Презентація на тему «Серце людини і тварин»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #1

Серце людини і тварин.
Будова серця. Його функції.
Хвороби серця.


Слайд #2
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #2

Поняття про серце.
Се́рце — внутрішній м'язовий орган кровоносної системи, який наганяє кров в артеріальну систему і забезпечує її повернення по венах.
У деяких плазунів (наприклад, крокодили), пта-хів, ссавців і людини серце — порожнистий орган .


Слайд #3
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #3

Серце складається з 4 камер: праве передсердя і ліве передсердя, правий і лівий шлуночки.


Слайд #4
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #4

Анатомія серця людини
1 Праве передсердя2 Ліве передсердя3 Верхня порожниста вена4 Аорта5 Легеневі артерії6 Легеневі вени7 Мітральний клапан (лівий передсердно-шлуночковий)8 Аортальний клапан9 Лівий шлуночок10 Правий шлуночок11 Нижня порожниста вена12 Трикуспідальний клапан (правий передсердно-шлуночковий)13 Клапан легеневої артерії


Слайд #5
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #5

Серце ссавців і птахів
Серце ссавців і птахів чотирикамерне. Розрізняють (за током крові): праве передсердя, правий шлуночок, ліве передсердя ілівий шлуночок. Між передсердями і шлуночками знаходяться фіброзно-м'язові клапани — праворуч трикуспідальний клапан, ліворуч мітральний клапан. На виході із шлуночків сполучнотканинні клапани (легеневий — праворуч і аортальний — ліворуч).
З однієї або двох передніх (верхніх) і задньої (нижньої) порожнистих вен кров надходить у праве передсердя, потім у правий шлуночок, потім по малому колі кровообігу кров проходить через легені, де збагачується киснем, надходить у ліве передсердя, потім в лівий шлуночок і далі в основну артерію організму — аорту (птахи мають праву дугу аорти, ссавці — ліву).


Слайд #6
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #6

Будова серця людини
У людини серце міститься в серцевій сумці (перикард) і розташоване в грудній клітині (середостінні). Центральна частина середостіння включає в себе перикард, серце, початкові частини магістральних судин: верхньої і нижньої порожнистих вен, стовбура легеневої артерії, чотири легеневих вени, а такождіафрагмальний та блукаючий нерв. Звичайно в нормі в перикардіальній сумці міститься близько 30 мл ексудату.
Анатомічно виділяють 5 відділів серця — верхівку, основу, діафрагмальну, грудинно-реберну та легеневу поверхні. Вінцева борозна оточує серце та лежить на межі між передсердями та шлуночками серця. Правий та лівий шлуночки серця розмежовують відповідно передня та задня міжшлуночкові борозни.


Слайд #7
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #7

Камери серця
У людини серце складається з чотирьох камер:
Праве передсердя
Ліве передсердя
Правий шлуночок
Лівий шлуночок
Клапани серця:
Мітральний клапан
Трикуспідальний клапан
Аортальний клапан
Клапан легеневої артерії
Провідна система серця:
Синоатріальний вузол
Пучок Кента
Пучок Бахмана
Пучок Авербаха
Атрівентрикулярний вузол
Пучок Гіса
Волокна Пуркіньє
Судини серця:
Коронарні артерії
Коронарні вени.


Слайд #8
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #8

Функціональною одиницею скоротливого апарату серця є саркомер. Він складається із товстих ниток міозину та тонких нитокактину. Биття серця контролюється автономною нервовою системою, внутрішнім органом контролю є синоатріальний вузол, імпульси якого провідною системою серця передаються від передсердь до шлуночків.


Слайд #9
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #9

Історія досліджень


Слайд #10
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #10

Стародавня Греція
Клапани серця були описані медиками школи Гіппократа ще за 4 ст. до Христа, хоча їхні функції ще не розуміли. При розтині артерії зазвичай порожні, а кров збирається у венах. Древні анатоми вважали, що артерії заповенені повітрям і служать для циркуляції його в тілі. Ерасістрат зауважив, що при порізі живої людини артерії кровоточать. Він пояснив це тим, що повітря витісняється кров'ю через дрібні судини, постулювавши існування капілярів.
Гален уже знав, що в судинах тече кров й ідентифікував темну венозну кров і світлу артеріальну. На його думку ріст і енергія продукуються венозною кров'ю, що створюється в печінці, а артеріальна кров продукується в серці й містить пневму. Він вважав, що серце не перекачує кров, а всмоктує її під час діастол, а рух крові забезпечує пульсація самих артерій.


Слайд #11
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #11

Серцеві хвороби.  
Серцеві хвороби  — це цілий ряд різних захворювань які вражають серце та серцево-судинну систему. Вивченням хвороб серця, їх профілактикою та лікуванням займається кардіологія.


Слайд #12
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #12

Поширеність :
В 2007 році, це — провідна причина смерті в Сполучених Штатах, Англії, Канаді і Уельсі. Лише тільки у Сполучених Штатах вони вбивають одну особу кожні 34 секунди.
Щорічно вперше виявляється близько 2 млн. хворих з цією патологією, з них кожний другий — працездатного віку. Смертність від хвороб серця та системи кровообігу в Україні займає перше місце і у 2-4 рази вища, ніж у країнах ЄС та світу, причому в нашій країні вмирають від цих захворювань не тільки частіше, але й раніше.
Захворювання серця належать до найбільш складних і життєвозагрозливих в Україні. У 2004 році зареєстровано понад 10 млн хворих на гіпертонічну хворобу, 7,6 млн. хворих — на ішемічну хворобу серця і майже 3 млн. осіб — з цереброваскулярними захворюваннями.


Слайд #13
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #13

Чинники ризику виникнення хвороб серця :
Виникнення і перебіг хвороб серця, серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань тісно пов'язані з наявністю чинників ризику, основними серед яких є:
Підвищений артеріальний тиск;
Порушення ліпідного обміну;
Надлишкова маса тіла;
Нездоровий спосіб життя:
Тютюнопаління;
Нераціональне харчування;
Зловживання алкоголем;
Недостатня фізична активність.
Шкідливі фактори:
Психоемоційні перевантаження;
Шкідливе довкілля на виробництві та в побуті.


Слайд #14
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #14

Різновиди хвороб серця:
Серцево-судинні захворювання:
Ішемічна хвороба серця (ІХС)— захворювання, яке характеризується порушенням кровопостачання міокарду внаслідок пошкодження коронарних артерій. Ішемічна хвороба серця, переважно зумовлюється атеросклерозом. Внаслідок появи атеросклеротичної бляшки просвіт судини звужується. Порушення кровоплину в коронарних судинах, призводить до недостатнього кровопостачання серцевого м'яза. Внаслідок припинення кровопостачання серцевого м'яза в зоні ураженої артерії гинуть (некротизуються) його окремі ділянки.
Раптова коронарна смерть.
Стенокардія.


Слайд #15
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #15

Інфаркт міокарда: Гострий інфаркт міокарда — некроз ділянки серцевого мяза (міокарду) внаслідок абсолютної або відносної недостатності кровопостачання у цій ділянці.
Кардіосклероз
Безбольова форма ішемічної хвороби серця.
Гостра емболія легеневої артерії
Артеріальна гіпертензія.
Дисліпідемії
Кардіоміопатія буквально означає «хвороба серцевого м'яза». Це погіршення моторної функції міокарду (тобто, серцевого м'яза) з будь-якої причини. Люди з кардіоміопатіями, звичайно піддаються небезпеці аритмії та раптовій серцевій смерті.
Міокардит
Ендокардит
Порушення ритму і провідності серця.


Слайд #16
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #16

Аритмії серця:
Нейроциркуляторна дистонія
Це поліетіологічне захворювання, що характеризується розладами нейроендокринної регуляції з різноманітними клінічними симптомами, виникаючими на фоні стресових впливів та які відрізняються доброякісністю перебігу та сприятливим прогнозом.


Слайд #17
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #17

Профілактика хвороб серця:
Вести здоровий спосіб життя, активно займатись спортом, раціонально харчуватись, не мати шкідливих звичок (вживання алкоголю, тютюнопаління, наркотики), не переїдати, не знаходитись довго у сидячому положенні.
Під час тренування потрібно контролювати частоту пульсу. Він не повинен перевищувати 150 ударів за хвилину. Фізичні вправи потрібно робити на свіжому повітрі або у добре провітрюваному приміщені.


Слайд #18
Презентація на тему «Серце людини і тварин» - Слайд #18

Підготувала:
Учениця 10 класу Гершун Богдана.