Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #1

Лікарські рослини в житті українців


Слайд #2
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #2

Малина та суниця – вітамінний подарунок


Слайд #3
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #3

Липа квітне літом – не марнуйте часу, запасайтесь цвітом


Слайд #4
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #4

Біла акація (робінія)


Слайд #5
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #5

Шовковиця(тутова ягода)


Слайд #6
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #6

Використання шовковиці
Свіжий сік – це ефективний засіб для лікування запалень верхніх дихальних шляхів (ангіні, тонзиліті і тому подібне), а також виразкових виразок ротової порожнини (стоматиті). Його рекомендують приймати при затяжному кашлі, пневмонії і бронхітах. Китайська медицина використовує при гарячкових станах для пониження температури, при нирковій недостатності і імпотенції.
У ягодах шовковиці присутня велика кількість солей заліза, що виявляють кровотворну дію на організм. Плоди шовковиці рекомендують включати в раціон при порушеннях обміну речовин, ожирінні, дистрофічних процесах в сердечному м'язі, атеросклерозі, ішемії, тахікардії і при ваді серця. багато корисних властивостей шовковиці зберігає в собі сік ягід, всього за три тижні він позбавить хворого від таких симптомів як задишка, ниючі болі в грудній клітці, і відновить працездатність серця.
Високий вміст фосфору перетворює шовковицю на незамінний продукт для вагітних жінок, студентів і людей, чия робота пов'язана з розумовими навантаженнями. Шовковиці, що входять до складу плодів, каротин, вітаміни C і E, а також селен вважаються найсильнішими природними антиоксидантами, які позбавляють організм від безлічі захворювань і розладів.
Протипоказань до вживання шовковиці практично немає, не рекомендовано їсти людям з індивідуальною непереносимістю цих ягід. Надмірне вживання шовковиці може викликати пронос, обережно рекомендується їсти ягоди шовковиці гіпотонікам, щоб надмірно не знизити кров'яний тиск. У усіх інших випадках, шовковицю можна і треба їсти!


Слайд #7
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #7

Обліпиха


Слайд #8
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #8

Ромашка лікарська (ромашка аптечна, ромашка звичайна, ромашка дика)
– дарує красу і також дає ліки


Слайд #9
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #9

Раз - ромашка, два - ромашка,Вся в цветах большая чашка,И на чайнике цветок.Ох и вкусный мой чаёк


Слайд #10
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #10

Ромашка та її використання у косметиці і медицині


Слайд #11
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #11

М'ята, материнка, чабрець, звіробій -назбирай рослини ці і чай цілющий пий!


Слайд #12
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #12

М'ята перцева
Цю м'яту вивели ще в XVII столітті в Англії. Листя цієї рослини складаються з чотирьох граней. Вони можуть досягати в довжину до 7 см. Вирощують м'яту в двох основних формах: чорну, з темним червоно-фіолетовим відтінком стебла і листя, і білу, у якої світло-зелене листя і стебла. У цієї рослини є пряме стебло з нерівними зубцями. Період цвітіння перцевої м'яти припадає на липень і до вересня місяця. Квіти біля м'яти дрібні, рожево-червоні.
Збір цієї рослини здійснюється в період цвітіння. Для заготівлі та подальшого використання використовують квіти, листя і стебла.
Перцева м'ята є складовим елементом багатьох чайних сумішей, які застосовують для лікування шлункових, кишкових захворювань, хворобах жовчного міхура і печінки. Листя м'яти використовуються і в чаях іншого призначення. Вони покращують смакові і ароматичні якості чаю, посилюючи його ефективність, тому що в препаратах, що містять ефірні олії, дубильні речовини і гіркоту, надають багатогранне дію. Така комбінація є відмінним засобом для лікування шлунково-кишкових хвороб. У неї ще додають ромашку. Відвар з перцевої м'яти на молоці має знеболюючу дію при болях у животі


Слайд #13
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #13

Символ України – червона калина,лікує хвороби дорослого й дитини


Слайд #14
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #14

Калина звичайна
Калина звичайна поширена майже по всій країні.
Росте вона на луках, берегах річок та ставків, у підлісках.
Це невелике дерево або кущ висотою 4 - 5 м із сірою корою та запашними квітами.Запах її свіжих плодів нагадує запах валеріани і яблук водночас, тому вони не кожному до смаку. Але у приморожених ягодах гіркота зменшується. Тушкована в духовці калинова каша чи ягоди, запечені в тісті, були сільськими ласощами.Плоди багаті на цукри та пектини. З них виготовляли чудовий мармелад та желе, вони — гарна приправа до м'ясних страв і добра начинка до пирогів. З ягід калини можна дістати харчовий барвник, а з кори — фарбу, що забарвлює вовну в темно-зелений колір.
Плоди калини збирають в суху погоду, в період їх повної зрілості, зрізуючи кисті разом з плодоніжками. Сушать на повітрі, підвішуючи зв'язування кистей, або в печах і в сушарках при температурі 60-80 С. Вологість їх не більше 15%, допускається не більше 4% недозрілих плодів. Вихід сухої сировини 38-40%. Зібрані ягоди можна, м'яти, а потім віджимати з них лікарський сік. Потім він зливається в скляні банки з кришками. Без цукру та будь-яких консервантів сік прекрасно зберігається не тільки до весни, а й до літа.  Ягоди калини містять багато аскорбінової кислоти, цукри, пектини, органічні кислоти, дубильні речовини, оцтову, ізовалеріянову кислоту. У корі калини містяться дубильні речовини, глікозид вібурнін, смоли, флобафенни, вітамін С, марганець, каротин, пектинові речовини, вітамін Р, мурашина, оцтова, каприлова і ізовалеріанової кислоти. 
Здавна важливе місце відводила калині й медицина. І тепер чи не найкращим засобом від кашлю, застуди, пропасниці є чай з калинових ягід з медом. Ягоди калини посилюють серцеві скорочення, добре впливають на нирки, корисні при склерозі та гіпертонії. Наукова медицина використовує кору калини. Вона має великий набір органічних речовин, які в комплексі здатні звужувати судини. Тому її екстракт — дійовий кровоспинний засіб. Препарат з кори застосовують як кровоспинний засіб у післяпологовий період, при маткових кровотечах. Калина сприяє поліпшенню секреції шлункового соку.Вона володіє обволікаючим і в'язким дією, використовується при диспепсії. Ягоди лікарської рослини в будь-якому вигляді, в тому числі і зварені з медом – як жовчогінний. Ягоди, зварені з медом, – для лікування запальних захворюванні верхніх дихальних шляхів, легенів, бронхів. 


Слайд #15
Презентація на тему «Лікарські рослини в житті українців» - Слайд #15

Як приготувати цілющий трав'яний чай
З лікувальною метою застосовують різні збори (суміші) у вигляді настоїв з трав.
Співвідношення з водою зазвичай одна столова ложка подрібненої суміші (5-10г) на склянку окропу (200мл). Настої і відвари отримують, витримуючи сировину при температурі 100°С протягом 15-30 хв. на водяній бані. В посуд з киплячою водою ставлять інший посуд, куди поміщають сировину і заливають окропом. Не доводьте цю суміш до кипіння, а через 15 хв. зніміть, охолодіть і процідіть.
Не тримайте готовий відвар довше 2-3 діб ( в прохолодному місці)
Після курсу лікування (1-1,5 місяці) зробіть перерву, щоб організм не звикав, а потім перейдіть на інший травяний збір аналогічної
Будьте здорові!