Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #1

Свято Покрови Пресвятої Богородиці
Виконала:
Учениця 8-а класу
НВК “Школа-садок
“Софія”
Огоновська Марта


Слайд #2
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #2

Свято Покрови Пресвятої Богородиці
Виконала:
Учениця 8-а класу
НВК “Школа-садок
“Софія”
Огоновська Марта


Слайд #3
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #3

Покро́ва Пресвято́ї Богоро́диці — християнське і народне свято, відзначається церквами східного обряду (православними та греко-католиками) 14 жовтня.
З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. 1942 року у цей день було офіційно утворено Українську повстанську армію, тому традиційно це також день УПА.


Слайд #4
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #4

Покрови Пресвятої Богородиці - одне з найулюбленіших нашим народом свят. Нам важко навіть собі це уявити, але свято Покрови Пресвятої Богородиці немає в календарях інших православних церков. Його можна вважати суто російським. Але зародився він не в Росії.


Слайд #5
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #5

А діло було так:
На початку X століття (910 р.) на Константинополь раптово напали племена русичів. Місту загрожувало розорення і загибель багатьох його жителів. І ось 1 (14) жовтня, в недільний день народ гаряче молився про порятунок від раптової напасті у Влахернському храмі.


Слайд #6
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #6

У цьому храмі молився блаженний Андрій, родом слов'янин, і його друг Єпіфаній.
І ось під час цілонічного полювання, приблизно о четвертій годині ранку він побачив що йде по храму як би по повітрю в сяйві небесної слави Пресвята Богородиця у
супроводі святих Іоанна Хрестителя та Івана Богослова. Пресвята Богородиця увійшла в Вівтар, зняла з голови Своєю сяюче покривало, простягнула його над народом що молиться і сама стала молитися зі сльозами до Господа про прощення і захист православного народу від усіляких бід і напастей.


Слайд #7
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #7

Святий Андрій з трепетом споглядав чудове бачення і запитав учня, блаженного Єпіфанія:
"Чи бачиш, брате, Царицю і Пані, що молиться про весь світ?"
Єпіфаній відповів: "Бачу, святий отче, і жахаюся".


Слайд #8
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #8

Преблагословенна Богородиця просила Господа Ісуса Христа прийняти молитви всіх людей, хто кличе Його Пресвяте Ім'я і вдаються до Її заступництва. "Царю Небесний, -, Ангели стоїть Всенепорочна Цариця, - прийми кожну людину, що молиться до Тебе.


Слайд #9
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #9

Святі Андрій і Єпіфаній, удостоїлися споглядати Як молиться Богоматір, "довгий час дивилися на розпростерте над народом покривало і на блищала на зразок блискавки славу Господню, аж доки була там Пресвята Богородиця, мабуть було і покривало; коли відійшли Її, зробилося і воно невидимим, але, взявши його з Собою, Вона залишила благодать, колишню там ".


Слайд #10
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #10

Тоді Покрови Богородиці захистив Константинополь від нападу дружини слов'ян. У той же день війська русичів зняли облогу і покинули боковий вівтар Константинополя. Їх кораблі розгорнулися, і місто було врятовано.
Це було диво особливого заступництва Пречистої Владичиці за християнський народ!


Слайд #11
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #11

. У поході брав участь той самий «віщий» Олег, який прибив «щит на врата Цареграда», і повернувся до рідного Києва. До хрещення Русі залишалося не більше століття.


Слайд #12
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #12

Тепер це подія, яку формально можна назвати військовою поразкою наших предків, Російська Церква відзначає як свято заступництва Божої Матері, її захисту всіх православних християн.


Слайд #13
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #13

Через 78 років онуки тих, над ким Божа Матір тримала омофор у Влахернському храмі, вирушили на великий і небезпечний подвиг - хрестити російських дикунів-язичників. З тих пір і зберігає право-славну Русь простягнений над нею Покров Пресвятої Богородиці.


Слайд #14
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #14

На Русі шанування цього свята почалося в середині 12 століття, встановив його в своїх Володимиро - Суздальських землях князь Андрій Боголюбський:«Се убо, егда слышах - помышлях; како страшное и милосердное видение и паче надеяния и заступления нашего, бысть без празднества... восхотех, да не без праздника останет Святый Покров Твой, Преблагая".


Слайд #15
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #15

І спорудили на річці Нерлі чудовий храм на честь свята Покрова.


Слайд #16
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #16

Від свого діда Володимира Мономаха князь Андрій успадкував мужність і благородство, а за своє благочестя отримав прізвисько - Боголюбський. Він збудував понад 30-ти храмів і монастирів і встановив свято Покрова Божої Матері в ознаменування того, що Пресвята Богородиця бере землю Руську під Свій омофор, Свій захист.


Слайд #17
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #17

Найвідоміший присвячений цьому святу храм в Москві стоїть на Красній Площі, і всі зазвичай називають його ім'ям Василя Блаженного. Насправді це Покровський собор, побудований за наказом Івана Грозного після перемоги російських військ над казанськими татарами в день Покрови 1552.


Слайд #18
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #18

У чому ж глибинний, богословський зміст свята Покрови? Людей рятує хресна жертва Христа, і тому ми молимося насамперед Йому. Але Христос в Своєму земному житті не був жінкою, не знав шлюбу і дітонародження, не випробував старості і втрати улюбленого Сина.


Слайд #19
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #19

Зате все це було відомо Діві з Назарету, і немає нічого дивного в тому, що іноді ми звертаємося з проханням про заступництво саме до Неї, знаходячи у Неї материнську турботу і заступництво.


Слайд #20
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #20

Про значення свята
Покрова Пресвятої Богородиці


Слайд #21
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #21

«... Не тільки 1000 років тому молилася слізно Богородиця, але молиться нині і тут, і завжди, і всюди, і до кінця віку.


Слайд #22
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #22

І не тільки над присутніми тоді простягся її покрив, але і над усім родом чоловіків, і над усім світом і над нами, грішними, повний спасіння покров Богоматері, хоча і не маємо очей, гідних це побачити.


Слайд #23
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #23

Божа Матір- посередник між землею і небом. Вона є любов і милосердя, милість і жалість, прощення і заступництво. Вона не судить, але всіх жаліє. Вона - не правда суду і не суд правди, але материнське заступництво.


Слайд #24
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #24

І на страшному суді Сина свого Вона благає праведного суддю про прощення. Гріх світу і скорботи світу ранять серце вселюб'яче, на злобу і гріх вона відповідає любов'ю і сльозами.


Слайд #25
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #25

    Богоматір плаче про світ. Світ не залишений в скорботі своїй, людина не самотня у печалі. Віримо і знаємо, що і десь належить Милосердна з молитвою і плачем про російську недолю.


Слайд #26
Презентація на тему «Свято Покрови Пресвятої Богородиці» - Слайд #26

Чи чує наше серце плач Її? Чи знає Її молитву і розраду? Чи знає покрив Її над нашою землею? Так, чує і знає, коли молитовно схиляється перед Пречистою. Не залишила Вона нашу землю, хоча і попущено їй сатанинські випробування ».