Презентація на тему «Валюта. Валютний курс»


Рейтинг презентації 2.99 на основі 4020 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #1

Валюта. Валютний курс.


Слайд #2
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #2

Валюта – грошові знаки іноземних держав, кредитні і платіжні документи в вигляді векселів, чеків, банкнот, що використовуються в міжнародних розрахунках.


Слайд #3
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #3

Валюта
У широкому розумінні, валюта – це кошти що належать центральному банку, казні та комерційним банкам. До епохи капіталізму і на початку його розвитку в обігу перебували срібна і золота, а в деяких країнах лише срібна валюта. З розвитком капіталізму все більшого значення набувають банкноти – кредитні знаки грошей, що їх випускають емісійні банки для заміни металевих грошей, як засіб обігу і платежів.


Слайд #4
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #4

Валюта
Поняття валюта вживається в трьох значеннях:
-грошова одиниця країни (американський долар, японська єна, українська гривня та ін.) та її певний тип (золота, кредитно-паперова, срібна);
-іноземна валюта, тобто грошові знаки іноземних країн, а також кредитні і платіжні засоби, які виражені в іноземних грошових одиницях і використовуються у міжнародних грошових розрахунках;
-міжнародна (в тому числі регіональна) грошова розрахункова одиниця і платіжний засіб (СДР, євро).


Слайд #5
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #5

Валюта
Сучасна валюта поділяється на:
-вільно конвертовану (яку вільно можуть обмінювати на валюту будь-якої країни як фізичні, так і юридичні особи), якою можуть розраховуватися за експортно-імпортні операції, депонувати в національних банках та інше)
-частково конвертовану (обмін якої частково обмежується для певних категорій фізичних і юридичних осіб і для окремих видів операцій).
Часткова конвертованість означає допущення лише
зовнішньої конвертованості і
тільки в поточних, а інколи лише в
зовнішньоторгівельних операціях


Слайд #6
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #6

Валюта
Розрізняють також неконвертовану валюту, що означає заборону держави на проведення будь яких операцій щодо обміну національної валюти на іноземну або дозвіл це робити за погодженням уповноважених валютних органів.
Виділяють також національні і резервні (ключові) валюти.
Національна валюта — випущена державою (її центральним банком) і перебуває в обігу переважно на території цієї держави.


Слайд #7
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #7

Курс валюти
Валютний курс - це ціна грошей. Зміна валютного курсу означає подорожчання або знецінювання валют відносно одна одної.


Слайд #8
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #8

Курс валюти
Курс національної валюти визначається кількістю іноземної валюти, яку можна купити або продати за одиницю національної валюти на визначений
момент часу.
Курс іноземної валюти визначається кількістю національної валюти, яку можна купити або продати за одиницю іноземної валюти на визначений момент часу.


Слайд #9
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #9

Курс валюти
У сучасній світовій валютній системі в кожній країні регулювання курсу національної валюти з боку держави ґрунтується на поєднанні двох типів
валютного регулювання, згідно з якими валютний
курс може бути
фіксованим або
плаваючим.


Слайд #10
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #10

Курс валюти
Фіксований курс - це закріплене міждержавною угодою співвідношення валют, що передбачає деякі обмеження в самостійній економічній політиці окремих країн для дотримання фіксованого співвідношення.
Плаваючий (гнучкий) курс — це обмінний курс валют, який не обмежує економічний суверенітет країни і визначається лише ринковими чинниками.


Слайд #11
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #11

Курс валюти
При встановленні валютного курсу необхідно враховувати рівень співвідношення валют у довгостроковому та короткостроковому періодах. У довгостроковому періоді виявляється вартісна основа валютного курсу як купівельна спроможність валют, що виражає середні національні рівні цін на товари, послуги, інвестиції. Таким чином, в основі базового курсу двох валют лежать пропорції обміну:
зіставлення цін стандартного
споживчого кошика (вибраного
набору стандартних товарів
і послуг).


Слайд #12
Презентація на тему «Валюта. Валютний курс» - Слайд #12

Курс валюти
Валютний курс необхідний для:
Взаємного обміну валютами при торгівлі товарами, послугами, при русі капіталів і кредитів. Експортер обмінює виручену іноземну валюту на національну, так як валюти інших країн не можуть звертатися в якості законного купівельного і платіжного засобу на території даної держави. Імпортер обмінює національну валюту на іноземну для оплати товарів, куплених за кордоном. Боржник купує іноземну валюту за національну для погашення заборгованості та виплати відсотків за зовнішніми позиками;
- Порівняння цін світових та національних ринків, а також вартісних показників різних країн, виражених у національних або іноземних валютах;
- Періодичної переоцінки рахунків в іноземній валюті фірм та банків.