Презентація на тему «Екстенсивний економічне зростання»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Екстенсивний економічне зростання» - Слайд #1

Екстенсивний економічне зростання
Роботу виконав
Учень 11 – А класу
Долгов Олександр


Слайд #2
Презентація на тему «Екстенсивний економічне зростання» - Слайд #2

Екстенсивний шлях економічного зростання - це історично первісний шлях рас-ширення відтворення. І природно внаслідок своєї першості він має безліч проблем, що стосуються багатьох сфер економіки. Дуже важливо висвітлити ці проблеми для того, щоб виключити їх у подальшому розвитку економічних відносин.


Слайд #3
Презентація на тему «Екстенсивний економічне зростання» - Слайд #3

Більшу частину світу становлять слаборозвинені, в економічному плані, країни з низьким рівнем доходу на душу населення порівняно з економічно передовими країнами. Ці країни піддаються розвитку, але в даний відстають від економічно розвинених.
І треба відзначити, що тут переважає екстенсивний шлях економічного зростання, і проблема їх розвитку набуває величезний інтерес.
Ключ до розвитку заснований на чотирьох головних чинниках: населення, природні ресурси, капіталоутворення, техніка. Тому необхідно розглянути питання, пов'язані з цими факторами в умовах екстенсивного розвитку. До них відносяться: виявлення і краще використання природних ресурсів, питання про зайнятість населення, техніко-економічний прогрес, капіталовкладення.


Слайд #4
Презентація на тему «Екстенсивний економічне зростання» - Слайд #4

Екстенсивний шлях, завдяки залученню у виробництво все більше робочої сили, сприяє скороченню рівня безробіття, забезпечення найбільшої зайнятості робочих ресурсів. Програма відновлення та підтримання в розумних масштабах повної зайнятості є незаперечним засобом прискорення темпів зростання.


Слайд #5
Презентація на тему «Екстенсивний економічне зростання» - Слайд #5

Наступна проблема, при екстенсивному типі, яку слід розглянути - це застій, при якому кількісне збільшення випуску продукції не супроводжується техніко-економічним прогресом. Але технічний прогрес є важливим двигуном економічного зростання.
При екстенсивному економічному зростанні випуск продукції підвищується в тій же мірі, в якій зростають величини використовуваних виробничих основних фондів, матеріальних ресурсів і чисельності працівників, отже на незмінному рівні залишаються значення такого економічного показника як фондовіддача та інші, інакше кажучи, загальна ефективність виробництва залишається, у кращому випадку незмінною.


Слайд #6
Презентація на тему «Екстенсивний економічне зростання» - Слайд #6

СРСР, як приклад екстенсивного економічного зростання
Всі проблеми екстенсивного економічного зростання були гіперболізовано в у всіх сферах економіки СРСР. Типовою в цьому відношенні є дев'ята п'ятирічка (1791 - 1795 рр..) У нашій стране.Надо сказати, що один відсоток приросту національного доходу в 9-ій п'ятирічці був отриманий шляхом збільшення обсягу основних виробничих фондів на 1.7% і величини вартості матеріальних витрат на 1.2 %. Кожен відсоток приросту національного доходу на 1 / 5 досягався за рахунок збільшення чисельності і на 4 / 5 за рахунок підвищення продуктивності їхньої праці. Як видно, в цілому мав місце витратний економічне зростання.
Подолати витратний характер розвитку заважає відставання країни від середнього у світовій практиці рівня використання сировинних ресурсів. До цього треба додати велику відсталість технологій, зношеність виробничого устаткування, недостатню кваліфікацію багатьох працівників. За 1986 -1990 рр.. зношеність виробничих основних фондів зріс з 38-41%. Фактичні терміни служби промислового обладнання вдвічі перевищують нормативні.


Слайд #7
Презентація на тему «Екстенсивний економічне зростання» - Слайд #7

На господарському розвиток країни негативно позначаються диспропорції в розміщенні сировинної і паливно-енергетичної бази. Переважна частина промислового виробництва - понад 2 / 3 - зосереджені в Європейській частині, де є менше 1 / 3 всіх природних ресурсів. Видобуток ж паливно-сировинних продуктів в районах Крайньої Півночі і на схід від Уралу веде до їх подорожчання в 1.5-2 рази. Стала падати видобуток вугілля, нафти, залізної руди та інших природних засобів виробництва.
Якщо в США показник фондовіддачі в цілому за післявоєнний період практично не змінився, то в СРСР за останні 25 років він упав майже в 2 рази. За оцінками західних економістів, СРСР витрачав на виробництво кожної одиниці продукції в 2-3 рази більша кількість енергії і сировини, ніжкраїни Західної Європи та США.
У 80-ті роки в нашій країні ускладнилася і демографічна ситуація. У нас низька народжуваність при порівняно високій смертності, майже наполовину знизився приріст трудових ресурсів. Країна вперше стала перед проблемою збільшення випуску продукції безвсякого приросту трудових ресурсів.


Слайд #8
Презентація на тему «Екстенсивний економічне зростання» - Слайд #8

Висновок
З усього вищевикладеного можна зробити наступні висновки:
1) Економічне зростання можна визначити як зростання реального ВНП або зростання реального ВНП на душу населення. Він забезпечує приріст виробництва, використовуваний для вирішення внутрішніх і міжнародних соціально-економічних проблем.
2) Економічне зростання визначається такими факторами: природні ресурси, трудові ресурси, капітал, технології.
3) При екстенсивному економічному зростанні досягається скорочення рівня безробіття, досягнення повної зайнятості, яка дозволяє збільшити темпи зростання. Але це явище тимчасове, тому що стан повної зайнятості не може поповнюватися щорічно і на наступний рік темп зростання буде таким же.
4) При екстенсивному типі розвитку багато працівника не є висококваліфікованими
5) Екстенсивний шлях розвитку носить застійний характер, фактично немає технічного прогресу, морально і фізично зношуються виробничі основні фонди, знижується фондоозброєність працівників
6) Держава може відігравати значну роль в економічному зростанні при правильній податковій політиці і політиці інвестування


Слайд #9
Презентація на тему «Екстенсивний економічне зростання» - Слайд #9

Розглянувши вище викладені проблеми, ми приходимо до висновку, що екстенсивний шлях давно вичерпав себе. В умовах нових, ще розвиваються, економічні відносини він веде тільки у глухий кут, не даючи ні яких шансів на економічне відродження. Тому об'єктивно необхідно змінювати тип економічного зростання і переводити народне господарство на шлях інтенсивного розвитку. Однак не слід забувати, що екстенсивний шлях дав грунт для народження нового типу розвитку - інтенсивного. Створивши базис для розвитку нових економічних відносин, екстенсивний шлях вніс величезний внесок у розвиток національного господарства всього світу.