Презентація на тему «Лех Вальцерович»


Рейтинг презентації 4 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Лех Вальцерович» - Слайд #1

11 класс
Лех Вальцерович


Слайд #2
Презентація на тему «Лех Вальцерович» - Слайд #2

Лех Бальцерович
Лєх Бальцерович народився 19 січня 1947 в Ліпно, Вроцлавське воєводство. У 1970 з відзнакою закінчив факультет зовнішньої торгівлі Головної школи планування і статистики у Варшаві (нині Варшавська вища школа економіки). Працював там же науковим співробітником і викладачем. У 1969 вступив до правлячої Польської об'єднаної робітничої партії (ПОРП). У 1972—1974 роках навчався в Університеті Св. Джонса в Нью-Йорку (США). У 1975 захистив докторську дисертацію в Головній школі планування і статистики в Варшаві. У 1978—1980 роках працював в Інституті марксизму-ленінізму у Варшаві.


Слайд #3
Презентація на тему «Лех Вальцерович» - Слайд #3

У 1978—1981 роках очолював групу вчених, які розробляли альтернативний проект економічних реформ у Польщі. Став членом польського соціологічного та економічного товариств. Постійно брав участь у наукових конференціях у ФРН, Великобританії, Швеції, Індії, Угорщині та інших країнах. У 1980—1981 роках — консультант профспілкового об'єднання «Солідарність». У 1981 вийшов зі складу Польської об'єднаної робітничої партії (ПОРП). У лютому — квітні 1989 брав участь у конференції «круглого столу» між ПОРП і опозицією. Був координатором діяльності Європейської економічної асоціації в Польщі.


Слайд #4
Презентація на тему «Лех Вальцерович» - Слайд #4

У серпні 1989 Лех Валенса після тривалих пошуків відповідної кандидатури запропонував Бальцеровичу увійти до складу першого уряду «Солідарності» і очолити економічні реформи у Польщі. 12 вересня 1989 Бальцерович обійняв посаду віце-прем'єра і міністра фінансів в уряді Тадеуша Мазовецького. Він також очолив Економічний комітет при Раді Міністрів Польщі. Бальцерович запропонував свій план якнайшвидшого переходу від планової державної економіки, що залишилася у спадок від Польської Народної Респубікі, до ринкових відносин і верховенства приватної власності. Пропонований комплекс реформ отримав назву «План Бальцеровича», але часто його називали «шоковою терапією».


Слайд #5
Презентація на тему «Лех Вальцерович» - Слайд #5

«План Бальцеровича» передбачав суворе обмеження інфляції, приведення до рівноваги протягом року державного бюджету, товарного та грошового ринків, переведення всіх сфер економіки на ринкові відносини. Для цього підвищувалися роздрібні ціни, скорочувалися бюджетні дотації, обмежувалися грошові доходи, а для підприємств вводилася частковий внутрішній обіг злотого і встановлювався його єдиний курс. Незважаючи на успіх реформи[1], її соціальні наслідки вже в перший рік почали викликати невдоволення і суперечливі оцінки[2]. Бальцерович зберіг свій пост в кабінеті Яна Кшиштофа Білецького, але в грудні 1991 уряд Яна Ольшевського було сформовано вже без його участі.