Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #1

Трансгенні
організми
Презентація з біології
учня 11-Б
СЗСШ №1 м.Чернігова
Афанасьєва Ярослава


Слайд #2
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #2

Трансгенний організм - живий організм, в геном якого штучно введений ген іншого організму.
Ген, який вводять в трансфор-мований організм, щоб надати йому нові властивості, носить назву цільового гена, або гена інтересу.
Трансгенний організм
Близько за значенням до терміну «трансгенний організм» стоїть термін «ГМО», але це поняття ширше і включає в себе не тільки трансгенні організми, але і організми з будь-якими іншими змінами геному.


Слайд #3
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #3

Метою створення трансгенних організмів є отримання організму з новими властивостями. Клітини трансгенного організму виробляють білок, ген якого був впроваджений в геном. Новий білок можуть виробляти всі клітини організму (неспецифічна експресія нового гена), або певні клітинні типи (специфічна експресія нового гена).
Мета створення
трансгенних організмів


Слайд #4
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #4

в науковому експерименті для розвитку технології створення трансгенних організмів, для вивчення ролі певних генів і білків, для вивчення багатьох біологічних процесів;
в сільському господарстві для отримання нових сортів рослин і порід тварин;
в біотехнологічному виробництві плазмід і білків.
Створення трансгенних
організмів використовують


Слайд #5
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #5

Сенс генно-інженерних маніпуляцій полягає в перенесенні цільового гена в геном клітини-мішені і його експресії в новому генному оточенні. Логіка проведення такої маніпуляції мало змінюється в залежності від того, який цільовий ген буде використаний і клітини якого організму піддадуться зміні. Головне, що після отримання трансформованої зміненої клітини з неї можна отримати повноцінний організм.
При цьому підходи до формування організму залежать від того, яка клітина - бактеріальна, рослинна чи тваринна - служила мішенню для трансформації.
Як отримують генетично
змінені організми?


Слайд #6
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #6

10 неймовірних прикладів
Генної інженерії


Слайд #7
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #7

Одним з перших прикладів успішного створення трансгенних тварин було одержання мишей, в геном яких вбудований ген гормону росту пацюка. Деякі з таких трансгенних мишей росли швидко і досягали розмірів, істотно перевищували розміри контрольних тварин.
Миші гіганти


Слайд #8
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #8

Одним з перших прикладів успішного створення трансгенних тварин було одержання мишей, в геном яких вбудований ген гормону росту пацюка. Деякі з таких трансгенних мишей росли швидко і досягали розмірів, істотно перевищували розміри контрольних тварин.
Миші гіганти


Слайд #9
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #9

Одним з перших прикладів успішного створення трансгенних тварин було одержання мишей, в геном яких вбудований ген гормону росту пацюка. Деякі з таких трансгенних мишей росли швидко і досягали розмірів, істотно перевищували розміри контрольних тварин.
Миші гіганти


Слайд #10
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #10

Коти, що світяться в темряві
У 2007 році південноко-рейський вчений змінив ДНК кота, щоб змусити його світитися в темряві. І ось, як він це зробив:
взяв шкірні клітини чоло-вічих особин турецької ангори і, використовуючи вірус, ввів генетичні інст-рукції з виробництва червоного флуоресцен-тного білка
потім він помістив генетично змінені ядра в яйцеклітини і ембріони були імплантовані назад донорським котам.


Слайд #11
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #11

Еко-свиня
Еко-свиня - це свиня, яка була генетично змінена для кращого перетравлення і переробки фосфору. Свинячий гній багатий на фосфор, а тому, коли фермери використовують його як добриво, це хімічна речовина потрапляє в водозбори і стає причиною цвітіння водоростей, які, в свою чергу, знищують кисень у воді і вбивають водну життя.
Ця зміна зменшило виробництво фосфору свинею ні багато, ні мало на 70%, що зробило її більш екологічно чистою.


Слайд #12
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #12

Вчені нещодавно виділили ген, відповідальний за отруту в хвості скорпіона, і почали шукати способи введення його в капусту. Навіщо потрібна отруйна капуста? Щоб зменшити використання пестицидів і при цьому не давати гусеницям псувати урожай. Ця генетично модифікована рослина вироблятиме отруту, що вбиває гусениць після укусу листя, але токсин змінений так, щоб бути нешкідливим для людей.
Отруйна капуста


Слайд #13
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #13

Міцний і гнучкий павутинний шовк є одним з найцінніших матеріалів в природі. У 2000 році компанія «Nexia Biotechnologies» заявила, що має рішення: коза, яка вироб-ляє в своєму молоці павутинний білок павука. Дослідники вклали ген каркасної нитки павутини в ДНК кози таким чином, щоб тварина стала виробляти павутинний білок тільки в своєму молоці.
Кози, що плетуть павутину


Слайд #14
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #14

Генетично модифікований лосось компанії «AquaBounty» зростає в два рази швидше, ніж звичайна риба цього виду. На фото показані два лосося одного віку. У компанії говорять, що риба має той же смак, будова тканини, колір і запах, як і звичайний лосось; проте все ще йдуть суперечки про її їстівність. Генетично створений лосось має додатковий гормон росту від чавичі, який дозволяє рибі виробляти гормон росту цілий рік.
Швидко зростаючий лосось


Слайд #15
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #15

Помідор Flavr Savr був першим комерційно вирощуваним і генетично створеним продуктом харчування, якому надали ліцензію для спожива-ння людиною.
Додаючи антисмислового ген, компа-нія «Calgene» сподівалася уповільни-ти процес дозрівання помідора, щоб запобігти процесу розм'якшення і гниття, даючи при цьому йому можливість зберегти природний смак і колір. У підсумку помідори виявилися занадто чутливими до перевезення і абсолютно позбавленими смаку.
Помідор Flavr Savr


Слайд #16
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #16

Незабаром люди зможуть отримувати вакцину від гепатиту Б і холери, просто укусивши банан. Дослідники успішно створили банани, картоплю, салат латук, моркву і тютюн для виробництва вакцин, але, за їх словами, ідеальними для цієї мети виявилися саме банани. Коли змінена форма вірусу вводиться в молоде бананове дерево, його генетичний матеріал швидко стає постійною частиною клітин рослини. З ростом дерева його клітини виробляють вірусні білки, але не інфекційну частина вірусу. Коли люди з'їдають шматок генетично створеного банана, заповненого вірусними білками, їх імунна система створює антитіла для боротьби з хворобою; те ж відбувається і з звичайною вакциною.
Бананові вакцини


Слайд #17
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #17

Дерева змінюються генетично для більш швидкого зростання, кращої деревини і навіть для виявлення біологічних атак. Прихильники генетично створених дерев кажуть, що біотехнології можуть допомогти зупинити знелісення і задовольнити потреби в деревині і папері. У 2003 році Пентагон навіть нагородив творців сосни, яка змінює колір під час біологічної або хімічної атаки.
Генетично модифіковані
дерева


Слайд #18
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #18

Британські вчені створили породу генетично модифікованих курей, які виробляють в яйцях ліки проти раку. Тваринам додали в ДНК гени людей, і, таким чином, людські білки секретуються в білок яєць разом зі складними лікарськими білками, схожими з препаратами, використовуваними для лікування раку шкіри та інших захворювань.
Лікарські яйця


Слайд #19
Презентація на тему «Трансгенні організми» (варіант 1) - Слайд #19

КІНЕЦЬ