Презентація на тему «Дитячі інфекції»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #1

Дитячі інфекції


Слайд #2
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #2

Інфекційні хвороби
Причина кожного інфекційного захворювання — збудник, непомітний для ока мікроорганізм: паличка або вірус, стрептокок або вібріон . Таких збудників, що здатні «атакувати» людину, є безліч.


Слайд #3
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #3

Кір, Краснуха
Ця високозаразна вірусна інфекція передається повітряно-крапельним шляхом (наприклад: при чханні, кашлі). Типовий прояв кору - висип - це результат розмноження вірусу в шкірних покривах. Вірус проникає в слизову оболонку очей, викликаючи інший характерний ознак кору - важкий кон'юнктивіт. Крім цього, вірус кору має властивість пригнічувати імунітет, тому при кору нерідко приєднуються бактеріальні інфекції. Висип при кору велика і багата, вона здатна, зливаючись, покривати всю поверхню тіла. При важких випадках на шкірі утворюються дрібні крововиливи.


Слайд #4
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #4

Дифтерія
Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом від хворих і зовні здорових носіїв. Можливо також зараження через предмети, не виключається передача через продукти харчування. Хвороба починається з нездужання, підвищення температури до 38-39 ° С, появи плівок білуватого кольору на слизовій глотки і гортані. У випадку токсичної форми характерний набряк обличчя і шиї, слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, що призводить до неможливості дихання. Смерть настає від задухи і зупинки серця, як наслідок отруєння організму токсином дифтерійної палички. 


Слайд #5
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #5

Правець 
Захворювання викликається дією токсину, що виділяється правцевою паличкою, і характеризується ураженням нервової системи у вигляді судом, що приводять у важких випадках до порушення дихання та паралічу серця. Інфікування пов'язане з травматизмом і відбувається при забрудненні ран грунтом чи скалками, зараженими суперечками правцевою бацили. Правець іноді називають «хворобою босих ніг». У хворих нерідко розвиваються ускладнення, і навіть при своєчасно розпочатому лікуванні кожен четвертий випадок закінчується смертю хворого. Незважаючи на широку поширеність збудника, захворюваність у нашій країні завдяки масовій вакцинації знаходиться на дуже низькому рівні. Практично не реєструється правець у новонароджених.


Слайд #6
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #6

Епідемічний паротит (свинка) 
Епідемічний паротит—запалення привушних слинних залоз. Вірус поширюється зі слиною хворого при кашлі, чханні чи поцілунку. Після зараження хвороба проявляється тільки через 2 - З тижні: підвищується температура і болісно роздувається частина обличчя і шиї нижче вух. Обличчя стає круглим, як у поросяти. Хоча іноді уражається слинна залоза з одного боку. Тоді свинка виходить кривою. Їсти при паротиті — справжня мука. Збільшення залоз продовжується 5—10 днів, а потім поступово пухлина зовсім сходить. У підлітків більше 12 років і дорослих хвороба може викликати серйозне ускладнення — орхіт (запалення яєчок). Це ускладнення може призвести до безплідності.


Слайд #7
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #7

Вірусні гепатити
Гепатити (запалення печінки) можуть викликатися різними причинами, однак найбільш поширеною є віруси. Найбільш відомі різновиди А, В і С. Спільним для всіх гепатитів є запальне ураження печінки і розвиток жовтяниці внаслідок порушення її роботи і накопичення в крові жовчного пігменту - білірубіну.  Інфекція передається порізному. При гепатиті А - через заражену воду, продукти харчування і при контакті з хворим. При інших гепатитах - в основному через кров. Захворювання може протікати теж порізному. При деяких видах гепатиту (особливо при гепатитах В і С) іноді розвивається вкрай важка форма з повним випаданням функцій печінки і летальним результатом. Непоодинокі й хронічні форми з розвитком згодом раку та цирозу печінки. 


Слайд #8
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #8

Дитяча розеола
Розеолі ( exanthem subitum ), відома також під назвою « шоста хвороба» , викликана вірусом герпесу шостого типу , для неї типові висока температура і шкірний висип . Розеолой хворіють близько 30% немовлят у віці 4-24 місяців , вона зустрічається і у дітей старшого віку, але досить рідко. Тривалість інкубаційного періоду 5-15 днів . Хвороба легко діагностується по високій температурі і висипу. Жар триває 3-4 дні , а коли спадає , з'являється рожева висипка - спочатку на грудях , потім на обличчі , животі і в меншій мірі на кінцівках. Розеола не дає ускладнень , іноді її діагностують ретроспективно , після появи висипу. Це означає , що її можна переплутати з фарингітом або вушної інфекцією через температуру в поєднанні з болем у горлі або в вусі.


Слайд #9
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #9

Інфекційна еритема
Інфекційна еритема, або мегалоерітема, супроводжується характерним висипом на грудях і руках і сильним почервонінням щік . Недарма цю хворобу прозвали «хворобою ляпасів». Інфекційну еритему викликає парвовірус. До появи висипу можуть спостерігатися катаральні явища або фарингіти , а також невелике підвищення температури. Висип спостерігається періодами протягом декількох тижнів або навіть місяців , іноді посилюється під дією сонця або тепла. У дорослих еритема супроводжується відчуттям печіння на обличчі , болем у суглобах, навіть симптомами артриту. Хвороба в період вагітності не викликає відхилень у плоду , але збільшує ризик викидня.


Слайд #10
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #10

Коклюш
Хвороба передається від однієї людини до іншої через кашель. Від зараження до прояву перших ознак хвороби проходить до 2 тижнів. Спочатку це просто нездужання з невеликим нежиттям та кашлем. Поступово кашель підсилюється, діти стають дратівливими й примхливими. Наприкінці другого тижня кашель починає поєднуватися зі спазмами. Дитина робить глибокий свистячий вдих, потім йде серія судорожних кашлевих поштовхів. Число таких циклів під час приступу може доходити до 15. Іноді наприкінці приступу буває блювота. Під час приступу дитина збуджена, може метатися, обличчя синюшне, вени шиї розширені, випирають. Язик висувається із рота. Здається, приступ кашлю готовий вивернути дитину навиворіт. І таких приступів на добу може бути від 5 до 50!
Так проходить 3—4 тижні, потім приступи стають рідшими, і нарешті зникають. Хоча «звичайний» кашель може триматися до півроку.
Збудником коклюшу є коротка паличка із закругленими кінцями. Щоб уберегти дітей від її поганого впливу, починаючи з тримісячного віку їм роблять щеплення.


Слайд #11
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #11

Скарлатина
Це захворювання можуть викликати 46 видів стрептококових бактерій. Багато людей носять деякі з цих видів стрептококів у горлі й носі, проте не хворіють, але при цьому самі є переносниками захворювання, тобто заражають навколишніх. Відбувається це при кашлі або чханні. Прихований період при скарлатині, як правило, триває 7 днів. Потім розгортається хвороба, що нагадує ангіну: дуже висока температура, сильно болить горло. Можуть бути блювота та сильна слабість. На другий день з'являється висипка: дрібні яскравочервоні цятки. Ніколи не буває висипки навколо рота і носа, цей білий трикутник відразу впадає в око. Приблизно тиждень хворий почуває себе дуже погано. Потім температура знижується до нормальної, і висип починає бліднути. А на 2-й тиждень хвороби з'являється пластинчасте лущення, особливо помітне на долонях і підошвах.


Слайд #12
Презентація на тему «Дитячі інфекції» - Слайд #12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ