Презентація на тему «Валюти світу»


Рейтинг презентації 3.67 на основі 3 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #1

ВАЛЮТИ СВІТУ


Слайд #2
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #2

Валюта (анг.currency) - грошова одиниця країни, використовувана для виміру величини вартості товарів.
Поняття валюти застосовується у трьох значеннях:
- грошова одиниця країни (американський долар, японська єна, українська гривня та ін.) та її певний тип (золота, кредитно-паперова, срібна);
- іноземна валюта, тобто грошові знаки іноземних країн, а також кредитні і платіжні засоби, які виражені в іноземних грошових одиницях і використовуються у міжнародних грошових розрахунках;
- міжнародна (в тому числі регіональна) грошова розрахункова одиниця і платіжний засіб (СДР, євро).


Слайд #3
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #3

За державою-емітентом
національна
іноземна
колективна (наприклад, СДР, ще раніше існувала ЕКЮ , зараз — євро)


Слайд #4
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #4

За можливістю обміну на іншу валюту
вільно конвертовані — коли немає ніяких обмежень на кількість валюти, яка може бути продана на міжнародному ринку, і уряд не нав'язує штучно фіксовану вартість або мінімальну вартість валюти у міжнародній торгівлі. Прикладами повністю конвертованих валют є долар США та Євро, що є одними з основних валют, якими торгують на ринку Форекс.
частково конвертовані — центральні банки здійснюють контроль над іноземними інвестиціями, що ідуть в/з країни, а, одночасно, більшість вітчизняних торговельних операцій відбуваються без будь-яких спеціальних вимог; існують значні обмеження на закордонні інвестиції, часто, щоб конвертувати на інші валюти, потрібні спеціальні дозволи. Прикладом частково конвертованої валюти є індійська рупія.
неконвертовані валюти не можуть брати участь у міжнародному ринку FOREX, не передбачений обмін цих валют фізичними особами та компаніями. У результаті, ці валюти часто називають заблокованими валютами. Такими валютами є, наприклад,північнокорейська вона і кубинський песо.


Слайд #5
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #5

Конвертована валюта — законодавчо закріплена оборотність національної грошової одиниці, можливість її обмінювати на іноземні валюти для всіх охочих. 
Конвертованість валют — це здатність валют виконувати функції платежу в будь-якій країні.


Слайд #6
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #6

За співвідношенням валютних курсів
сильна / тверда (тобто стійка до свого номіналу і до курсів інших валют)
слабка / м'яка


Слайд #7
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #7

За терміном дії
постійна
тимчасова


Слайд #8
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #8

За ступенем використання
резервна валюта — іноземна валюта, у якій центральні банки держав накопичують і зберігають резерви для міжнародних розрахунків за зовнішньоторговельними операціями та іноземним інвестиціям
провідні світові валюти — сім основних валют, які мають право повної конвертованістю і найбільш часто використовуваних у міжнародних розрахунках. (Долар США, Євро, Швейцарський франк, Фунт стерлінгів, Японська єна, Канадський долар,Австралійський долар)


Слайд #9
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #9

ISO 4217
Міжнародна Організація зі Стандартизації у 2001 році опублікувала стандарт ISO 4217, який підпорядковує валютам трилітерні та трицифрові коди. Стандарт дозволяє уникнути двозначностей у ситуаціях коли валюти різних країн мають однакову назву. Трилітерні коди складені, як правило, з дволітерного коду країни згідно зі стандартом ISO 3166-1 та першої літери латинської назви валюти. Наприклад, гривня має код UAH, британський фунт стерлінгів — GBP (P від англ. pound — фунт), але PLN для польського злотого, EUR для Євро.


Слайд #10
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #10

Валю́тний курс – вираз ціни грошової одиниці однієї країни в грошових одиницях іншої. 
Режими валютного курсу
Що коливається — вільно змінюється під впливом попиту і пропозиції і заснований на використанні ринкового механізму.
Плаваючий — різновид валютного курсу, що коливається, зумовлюючий використання механізму валютного регулювання. Так, для обмеження різких коливань курсів національних валют, що викликають несприятливі наслідки валютно-фінансових та економічних відносин, країни, що увійшли в Європейську валютну систему, ввели в практику узгодження відносних меж взаємних коливань валютного курсу.
Фіксований — офіційно встановлене співвідношення між національними валютами, засноване на визначеннях в законодавчому порядку валютних паритетах. Він допускає закріплення змісту національних грошових одиниць безпосередньо в золоті або доларах США при строгому обмеженні коливань ринкових курсів валют в межах одного відсотка.


Слайд #11
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #11

Метод встановлення курсу
Основним поняттям, створеним для пояснення валютних курсів є паритет купівельної спроможності, ПКС (purchasing power parity - РРР), для формулювання якого зазвичай привертають так званий закон однієї ціни: ціна товару в одній країні повинна бути рівна ціні товару в іншій країні; а оскільки ці ціни виражаються в різних валютах, це співвідношення цін і визначає курс обміну однієї валюти на іншу.
Нехай Pd - внутрішня ціна (domestic price) даного товару, а Pf - його ціна за кордоном, в сусідній країні (foreign price). Ці ціни являють собою кількість валют, національної для даної країни та іноземної, які дають за одиницю товару всередині країни та закордоном. Відношення цін і буде тим курсом, за яким одну валюту стануть обмінювати на іншу заради купівлі даного товару.
S = Pd/ Pf


Слайд #12
Презентація на тему «Валюти світу» - Слайд #12

УНГУЛ ІРИНА