.


Слайд #9
Презентація на тему «Храми України» (варіант 1) - Слайд #9

Києво-Печерська лавра
Ки́єво-Пече́рська ла́вра  — одна з найбільшихправославних святинь України, визначна пам'ятка історії та архітектури, а також діючий монастир Української православної церкви Московського патріархату зі статусом лаври. Лавра була постійним центром православ'я на Русі. Разом ізСофіївським собором вона занесена до Світової спадщини ЮНЕСКО.