Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар»


Рейтинг презентації 4.25 на основі 4 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #1

Львівських кав'ярень чар


Слайд #2
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #2

У львівській кав”ярні
"На кавi", "на кавi", у ЛьвовiСтрiчаються люди чудовi,Стрiчаються люди чудовiI дуже красивi також."На кавi", "на кавi" у ЛьвовiЧас починає з любовi,Час починає з любовi,Навiть, як сiється дощ..."Зенко Филипчук


Слайд #3
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #3

Львівські кав'ярні – минуле і теперішнє
Львів завжди славився затишними кав'ярнями і рестораціями, кнайпами та цукернями. Ці смачні традиції Львів сучасний зумів зберегти і дотепер. KAVA розпочинає цикл матеріалів, присвячених старовинним закладам громадського харчування Львова, які працюють й донині.


Слайд #4
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #4

Юрій Кульчицький – герой Відня
Народився Юрiй Франц Кульчицький в шляхетськiй родинів селi Кульчицi бiля Самбора в 1640 р. Замолоду пiшов на Сiч, пiд час одного з походiв потрапив у турецький полон, де не тiльки досконало вивчив турецьку мову, але й звичаї i, ясна рiч, пристрастився до кави. Після повернення з полону почав працювати як перекладач для Бєлградського відділення Австрійської Східної Компанії (Orientalische Handelskompagnie). На цій посаді він зібрав достатньо багатства, щоб відкрити власну торгову компанію у Відні.
Під час Віденської відсічі 1683 він визвався вийти з обложеного і голодного міста, щоб зв'язатися з Герцогогом Лотарингії Карлом V. Він покинув місто в турецькому вбранні й перетнув ворожі лінії, співаючи Оттоманських пісень. Зв'язавшись з герцогом, він зумів повернутися до міста з обіцянкою військової допомоги, що наближалась. Завдяки цим відомостям муніципальна рада вирішила не здаватися турецькій армії паші Кари Мустафи, а продовжувати боротьбу.
12 вересня облога була знята приведеним польським королем Яном III Собеським військом європейських союзників. Вдячні городяни Відня визнали Кульчицького героєм. Муніципальна рада нагородила його чималою сумою грошей, а бюргери надали йому дім в міському районі Леопольдштадт (Leopoldstadt). Король Ян III Собеський безпосередньо надав Кульчицькому 300 мішків кави, яку знайшли в захопленому таборі армії паші Кари Мустафи.
Кульчицький відкрив кав'ярню «Hof zur Blauen Flasche» (Дім під Блакитною Пляшкою) у Відні в кравецькому ряду біля собору. Завдяки Кульчицькому кава стала відомою в Австрії, і з часом його кав'ярня стала одним з найпопулярніших місць у місті. Кульчицький завжди обслуговував кавою в турецькому вбранні, чим додавав оригінальності місцю. Іншою його ідеєю було подавати каву з молоком та цукром, що було невідоме туркам і подобалось віденцям.
Відкрита у 1683 кав'ярня Кульчицького була першою у Відні і одною з перших в Європі – каву на той час ще зовсім не пили у Східній Європі, однак вона вже поширювалась на заході – декілька кав'ярень працювали у Парижі, Лондоні, Оксфорді та Бостоні.
Пам'ять Кульчицького увічнено памятником на віденській вулиці Kolschitzky


Слайд #5
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #5

“Синя пляшка” у Львові


Слайд #6
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #6

Свою переможну ходу Львовом кав'ярні розпочинають з середини 19 століття.
Зокрема, від початку 90-х років XIX ст. до 1939 р. у Львові існувала кав'ярня "Центральна“
(кут вул. Галицької-Валової, теперішня ощадкаса), яка була відкрита до 3-ї години ночі.
Крім чудової кави та вишуканих наїдків відвідувачам пропонувався
великий вибір часописів різними мовами,
в очікуванні замовлення можна було пограти у більярд,
для жінок був влаштований окремий салон.
Тут збиралися поети "Молодої Музи" (українські поети-модерністи).


Слайд #7
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #7

За легендою, першу кав'ярню, щоправда у Відні, відкрив купець, родом із української шляхетної родини з Львівщини Юрій Кульчицький. Подейкують, що йому, як і двом іншим учасникам переможного зняття облоги Відня було надано привілей відкрити кав'ярню у австрійській столиці і подаровано великі запаси трофейної кави та будинок в місті. У ньому він і відкриває 1686 року першу віденську кав'ярню.


Слайд #8
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #8

Архітектура із пахощами кави
Проте подорожувати Львовом можна будь-якої пори року. Якщо налаштовані відчути дух старовинної архітектури, то цьому не завадить навіть дощ: він лише підкрес­лить сувору вишуканість цих спо­руд. Місто, звичайно, можна оглянути самостійно, але краще зроби­ти це у складі екскурсійної групи. У першому випадку доведеться запастися різноманітними путівниками, однак часу на їх вивчення буде обмаль.


Слайд #9
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #9

Легенди кави
Історія кави - це надзвичайно цікава сторінка людського буття, вона налічує багато неперевірених фактів, домислів та легенд про її відкриття.
Історія львівських кав'ярень - це лише маленька частинка великого життя. Кому серед львів'ян  не відомий Юрій Кульчицький, який призвичаївшись до кави віденців, спричинив справжній кавовий бум у Львові. Про Львівські кав'ярні XVII - XIX ст. та кав'ярні XX  ст. у найстаріших  поціновувачів залишилось багато спогадів. Зокрема, відомо, що кава почала свій переможний похід на завоювання львівської публіки із цукерень. У період першої світової війни кав'ярні i ресторації Львова переживали тривожні часи, про що свідчить кав'ярняна хроніка.
Львів'яни й досі згадують, як то було за совітів: тоді каву пили публічно, але в той же час... «приватно». А от кав'ярні за незалежності, були більш відкритими та мали численну кількість постійних відвідувачів. У нашу добу, каву готують на кожному кроці, а от чи зберегла вона свій терпкий історичний присмак, та чим вона відрізняється від кави у східних кав'ярнях, знають лише ті, хто в них побував, та, беззаперечно,  Львівський літопис про східні кав'ярні.
Кава в Європі і в усіх куточках світу відрізняється своїми традиціями. Скажімо, кавові традиції в арабських країнах не передбачали продаж кави лише в аптеці, як це було в Європі.
І наостанок, кава - чудове дерево, плоди якого після того як вони дозріли, доставляють у різні частини світу. Саме з плодів цього дерева виготовляють різноманітні сорти кави та кавові суміші.


Слайд #10
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #10

Кав'ярня «Віденська кава”
На площі біля Оперного театру знаходиться кав'ярня «Віденська кава», де за столом біля входу насолоджується чашкою кави бронзовий солдат Швейк. Цю кав'ярню любить відвідувати народний депутат України Микола Катеринчук. Великий вибір якісної кави в кафе "Віденська кава". Ціни високі (від 10 до 37), але пропонований кави і те, що до кави, а також сервіс того варті. Публіка - забезпечені люди. Дизайн - вишукано класичний. Адреса кафе «Віденська кава»: м. Львів, проспект Свободи, 12 Тел. (032) 272-20-21


Слайд #11
Презентація на тему «Львівських кав’ярень чар» - Слайд #11

Кав'ярня «Під синьою пляшкою»
                                Саме так називалася перша кав'ярня у Відні, відкрита нашим земляком Юрієм Кульчицький. Атмосфера та дизайн у кафе "Під синьою пляшкою" - в дусі австрійських часів цісаря Франца-Йосіфа. Рецепти приготування напоїв у кафе "Під синьою пляшкою" і тістечок-також тих же часів. Кава-на будь-який смак: по-турецьки, по-Галицький, по-польськи і т.д. Тут немає двох однакових чашечок (антикваріат все-таки!). Тихо, спокійно, затишно. Чашечка кави тут коштує від 10 грн. Особливо популярний «кава з вогнем». Хороший сервіс. Адреса кафе «Під синьою пляшкою» : м.Львів, вул. Руська, 4 Тел. (032) 294-91-52