Презентація на тему «Відродження» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #1

Відродження
Епоха
Леонардо да Вінчі. Джоконда
Італія
Леонардо да Вінчі Картина Мадонна Литта. 1490
клавесин


Слайд #2
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #2

Італійське Відродження. Відродження (з французької ренесанс, італійської «ринашименто») — цей термін вперше був запроваджений Джорджо Вазарі, архітектором, живописцем і істориком мистецтва XV ст. для визначення історичної епохи (в Італії 14-16 ст., в інших країнах Європи кінець 15-16 ст.)
У цей час виник новий світогляд — гуманізм, було висунуте гасло «Я - людина, і ніщо людське мені не стороннє!»
Донателло Святий Георгій
Собор Святого Петра, Ватикан, Рим, Италия


Слайд #3
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #3

Художники і письменники намагаються правдиво зображувати природу і людину. Саме людину, обдаровану безмежними творчими можливостями, здатної змінити оточуючий світ.І тому виникає у цей час така гаряча зацікавленість до античності, її культури і мистецтва. Архітектори, скульптори, живописці намагаються у своїй творчості відродити традиції майстрів античності (звідси і термін Відродження чи Ренесанс).
Хронологічні рамки італійського Відродження охвачують період з другої половини XIII по першу половину XVI століття. Період Відродження поділяється на декілька етапів: друга половина XII XIV ст. — Проторенесанс і треченто; XV ст. — раннє Відродження (кватреченте); кінець XV — перша третина XVI ст. — Високий Ренесанс (чінквіченто)
РАФАЭЛЬ. ЛА ФОРНАРИНА


Слайд #4
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #4

Високий Ренесанс
Мистецтво цього часу було осяяне ідеями гуманізма, вірою в творчі сили людини, в безмежність її можливостей, в розумний устрій світу, в торжество прогресу.
В мистецтві на перший план висовуються проблеми громадянського обов'язку високих моральних якостей, подвигу, образу прекрасної, гармонійно розвинутої, сильної духом і тілом людини — героя, що зміг піднятися над рівнем повсякденності.
РАФАЭЛЬ. ТРІУМФ ГАЛАТЕЇ. Фреска.
Леонардо да Вінчі. Картина Иоанн Креститель. 1513-16


Слайд #5
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #5

Леонардо да Вінчі (1452-1519рр.) був першим художником, що наочно втілив ці ідеї.
Леонардо був найвидатнішим художником свого часу, генієм, який відкрив нові горизонти мистецтва. Він залишив після себе небагато творів, але кожне з них стало еталоном в історії культури. Леонардо відомий також як різносторонній вчений. Його наукові відкриття і винаходи в галузі літальних апаратів не втратили свого значення і на сьогоднішній день. Тисячі сторінок рукописів Леонардо, охоплюють буквально усі галузі знань і свідчать про універсальність генія.
Таємна вечеря. Написана на вузькій стіні зали-трапезної монастиря Санта-Марія делла Грація.


Слайд #6
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #6

Леонардо мав незвичайних талантів у різних областях, рідко зупинявся подовгу на одному предметі й в одному місці й залишив по собі лише кілька полотен. Його повні життя, але при цьому таємничі "Мадонна в скелях" і "Мона Ліза" як не можна краще відповідають класичним ідеалам
Найбільш знаменита картина Леонардо да Вінчі і, напевно, всього світового живопису — портрет Мони Лізи , дружини багатого флорентійця Франческо дель Джокондо
Мадонна в скелях


Слайд #7
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #7

Автопортрет
Дева и ребенок с младенцем Джоном


Слайд #8
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #8

Мадонни


Слайд #9
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #9

Відродження, у яких злились традиції античності і дух християнства, віднайшли найбільш яскраве відображення у творчості Рафаеля (1483-1520). У його мистецтві віднайшли зріле вирішення два основних завдання: пластична досконалість людського тіла, яке відображувало внутрішню гармонію всебічно розвиненої особистості, у чому Рафаель наслідував античності, і складна багатоманітність світу.
Сікстинська Мадонна


Слайд #10
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #10

Ніхто із майстрів Відродження не сприймав так глибоко і природно язичеську сутність античності, як Рафаель; невипадково його вважають художником, який найбільш повно пов'язав античні традиції з західноєвропейським мистецтвом нової доби.
Мадонна з малюком
На протязі усього життя Рафаель шукає образ гармонійно досконалої людини. Цей образ він віднайшов в Мадонні, численні зображення цього образу здобули йому всесвітню славу.
Німфа Галатея


Слайд #11
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #11

ЛА ФОРНАРІНА
ЗНЯТТЯ З ХРЕСТА


Слайд #12
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #12

Третій видатний майстер Високого Відродження — Мікельанджело (1475-1564). Повне ім'я Мікеланьоло ді Лодовіко ді Ліонардо ді Буаноротто Симоні. Скульптор, архітектор, живописець і поет. Набагато пережив Леонардо і Рафаеля. Перша половина його творчості припадає на період розквіту мистецтва Високого Ренесансу, а друга — на роки феодально-католицької реакції. Із блискучої плеяди художників Високого Ренесансу, Мікельанджело перевершив усіх наповненістю образів передовими ідеями, громадянським пафосом, чутливістю до змін суспільного настрою. Звідси і творче втілення руйнації ренесансних ідей.
Оплакування Христа


Слайд #13
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #13

Давид


Слайд #14
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #14

Давид


Слайд #15
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #15

Давид


Слайд #16
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #16

Святий Петроніус
Мадонна і дитя


Слайд #17
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #17

Святий Марк. Донателло
Донателло Пир царя Ирода 1439 г.


Слайд #18
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #18

Література
Франческо Петрарка
Джованні Бокаччо
Франсуа Рабле
Італія
Німеччина, Франція, Іспанія
Мішель де Монтень
Мігель Сервантес
Театр
В середині XVI століття в Італії виникає перший професійний європейський театр епохи Відродження — комедія «дель арте», комедія масок.
Якщо біля джерел культури Відродження стоїть могутня фігура геніального Данте , то завершує епоху не менш велична фігура геніального В. Шекспіра. 


Слайд #19
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #19

Архітектура Відродження
Італія - країна численних міст, і кожний уже тоді був по-своєму прекрасний і неповторний. Проте, на зорі епохи Відродження, тобто на початку XV в., культурного найбільшого розквіту досяглася Флоренція.
Скульптурні двері роботи Гиберти (перший скульптор Відродження) стали головною прикрасою баптистерію Флорентійського собору, а з його майстерні вийшло багато талановитих скульпторів. Один з них - Донателло
Брунеллески став одним із творців законів перспективи - системи зображення предметного миру на площині.
Собор Санта Мария дель Фьоре во Флоренции.


Слайд #20
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #20

Архітектура Відродження -- період розвитку архітектури, в основу розвитку якого входило відродження духовної та матеріальної культури Давньої Греції та Рима. Цей період є переломним по відношенню до попереднього -- Готиці.
Особливе значення в новому напрямі надається формам античної архітектури: симетричності, пропорції, геометрії та порядку зіставляння речей. Складна пропорція середньовічних будівель замінюється в підпорядкованим розміщенням колон, на зміну несиметричним прочеркам приходить півмісяцеві арки, напівсферичні куполи, ніші. Архітектура знову стає ордерною(провідною).


Слайд #21
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #21

Архітектура Відродження -- період розвитку архітектури, в основу розвитку якого входило відродження духовної та матеріальної культури Давньої Греції та Рима. Цей період є переломним по відношенню до попереднього -- Готиці.
Особливе значення в новому напрямі надається формам античної архітектури: симетричності, пропорції, геометрії та порядку зіставляння речей. Складна пропорція середньовічних будівель замінюється в підпорядкованим розміщенням колон, на зміну несиметричним прочеркам приходить півмісяцеві арки, напівсферичні куполи, ніші. Архітектура знову стає ордерною(провідною).


Слайд #22
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #22

Собор Святого Петра у Римі, Ватикан


Слайд #23
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #23

Собор Святого Петра у Римі, Ватикан


Слайд #24
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #24

Церковь Санта-Мария делле Грацие в Милане
Собор Санта-Мария Глориоза деи Фрари.


Слайд #25
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #25

Часовня Темпьетто в Риме
Дворец Ручеллаи во Флоренции. Фрагмент фасада.


Слайд #26
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #26

Часовня Темпьетто в Риме
Дворец Ручеллаи во Флоренции. Фрагмент фасада.


Слайд #27
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #27

Епоха Відродження і Реформації в історії світової культури має революційну, поворотну роль. Не можна назвати таку сферу культури, в якій би не виникли явища, процеси, що визначили весь подальший розвиток, аж до сучасного їх стану:
на зміну церковному світогляду, який панував неподільно, приходить новий погляд на світ, в центрі якого стоїть людина, гуманізм;
в науці замість умоглядності, далеких від дійсності логічних побудов виникає дослідне природознавство і, як результат цього, здійснюється величезний крок уперед у пізнанні навколишнього світу і самої людини, виникає спеціалізація у науці;
об'єктом вивчення стає і саме людське суспільство, починаються пошуки шляхів його справедливого устрою;
утворюються сучасні національні європейські літератури і професіональний театр;
унікальним є історичний феномен ренесансного мистецтва, яке дало людству найвеличніші твори.
Висновок


Слайд #28
Презентація на тему «Відродження» (варіант 1) - Слайд #28

Кінець