Презентація на тему «Складні речення без сполучників, із сурядним і підрядним звязком»


Рейтинг презентації 3.8 на основі 5 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Складні речення без сполучників, із сурядним і підрядним звязком» - Слайд #1

Складні речення без сполучників,із сурядним і підрядним звязком


Слайд #2
Презентація на тему «Складні речення без сполучників, із сурядним і підрядним звязком» - Слайд #2

Для створення висловлювань мовці використовують прості і складні речення.Складні речення ,на відміну від простих,несуть більше інформації.Між їхніми частинами встановлюється зв'язок.Залежно від способу поєднання частин у складному реченні розрізняють такі види складних речень:
1)складні сполучникові речення (складносурядні й складнопідрядні )
2)складні безсполучникові речення


Слайд #3
Презентація на тему «Складні речення без сполучників, із сурядним і підрядним звязком» - Слайд #3

Для створення висловлювань мовці використовують прості і складні речення.Складні речення ,на відміну від простих,несуть більше інформації.Між їхніми частинами встановлюється зв'язок.Залежно від способу поєднання частин у складному реченні розрізняють такі види складних речень:
1)складні сполучникові речення (складносурядні й складнопідрядні )
2)складні безсполучникові речення


Слайд #4
Презентація на тему «Складні речення без сполучників, із сурядним і підрядним звязком» - Слайд #4

Багатокомпонетне складне речення — поліпредикатна конструкція у системі складного речення, структур, мінімум якої для різних моделей становить три-п'ять предикативних компонентів, поєднаних за допомогою двох-чотирьох сполучних засобів зв'язками сурядності або підрядності чи їхніми різновидами — супідрядності або послідовної підрядності.
У широкому розумінні багатокомпонентними вважаються будь-які складні конструкції, що включають не менше трьох простих речень, поєднані як сполучниковим зв'язком, так і безсполучниково:
«Сонце пригрівало сильніше(1), із голубого неба долітав повний жалю журавлиний трубний клич(2), який то гучнів, то завмирав, тонучи в голубій безвісті(3)»


Слайд #5
Презентація на тему «Складні речення без сполучників, із сурядним і підрядним звязком» - Слайд #5

Складні речення ,в яких наявні лише дві частини,називаються:
двокомпонентними
Складні речення,що мають більше двох частин,називаються:
багатокомпонентними.


Слайд #6
Презентація на тему «Складні речення без сполучників, із сурядним і підрядним звязком» - Слайд #6

Сурядний зв'язок
Специфічним синтаксичним зв'язком є сурядний, що реалізується в реченні та словосполученні.
Сурядний зв'язок – синтаксичний зв'язок, що поєднує граматично рівноправні компоненти в словосполученні, простому та складному реченні. Сурядний зв'язок виражається за допомогою сурядних сполучників у простих реченнях з однорідними членами, в елементарних і багатокомпонентних складносурядних реченнях, у складних конструкціях із сурядністю і підрядністю. На відміну від предикативного і підрядного сурядний зв'язок не визначальний для виділення членів речення; він лише поширює просте речення однорідними членами. Диференційними ознаками сурядного зв'язку в словосполученні і реченні є: рівноправність компонентів; відкритість/закритість зв'язку; незалежна координація як форма зв'язку. Сурядний зв'язок передбачає такі смислові відношення між елементами словосполучень: єднально-приєднувальні (гроза і вітер, став і дивлюся); протиставні (сонячно, але морозно); розділові (то блискавка, то грім); градаційні (не лише сніг, а й мороз); пояснювальні (нейрони, тобто нервові клітини) . Отже, основними типами синтаксичних зв'язків у словосполученні є підрядний і сурядний.


Слайд #7
Презентація на тему «Складні речення без сполучників, із сурядним і підрядним звязком» - Слайд #7

Підрядний зв'язок
Підрядний зв'язок – синтаксичний зв'язок, що вказує на граматичну залежність одного компонента від іншого в реченні чи словосполученні. Цей зв'язок у словосполученні реалізується формами слова. Як зв'язок залежного і опорного компонентів, підрядний зв'язок реалізується в двох різновидах: прислівному і детермінантному. Деякі вчені виділяють ще опосередкований зв'язок. У словосполученні реалізується передусім прислівний підрядний зв'язок. Прислівний зв'язок є тісним, передбачуваним, а в ремних випадках – обов'язковим. Узгодження, керуваня, прилягання – це типові форми підрядного зв'язку.


Слайд #8
Презентація на тему «Складні речення без сполучників, із сурядним і підрядним звязком» - Слайд #8

Складні речення із сурядним і підрядним зв'язком можуть мати різну будову:
1) Від одного з речень, з'єднаних сурядним зв'язком, залежить одне або кілька підрядних.
Ідуть од шахти шахтарі, А даль така широка та іскриста Там, де рум'яна стежка од зорі Біжить в село, що стало уже містом (В. Сосюра).
2) Кожне з речень, з'єднаних сурядним зв'язком, має залежне підрядне речення.
Розпухле вухо Тимка, на якому засохла кров, кинуло Орисю в жар, і їй хотілося торкнутися до нього пальцями, щоб зняти з нього біль, але вона не наважувалася цього зробити, щоб не спричинити ще більшого болю (Г. Тютюнник)
3) Два чи кілька речень, з'єднаних сурядним зв'язком, мають спільне підрядне.
Така там була температура, і так мене парою проймало, і стільки крові з мене вийшло, що я відчув себе здоровшим


Слайд #9
Презентація на тему «Складні речення без сполучників, із сурядним і підрядним звязком» - Слайд #9

Презинтація 102 групи