Презентація на тему «Політичні інститути та процеси»


Рейтинг презентації 4.5 на основі 4 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #1

Політичні інститути та процеси
Резник 11 Б


Слайд #2
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #2

Політичні інститути
Політичні інститути – це
політичні установи з організаційною структурою, цілеспрямованими виконавчими структурами та апаратом.
спосіб організації політичного життя суспільства, що втілює ті або інші політичні норми, обумовлені конкретно-історичною ситуацією, вимогами політичного життя.
певні політичні установи (сукупність політичних партій, органів суспільного громадського самоуправління та ін.), що визначають спільність людей, які мають особливі повноваження і виконують спеціальні функції в політичному житті суспільства, певну діяльність (президентське правління).


Слайд #3
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #3

Специфіка ПІ
Специфіка політичних інститутів полягає в тому, що вони майже завжди узаконені і діяльність їх регламентована відповідними законами, рішеннями й іншими юридичними актами.
  Кожний із політичних інститутів здійснює певний вид політичної діяльності і включає соціальну спільність, шар, групу, спеціалізовану на її виконанні; політичні норми, регулюючі відносини всередині політичної системи суспільства і між ними, а також між політичними і непо-літичними інститутами; матеріальні засоби, необхідні для досягнення поставленої мети. 


Слайд #4
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #4

Складові політичних інститутів
До політичних інститутів входять : держава, політичні і правові норми, політичні партії, групи інтересів та ін.
В політичній системі держава - основний політичний інститут, що організує, спрямовує і контролює спільну діяльність і стосунки, відносини людей, суспільних груп, класів, асоціацій, груп інтересів. Вона здійснює управління суспільством, охорону його економічної та соціальної сфер, культури. Держава також є основним знаряддям влади, основним інститутом влади в суспільстві і концентрованим здійсненням владою політики. Вона покликаний захищати інтереси людей певної території і регулювати за допомогою правових норм взаємовідносини між ними, використовуючи за необхідністю спеціальні органи примусу.


Слайд #5
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #5

Політичні партії - представляють інтереси громадян і ставлять метою їхню реалізацію шляхом завоювання державної влади або участі в її здійсненні.
Групи інтересів - найрізноманітніші організовані групи, спільності людей (профспілки, молодіжні і жіночі рухи, творчі союзи і об' єднання, етнічні і релігійні спільності, організації ветеранів війни, асоціації підприємців і фермерів та ін.).
Багатоманітність політичних інститутів визначається диференціацією політичної діяльності і політичної влади на різноманітні види. За характером мети виділяються політичні інститути законодавчої, виконавчої і судової влад, кожному з яких притаманна багатофункціональність. Парламент, зокрема, вирішує завдання виконавчої влади, уряд здійснює певні види законодавчої діяльності та ін. За питомою вагою і значимістю політичної діяльності виділяються власне політичні інститути, орієнтовані на здійснення політичної влади, вплив на неї, і соціально-політичні інститути (суспільно-політичні рухи), що задовольнять не тільки політичні, але і соціальні інтереси, а також духовні потреби - в спілкуванні, самоутвердженні, активності та ін.


Слайд #6
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #6

Політичні процеси
Політичний процес є сукупною діяльністю всіх суб'єктів політики, за допомогою якої відбувається формування, розвиток і функціонування політичної системи суспільства в певних тимчасових і просторових межах. Поняття «політичний процес» охоплює різні форми, способи і напрями політичної діяльності різних суб'єктів.
Характер і конкретний зміст політичного процесу визначається особливостями політичної системи і існуючого режиму.
Демократичній системі відповідає тип політичного процесу, відмінний широтою участі громадян в управлінні державою, забезпеченні прав і свобод особи. Тоталітарна система припускає інший тип політичного процесу, що виключає реальне політичній участь і свободу соціального і політичного вибору. По своїй структурі політичний процес складається з суб'єктів, носіїв політичної дії і об'єкту - мети, яка повинна бути досягнута. Політичний процес включає також засоби, методи, ресурси, виконавців.


Слайд #7
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #7

Стадії політичного процесу
конституювання, утворення політичної системи;
відтворення компонентів і ознак даної системи;
ухвалення і виконання політико-управлінських рішень;
контроль функціонування і напрями розвитку політичної системи.
Основні стадії політичного процесу виражають динаміку розвитку політичної системи, внаслідок чого в ній відбуваються зміни і перетворення. Тому в кожному новому циклі політична система не копіює себе, а збагатив новими сторонами і властивостями (наприклад, поява виборчої системи або нового законодавства, політичних блоків, партій і т.д.), в ній відбуваються політичні зміни. Але головні процес все ж таки - повторення на новий лад того, що існувало раніше - само відтворювання.


Слайд #8
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #8

На стадії відтворювання політичної системи повторюються і закріплюються, видозмінюються і обновляються історичний тип політичної системи, її класова природа, зв'язки з іншими підсистемами суспільства. Відтворюються політичні відносини і інститути, політичні норми і цінності, символи, мова. Відтворюються самі учасники політичного процесу як виразники певних політичних позицій, носії відповідних поглядів, виконавці тих або інших політичних ролей. Контроль функціонування і розвитку політичної системи досягається шляхом попередження і усунення відхилень поведінки частин політичної системи і учасників політичного процесу від орієнтирів і стандартів діяльності, що задаються. Результат політичного процесу залежить від сукупності незалежних змінних (наявність ресурсів, сприятливих або несприятливих умов, тобто зовнішнього оточення; від втручання несподіваних, випадкових чинників і т.д.) і залежних, ув'язнених в самому політичному процесі (вибраних засобів, методів, виконавців і т.д.) і відносин між ними. Велика частина незалежних змінних може і повинна бути врахований в проекті політичного процесу, так само як залежних, проте саме ця друга група чинників понад усе здатна порушити процес. Разом з тим на політичний процес усередині окремих країн надають значну дію зовнішній чинник, світополітичні та світогосподарські відносини і зв'язки, вся сукупність реалій міжнародного характеру.


Слайд #9
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #9

Політична діяльність і політична поведінка.
Людина є первинним суб'єктом політики, який характеризується:
різною участю у політичному житті;
різними можливостями впливу на владу;
мірою політичної активності.
Політична діяльність - це свідома, цілеспрямована діяльність людей або великих суспільних груп щодо реалізації своїх політичних інтересів, цілей, участь в управлінні державними, суспільними справами.Для позначення дій пересічних громадян у сфері політики застосовується поняття «політична поведінка». Політична поведінка - це сукупність реакцій соціальних суб'єктів (соціальних спільнот, груп.) на діяльність політичної системи.Політичну поведінку можна підрозділити на політичну участь і політичне відчуження. Політична участь - цей вплив громадян на функціонування політичної системи, формування політичних інститутів і процес вироблення політичних рішень.


Слайд #10
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #10

До політичної участі можна віднести:
дії по делегуванню повноважень (електоральна поведінка);
активістську діяльність, направлену на підтримку кандидатів і партій у виборчих кампаніях;
відвідування мітингів і участь в демонстраціях;
участь в діяльності партій і груп інтересів.
Політичні режими мають значний вплив на політичну участь. В авторитарних режимах значна частина населення усунена від політичної участі, тоді як в демократичному суспільстві участь - цей дієвий засіб самовираження громадян, забезпечуваний інститутами правої держави, і виконуюче функції соціалізації і виховання громадян. Потреба в політичній участі залежить від конкретної обстановки і особистих якостей індивіда. Форми політичної участі залежать від властивостей індивіда (стать, вік, рід занять, освіта і тощо), вид режиму правління, вид конкретної соціально-економічної ситуації. Для політичної участі характерні дві форми:
пряма, реалізована в безпосередніх діях індивідів (мітинги, демонстрації, страйки, референдуми і т.п.);
непряма, що характеризується їх включенням в політику через вибраних представників, партії, суспільні організації і рухи.


Слайд #11
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #11

Політична участь може бути організованою, наприклад, діяльність політичних партій і неорганізованою, наприклад, заколот, а також систематичною, наприклад, вибори, і періодичною, наприклад, демонстрації. В сучасному суспільстві повинні бути створений рівні можливості для політичної участі громадян.Політичну поведінку особи може характеризувати не лише активна позиція, але і відчуження. Політичне відчуження - процес, який характеризується сприйняттям політики, держави, влади як сторонніх, чужих сил, які панують над людино, пригнічують її. Політичне відчуження фіксує наявність розриву між суспільством і людиною, воно проявляється у безсиллі індивіда впливати на розвиток політичних подій, сприйняття людиною політичних інститутів як ворожих її інтересам. Політичне відчуження зумовлене й такими причинами, як втрата соціальних ідеалів, зневіра в будь-яких владних структурах, психологічна втома від нескінченного потоку політичної демагогії, непродуманих рішень та відверто цинічної брехні.Проявами відчуження є конформізм, соціальна апатія, абсентеїзм, відсутність інтересу до політичних знань, подій, відмова від виконання громадського обов'язку як форма протесту проти політики, влади, її лідерів.


Слайд #12
Презентація на тему «Політичні інститути та процеси» - Слайд #12

Основні види політичних процесів.
Революція - це докорінне перетворення громадського порядку, створення нової політичної системи, заснованої на інших принципах легітимності. Реформа - це поступове перетворення економічного і політичного ладу при збереженні його основ і влади правлячої еліти Повстання - масовий виступ проти даної влади, існуючого ладу. Будь-якому повстанню властивий певний рівень організованості. Цілеспрямованість і організованість відрізняють повстання від бунту. Бунт - ця масова стихійна дія, що має високий ступінь інтенсивності
Політична кампанія - це система колективних дій, направлених на зміну структури влади, перерозподіл політичних повноважень, формування органів влади.
Мітинг - збір людей, присвячений обговоренню тієї або іншої проблеми. Демонстрація - цей масовий хід прихильників певної ідеї або вимоги, вираз підтримки або протесту проти акції властей.
Страйк - припинення роботи з метою економічного або політичного тиску на владу. Завдяки страйку в короткий час до активної політичної позиції може залучитися величезна маса людей. Практика політичної дійсності свідчить, що зі всіх політичних процесів до найглибших перетворень приводять революція і реформи.