Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3.95 на основі 22 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #1

Арабо-мусульманська культура


Слайд #2
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #2

Кора́н— священна книга мусульман.
У Корані налічується 114 сур (розділів) різної довжини. Всі сури розділені на аяти (вірші). За різними підрахунками в Корані від 6204 до 6236 аятів і понад 320 тисяч літер.


Слайд #3
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #3

Мистецтво.
З усіх видів мистецтва найбільше в халіфаті була розвинена архітектура. Будівельники зводили для халіфів чудові палаци, гробниці і фортеці.


Слайд #4
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #4

Мечеть— місце для молитви і богослужіння, молитовний дім у мусульман. У середньовіччі мечеть окрім релігійних функцій відігравала і соціальні — у ній відбувалося навчання, зібрання жителів, надавався притулок подорожнім і т. д.
Мечеть є будівлею, що стоїть окремо, з куполом-гамбізом, іноді мечеть має внутрішній двір (Мечеть Аль-Харам). Флігелем до мечеті пристроюються вежі-мінарети числом від одного до дев'яти (число мінаретів повинне бути менше, ніж в мечеті Аль-Харам). Молитовний зал позбавлений зображень, але на стінах можуть бути написані рядки з Корану арабською. Стіна, звернена до Мекки, відмічена порожньою нішею, міхрабом. Праворуч від міхрабу розташована кафедра-мінбар, з якою проповідник імам читає свої проповіді віруючим в час п'ятничної молитви. При мечетях іноді працюють школи-медресе.


Слайд #5
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #5

Кааба
Кааба — будівля, кам'яна споруда прямокутної форми в центрі Священної Мечеті у Мецці, головне святилище ісламу, яке мусульмани називають аль-Баіт аль-Харам, що означає «священний дім». Мусульмани всього світу під час молитви звертаються обличчям у напрямку Кааби. Навколо Кааби під час хаджу здійснюється обряд таваф.


Слайд #6
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #6

Медресе відкривалися зазвичай при великих мечетях. У них готували служителів культу (імамів), вчителів початкових мусульманських шкіл — мектебів, а також службовців держапарату.
Навчальними дисциплінами у медресе були і є:
Коран
арабська мова
хадис
ісламська теологія (калам)
ісламське право (шаріат)
історія ісламу


Слайд #7
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #7

Будівництво рибатів було поширене у країнах Магрибу, переважно у Марокко та Тунісі.
Рибати зазвичай містилися на околиці медини. Це була споруда, обнесена грубими мурами, з високою вежею, що вивищувалася над усією мединою.
Мешканців рибатів називали мурабітами. Пізніше так почали називати членів мусульманського військово-релігійного ордену — марабутів.


Слайд #8
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #8

Альгамбра
Всьому світові відома Альгамбра - палац еміра в іспанському місті Гранаді.


Слайд #9
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #9

Зсередини фортеця являє собою комплекс прекрасних садів, внутрішніх двориків і палацових приміщень. Важливу роль в загальній композиції відіграють світло і вода. Фонтани, водойми, каскади, переходи і дворики гармонійно поєднуються один з одним.


Слайд #10
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #10

Купол Скелі - Один з перших пам'ятників ісламської архітектури. Має правильні пропорційні обриси, зсередини багато прикрашений мереживним мозаїчним орнаментом.


Слайд #11
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #11

Аль-Акса
Мечеть аль-Акса - розташована на Храмовій горі Єрусалима. Є третьою святинею ісламу після мечеті аль-Харам у Мецці і Мечеті Пророка в Медині. У мечеті одночасно можуть молитися до 5000 віруючих. Ізраїль.


Слайд #12
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #12

Блакитна мечеть
Офіційно Блакитна мечеть називається мечеттю Султана Ахмеда. А своєю загальновідомою назвою вона зобов'язана кахлям, переважно блакитним, які в кількості понад 200 000 прикрашають її усередині.


Слайд #13
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #13

Мечеть розташована прямо навпроти храму Святої Софії, була побудована в 1616 році .


Слайд #14
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #14

«Ляля-Тюльпан»
Уфімська мечеть-медресе «Ляля-Тюльпан» - ісламський культурний-освітній центр в Уфі. Відкрито 7 квітня 1998. Архітектор проекту Вакіль Давлятшін «Ляля-Тюльпан» - це мечеть-школа (медресе). У комплекс входять гуртожиток, навчальні класи, їдальня,. Число навчаються становить приблизно 75 осіб. Медресе розташовується на двох поверхах.
Росія.


Слайд #15
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #15

Та́дж-Маха́л
Та́дж-Маха́л— монумент, розташований за два кілометри від міста Агра (Індія). Збудований імператором Шах Джахан Мугалом як мавзолей для своєї персидської дружини Мумтаз-Махал, Будівництво зайняло 22 роки (з 1630 по 1652 рік).


Слайд #16
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #16

У середньовічній культурі ступінь оволодіння каліграфією, стало показником інтелектуальності, освіченості та духовного вдосконалення особистості.


Слайд #17
Презентація на тему «Арабо-мусульманська культура» (варіант 2) - Слайд #17

АРАБЕСКА
АРАБЕСКА - різновид орнаменту, що складається з геометричних фігур, химерного переплетення ліній, завитків, рослинних пагонів, стилізованих квітів. Будується, як правило, симетрично щодо однієї, двох осей або центру. Має подрібнений характер малюнка, особливо щільний і насичений, тому арабеска сприймається як суцільний візерунок "килимового стилю".