Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі»


Рейтинг презентації 3.75 на основі 12 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #1

Виконала: учениця 11- Б класу, Побивайло Карина
Архітектура.
Стиль в архітектурі


Слайд #2
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #2

види архітектури
Архітектура
об'ємних споруд
Ландшафтна
архітектура
Містобудування


Слайд #3
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #3

Стиль в архітектурі – поєднання образної системи, засобів художньої виразності, що є характерними для мистецтва певного періоду.


Слайд #4
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #4

Романський стиль


Слайд #5
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #5

Рома́нський стиль— художній стиль, що панував у Європі (переважно західній) в X—XII ст. (у деяких місцях — і в XIII ст.), один із найважливіших етапів розвитку середньовічного європейського мистецтва. Найповніше виявив себе в архітектурі. Термін «романський стиль» увів на поч. XIX ст. Арсісс де Комон, який встановив зв'язок архітектури XI—XII ст. із давньоримською.
В орнаменті перепліталися традиції античності, Візантійської імперії, Ірану й Далекого Сходу.
Романський стиль вирізнявся масивністю і зовнішньою суворістю споруд, які зберігають оборонні, захисні функції. Найбільша увага приділялася спорудженню храмів-фортець, монастирів-фортець, замків-фортець, що розташовували на підвищених ділянках місцевості. Романські храми, переважно монастирські, будували з великого каменю, у простих формах, із перевагою вертикальних або горизонтальних ліній, із дуже вузькими отворами дверей і вікон, із півциркульними арками. Архітектори створювали склепіння у вигляді хрестів. Перевага духовного над тілесним виражалася в контрасті духовної експресії й зовнішньої потворності.


Слайд #6
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #6

Площа Іспанії


Слайд #7
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #7

Готичний стиль
Собор в Реймсі


Слайд #8
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #8

Го́тика (італ. gotico, від назви германського племені готів), готичний стиль — художній стиль, що був завершальним етапом у розвитку середньовічної культури країн Західної Європи (між серединами XII і XVI століть). Термін «Готика» введений в епоху Відродження як зневажливе позначення всього середньовічного мистецтва, що вважалося «варварським». Для готики характерний символіко-алегоричний тип відображення. Від романського стилю готика успадкувала верховенство архітектури в системі мистецтв і традиційні типи будинків.Особливе місце в мистецтві готики західноєвропейських країн займав міський собор — вищий зразок синтезу архітектури, скульптури і живопису (переважно вітражів). Непорівнянний простір собору, вертикалізм його веж і зводів, підпорядкування скульптури ритмам динамічності архітектури, багатобарвне сяйво вітражів робили сильний емоційний вплив на віруючих.


Слайд #9
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #9

Собор Нотр-Дам де ПаріФранція


Слайд #10
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #10

БАЗИЛИКА СВЯТОГО ПЕТРА
Ренесанс


Слайд #11
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #11

Відродження - період розвитку архітектури в європейських країнах з початку XV до початку XVII століття, в загальному перебігу Відродження та розвитку основ духовної і матеріальної культури Стародавній Греції і Рима. Особливе значення в цьому напрямку надається формам античної архітектури, а це — симетрія, пропорціонування, геометрії і порядку складових частин, про що наочно свідчать випадково збережені зразки давньоримської архітектури. Складна пропорція середньовічних будівель змінюється впорядкованим розташуванням колон, пілястр і одвірок, на зміну несиметричним контурам приходить півколо арки, півсфера купола, ніші, едікули. Архітектура знову стає ордерною (втраченою в архітектурі Візантійської імперії), як то було в добу античності.


Слайд #12
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #12

Бароко


Слайд #13
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #13

Баро́ко — стиль у європейському За естетичним визначенням, бароко — стиль, що виникає на хвилі кризи гуманізму і народження маньєризму. Він висловлює бажання насолоджуватись дарунками життя, мистецтва і природи. Основні риси стилю бароко — парадність, урочистість, пишність, динамічність. Особливо необхідно відзначити прагнення до синтезу мистецтв — взаємопроникнення архітектури, скульптури, живопису й декоративного мистецтва. Архітектура бароко відрізняється просторовим розмахом, плавністю й складним поєднанням криволінійних форм, злиттям об'ємів у динамічну масу, багату на скульптурний декор. Часто зустрічаються розгорнуті колонади, пілястри. Куполи набувають складних форм, стають багатоярусними. Характерні деталі бароко — теламот (атлант), каріатида й маскарон.


Слайд #14
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #14

Площа Святого Петра
Бароко


Слайд #15
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #15

Собор св. Павла в Лондоні
Класицизм


Слайд #16
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #16

Класици́зм (англ. classicism, від лат. classicus — зразковий) — напрям в європейському мистецтві, який уперше заявив про себе в італійській культурі XVI—го ст. Найбільшого розквіту досягає у Франції (XVII ст.). Певною мірою притаманний мистецтву усіх країн Європи, у деяких зберігав свої позиції аж до першої чверті XIX ст. Для класицизму характерна орієнтація на античну літературу, яка проголошувалася ідеальною, класичною, гідною наслідування. Теоретичним підґрунтям класицизму була антична теорія поетики і насамперед «Поетика» Арістотеля, теоретичні засади якого втілювала французька «Плеяда» (XVII ст.). У виробленні своїх загальнотеоретичних програм, особливо в галузі жанру і стилю, класицизм спирався і на філософію раціоналізму.


Слайд #17
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #17

ЛУВР. Париж


Слайд #18
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #18

РОКОКО


Слайд #19
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #19

Рококо́ — реверсований стиль щодо бароко, що в другій половині 18 століття дійшов (з Франції і Австрії) в Україну — до Києва, Львова, а звідси у 1760 — 1770-их pp. Творчим рушієм доби рококо у всіх ділянках культури було еспрі («esprit») на противагу чуттєвості («sensibilité») бароко чи рації («raison») класицизму. Стиль рококо створений для жінки й пристосований до її мінливих смаків і примх. Майже головним словом доби рококо було слово «примха» (каприз). У мистецтві визначається легкими, нервовими, ніжними та химерними формами («грайливе» рококо). Він виявився насамперед у розплануванні і декорації інтер'єру (палаців, церков, костьолів). В добу рококо скульптура (переважно поліхромна) стала істотною частиною архітектурної композиції, а орнамент (зокрема у різьбі) набрав форм мушлі («rocaille»). У добу рококо широко розвинулося мистецьке ремесло — ткацтво, ювелірство, порцеляна, меблі, гобелени.


Слайд #20
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #20

Ампір
Арка Зірки в Парижі


Слайд #21
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #21

Ампі́р (фр. empire — імперія) — термін, що застосовується в мистецтвознавстві до західно-європейського класицизму часів імперії Наполеона І, переважно в архітектурі, портретному живописі та декоративно-ужитковому мистецтві. Для ампіру характерним було звернення до мистецьких традицій імператорського Риму з його прагненням до строгої величі та помпезності, холодної елегантності і обов'язкового прагнення звеличити абсолютну владу військових монархій (Перша імперія у Франції, російського царя Олександра І). В декоративному оформленні архітектурних споруд, меблів та ін. застосовуються військові емблеми, зброя часів Стародавнього Риму, лаврові вінці, крилаті грифони, сфінкси, леви та ін.


Слайд #22
Презентація на тему «Архітектура. Стиль в архітектурі» - Слайд #22

Церква Ла Мадлен в Парижі