Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #1

Скоморохи
Учениці 10-А класу
Клюкіної Наталії


Слайд #2
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #2

Скоморóхи, професійні мандрівні співці й актори (лицедії), учасники свят, обрядів, ігор.
Скоморохи вперше згадані в літописах Київської Русі 1068 та зображені на фресках Софійського собору в Києві датованих 1037 роком.


Слайд #3
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #3

Є дві думки про походження назви слова «Скоморох».
За першою, назва походить від грецького skōmmarchos, тобто «майстер жарту» (skōmma «жарт, глузування» та archos «начальник, майстер»);
За другою, це запозичення з арабської, де mascara — це і «жарт», і «блазень».
Скоморохи («веселі люди») розважали народні маси співом, дотепами, музикою, танцями, драматичними сценками, акробатикою, дресированими тваринами, користуючись у виступах масками (машкари) та втягуючи у гру глядачів.


Слайд #4
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #4

Репертуар скоморохів складався з жартівливих пісень, п'єсок, соціальних сатир («глум»), виконуваних в масках і «платті скомороха» під акомпанемент гудка, гусель, балалайки, домри, волинки, бубна. За кожним персонажем був закріплений певний характер і маска, які не змінювалися роками.


Слайд #5
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #5

Скоморохи були також при дворах князів і вельмож. Вони прославляли земні радощі, протиставляючи їх православній аскезі, чим викликали вороже ставлення до себе церковної і світської влади. Деякі традиції Скоморохів перебрали придворні блазні, штукарі на дворах вельмож.


Слайд #6
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #6

Розквіт скомороства припав на 16—17 століття. В той час скоморохи почали об'єдуватися у «ватаги» (приблизно по 70 — 100 осіб) через переслідування з боку православної церкви й царя, що вважали їх «бісовими ігрищами». Окрім скомороства, ватаги мандрівних акторів часто підробляли крадіжками.


Слайд #7
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #7

Скоморохи поділялись на осілих і мандрівних. Осілі виступали переважно на княжих забавах, масових ігрищах під час свят, на весіллях тощо. Мандрівні об'єднувались у ватаги й переходили з місця на місце, відвідуючи далекі країни.


Слайд #8
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #8

Комедійні сцени, іноді імпровізовані, скоморохи розігрували на майданах, посеред вулиць, на ярмарках просто неба, користуючись звичайними ширмами, за якими вони переодягалися, накладали на обличчя маски і гримувалися.


Слайд #9
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #9

Джерелом мистецтва скоморохів була народна творчість. Вони виступали не тільки виконавцями, а й творцями усної поезії, музичного і танцювального фольклору. На жаль, до нас не дійшли у записах зразки їхнього репертуару. Можна лише припустити, що рядження було основною рисою як серйозної, так особливо сміхової частин їхньої творчості. Основними жанрами скоморохів-лицедіїв мали бути пародії та фарси.


Слайд #10
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #10

Народ любив скоморохів не лише за привабливість жанру, а й за демократичний зміст їхнього мистецтва. Нерідко в гострій, сатиричній формі скоморохи висміювали не тільки загальнолюдські вади, а й конкретну церковну і світську знать. Уже самий зовнішній вигляд скоморохів, їх короткополий одяг (що вважалося тоді гріхом), маски під час виступів (а православна церква боролася з "москолудством" уже з XI ст.), "бісівська" поведінка викликали незадоволення духовної та світської влади.


Слайд #11
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #11

З часом внаслідок посилення церковних і світських репресій проти скоморохів на тій частині України, що увійшла до складу Російської держави, скомороство зникає.
Згадка про Скоморохів збереглася у численних топографічних назвах осель в Україні (Скоморохи, Скоморошки, Скомороше, Нові Скоморохи).


Слайд #12
Презентація на тему «Скоморохи» (варіант 1) - Слайд #12

Традиції синкретичного мистецтва скоморохів зберігалися в народній культурі України до першої половини XX ст.