Презентація на тему «Основні центри художніх промислів»


Рейтинг презентації 4.67 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #1

Презентація на тему
«Основні центри художніх промислів»


Слайд #2
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #2

Художні промисли України охоплюють декілька напрямів народного мистецтва. Серед промислів живописного та графічного напряму — стінопис, візерунки на меблях, кераміці, склі, а також писанкарство.


Слайд #3
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #3

* Решетилівка
* Опішня
* Вижниця
* Клембівка
* Косів
* Рахів
* Петриківка
та багато інших.
Деякими з таких центрів є:


Слайд #4
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #4

Виробництво декоративних тканин, прикметних своєю декоративністю і яскравістю барв. З Решетилівки походить унікальний, особливо складний тип вишивки — білим по білому. Решетилівські вироби експонуються на багатьох міжнародних виставках.
Решетилівка є одним із осередків українського народного ткацтва,
килимарства і вишивкарства та кушнірства. В 1905 року була утворена ткацька майстерня. З неї 1960 року постала фабрика мистецьких виробів зі школою майстрів.


Слайд #5
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #5

Опішня - одне з найдавніших поселень на Полтавщині.
В неолітичний час важливим досягненням людини стало широке
використання керамічного посуду. Талановитість людей та наявність
матеріалу сприяли виникненню гончарного промислу.
Недарма в давнину Опішню називали Афінами української кераміки.


Слайд #6
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #6

По берегах річки Ворскли, поблизу селища Опішня знайдені рештки глиняного посуду. В останнє десятиліття XX століття Опішня стає відома як культурний і науковий центр України де був заснований Музей гончарства, який у 1989 р. набув статусу Державного музею-заповідника українського гончарства, а в 2001 - статусу Національного.


Слайд #7
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #7

Петриківський розпис виник ще дуже давно в селищі Петриківка і грав роль оберегу. Люди вірили, що в красі є духовна сила, і тому вікна і двері будинків і навіть одяг обрамляли магічним орнаментом, який захищав господарів. Прославилася Петриківка завдяки самобутньому декоративного розпису, який виник разом з першими поселенцями.


Слайд #8
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #8

В основі петриківського мистецтва лежить образне сприйняття рідної природи, любов до української землі. Класичними елементами петриківського живопису є навколишні рослини, зображення яких, до речі, не використовується ні в одному з існуючих видів розпису. Орнаментні мотиви, де переважають яскраві, насичені тони, привертають надзвичайною цілісністю творчої ідеї.


Слайд #9
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #9

На Поділлі у Клембівці великим попитом користувалася вишивка. Вишивка білим по білому у Клембівці, на відміну від вишивки на Полтавщині, відзначається компактністю розроблених мотивів. Сорочки, вишиті білим або жовтим, були весільні і тому оздоблювались особливо ретельно і виразно. Своєрідні сорочки Західного Поділля. Вишивка має складну композицію і розміщується на комірі.


Слайд #10
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #10

В Косові було поширене килимарство. Там у XXст. Була заскована спілка «Гуцульське мистецтво», яка спрямувала свою діяльність на відродження та удосконалення традиційного килимарства. Організаторами спілки були священик Юліан Герасимович, суддя Володимир Лаврівський, адвокат Петро Рондяк та відомий вчений-етнограф Володимир Гнатюк зі Львова. 


Слайд #11
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #11

Формування осередків художніх помислів в Україні пов'язано з відтворенням світосприйняття українського народу, психології та етнічних особливостей нашого народу.


Слайд #12
Презентація на тему «Основні центри художніх промислів» - Слайд #12

Презентацію підготувала
учениця 10 А класу
Фурман Ольга