Презентація на тему «Фенотипи організмів»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #1

Фенотипи організмів
Біологія
Виконала
учениця 11-А класу
Данільченко Віталія


Слайд #2
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #2

Що таке генотип?
Генотип – це сукупність спадкових факторів організму (генів, хромосом, мітохондрій, пластид).


Слайд #3
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #3

Що таке фенотип?
Фенотип (від грецького phaino - являю , виявляю і тип) – сукупність зовнішніх і внутрішніх ознак та властивостей організму, які є результатом взаємодії генотипу із зовнішнім середовищем.


Слайд #4
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #4

Молюски виду Donax variabilis мають досить різноманітний фенотип (форму та малюнок мушлі).


Слайд #5
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #5

Історична довідка
Термін фенотип запропонував датський вчений Вільгельм Йогансен в 1909 р., разом з концепцією генотипу, щоб розрізняти спадковість організму від того, що виходить в результаті її реалізації. Ідею про відмінність носіїв спадковості від результату їх дії можна простежити вже в роботах Грегора Менделя (1865).


Слайд #6
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #6

 Генотип + зовнішнє середовище + випадкові
зміни → фенотип


Слайд #7
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #7

Фенотип та онтогенез
Здатність генотипу формувати в онтогенезі, залежно від умов середовища, різні фенотипи називають нормою реакції. Вона характеризує частку участі середовища у реалізації ознаки. Чим ширше норма реакції, тим більше вплив середовища і тим менше вплив генотипу в онтогенезі. Звичайно чим різноманітніші умови проживання виду, тим ширше у нього норма реакції.


Слайд #8
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #8

Іноді фенотипи в різних умовах сильно відрізняються один від одного. Так, сосни в лісі високі і стрункі, а на відкритому просторі - розлогі. Форма листя водяного жовтцю залежить від того, у воді або на повітрі виявився лист. У людей всі ознаки, що визначаються клінічно - зростання, маса тіла, колір очей, форма волосся, група крові і т. д. є фенотиповими.


Слайд #9
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #9

Фенотипи сосни звичайної
Сосна на затишній галявині
Сосна у світлому лісі


Слайд #10
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #10

У фенотипі не реалізуються всі генотипічні можливості, і він є лише окремим випадком реалізації генотипу в конкретних умовах. Тому навіть між однояйцевими близнятами, що мають повністю ідентичні генотипи, можна виявити помітні фенотипові відмінності, якщо вони розвивалися в різних умовах.


Слайд #11
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #11

Пара однояйцевих близнюків у віці 15 років. До 5-річного віку ці близнюки були майже однакового зросту. Але потім лівий з них затримався в рості, ймовірно, внаслідок порушення функції гіпофізу.


Слайд #12
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #12

Однояйцеві близнюки, які жили в різних умовах. Верхня була дружиною керуючого будинком і жила в достатку в місті. Нижня жила в більш важких умовах в якості працівниці в селі та в місті.


Слайд #13
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #13

Однояйцеві близнюки чоловічої статі у віці 42 років. У дитинстві вони були дуже схожі, навіть мати насилу їх розрізняла. Обидва присвятили себе архітектурі, але вчилися неоднаково. Другий закінчив курс значно раніше. Під час війни їх доля теж була різна - другий був у полоні і т.д. Життя першого в загальній була важче, він страждав астмою. Обличчям вони помітно різняться. Другий в цілому в кілька разів більше першого.


Слайд #14
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #14

Бабусі, що жили приблизно в однакових умовах благополуччя.


Слайд #15
Презентація на тему «Фенотипи організмів» - Слайд #15

Розлучені незабаром після народження однояйцеві близнюки, виховані в різних умовах (місто і село). Подібність за розумовими здібностями висока, характери - різні.