Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #1

Зеров Микола Костянтинович
(1890-1937)


Слайд #2
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #2

Дитинство
Микола Зеров народився 26 квітня 1890 року в повітовому місті Зінькові на Полтавщині в багатодітній сім'ї вчителя місцевої двокласної школи Костянтина Іраклійовича Зерова. «Батько вчитель, потім — завідуючий городською школою, нарешті — 1905 року — інспектор народних шкіл, мати — з дрібного землевласницького роду Яреськів — з-під Диканьки, роду козацького, але доказующого дворянство» — пише Зеров в автобіографії.


Слайд #3
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #3

Освіта
По закінченні Зіньківської школи Зеров навчався в Охтирській та Першій київській гімназіях (1903–1908).
У 1909–1914 роках — студент історико-філологічного факультету Київського університету Святого Володимира.


Слайд #4
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #4

Перші публікації
1912 року з'явилися друком перші статті та рецензії Зерова в журналі «Світло», газеті «Рада». З 1914 року за наказом попечителя Київського навчального округу Зерова призначено викладачем історії до Златопільської чоловічої, а з жовтня 1916 року — ще й жіночої гімназії. З 1917 року Зеров учителює в Другій Київській гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства та викладає латину. У 1918–1920 роках викладає українознавство в Архітектурному інституті, працює редактором бібліографічного журналу «Книгарь» (до початку 1920 року). З осені 1923 року — професор Київського інституту народної освіти.
В цей час Микола Зеров увійшов до елітарного гуртка діячів української культури, що сформувався довкола Георгія Нарбута, на зібраннях якого обговорювалися проблеми розвитку української літератури, малярства, графіки.


Слайд #5
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #5

Сім'я
1920 року Микола Зеров одружився із Софією Лободою


Слайд #6
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #6

Зеров у Баришівці
З голодного Києва Миколу Зерова запрошують на роботу до Баришівської соціально-економічної школи, де він працює близько трьох років. Усі вірші його збірки «Камена» (1924) написано саме тут. Також у Баришівці Зеров зробив багато перекладів, написав низку сонетів та сатир-пародій, кілька невеликих оповідань.
1 жовтня 1923 року Микола Зеров став професором української літератури Київського інституту народної освіти. Про лекції Зерова серед студентів ходили легенди. Одночасно викладав українську літературу в кооперативному технікумі та торгово-промисловій школі.


Слайд #7
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #7

1923 року до Києва повернулося чимало письменників, що об'єднались у рамках АСПИСу. Серед них вирізнялася літературна група, що її стали називати неокласиками, одним з лідерів якої був Зеров. У грудні 1923 року відбулася перша зустріч Зерова з Миколою Хвильовим, коли той приїхав до Києва у складі харківської письменницької делегації «Гарту». Неокласики влаштовують літературні вечори, на яких намагаються згуртувати мистецькі сили, аби спрямувати їх у річище конструктивної праці. Прагнення Зерова розробити спільну платформу для консолідації літературного процесу кваліфікується офіційною владою як замах на ідеологічну цноту панфутуристів та гартованців, що викликає різкий спротив.
Від 1926 року Зеров виступав лише як літературний критик, зосередивши основні зусилля на перекладах та історико-літературних студіях. Того ж року офіційна влада звинуватила «неокласиків» в антипролетарських настроях.


Слайд #8
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #8

Арешт
У ніч із 27 на 28 квітня 1935 року Зерова було заарештовано під Москвою на станції Пушкіне. 20 травня його доправлено до Києва для слідства. Зерова звинуватили в керівництві контрреволюційною терористичною націоналістичною організацією.
На першому допиті він заявив однозначно: «До ніякої контрреволюційної діяльності я не причетний, а отже, співучасників назвати не можу». Пізніше з нього виб'ють інші відповіді.
Тривалі й надзвичайно виснажливі допити слідчого Літмана, побудовані на погрозах і залякувані, призвели до бажаного для влади результату. 9 липня М. Зеров «розколовся».
М. Зерова було засуджено на 10-річне ув'язнення.


Слайд #9
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #9

Переглянута справа
9 жовтня 1937 «справа Зерова та ін.» була переглянута особливою трійкою УНКВС по Ленінградській області. Засуджено до розстрілу. Зеров разом з багатьма іншими представниками української культури був розстріляний в селищі Сандармох 3 листопада 1937 року. З документів відомо, що Миколу Зерова застрелив капітан держбезпеки Міхаїл Матвєєв.
Ухвалою Військової Колегії Верховного Суду СРСР від 31 березня 1958 року вирок Військового трибуналу КВО від 1-4 лютого 1936 р. і постанова особливої трійки УНКВС по Ленінградській області від 9 жовтня 1937 року скасовані, справу припинено «за відсутністю складу злочину».
Соловки - місце ув'язнення М. Зерова


Слайд #10
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #10

Кенотаф
Символічна могила Миколи Зерова знаходиться на Лук'янівському кладовищі в Києві (ділянка 12) разом зі справжньою могилою його сина — Котика (Констянтина) Зерова.


Слайд #11
Презентація на тему «Зеров Микола Костянтинович» - Слайд #11

Творчість
«Камена» (перша збірка віршів)
«Слово»
«Київ»
Монографія «Леся Українка»
Курс лекцій «Нове українську письменство»
Історико-літературні дослідження« До джерел», «Від Куліша до Винниченка»
Сонети «Обри» та «Київ –традиція»