Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #1

Презентація на тему: “Захворювання дихальної системи”


Слайд #2
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #2

Зміст:
Причини захворювань
Захворювання спричинені вірусами
Захворювання спричинені бактеріями
Туберкульоз - гостре інфекційне захворювання
Профілактика та запобігання хвороб


Слайд #3
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #3

Основною причиною захворювання органів дихання є мікроорганізми (бактерії, віруси, гриби, рідше паразити)


Слайд #4
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #4

Провокують виникнення захворювань органів дихальної системи забруднення повітря (двоокис азоту, двоокис сірки, бензопірен і багато інших), побутові забруднення, що містяться в сучасних житлових приміщеннях (продукти побутової хімії, синтетичні матеріали, лаки, фарби, клей), куріння (активне, пасивне) за рахунок негативної дії тютюнового диму, несприятливі кліматичні умови (низька температура, висока вологість, сильні коливання атмосферного тиску).


Слайд #5
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #5

Найпоширенішим захворюванням, спричиненим вірусами, є грип. Це захворювання належить до повітряно-крапельної інфекції. Під час чхання й кашлю мільйони невидимих для ока краплинок з вірусами грипу потрапляють у повітря, а з нього через дихальні шляхи здорової людини проникають в її організм. Грип поширюється дуже швидко.


Слайд #6
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #6

трахеїт
ангіна


Слайд #7
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #7

Інфекційний риніт (від грец. ринос - ніс) - це запалення слизової оболонки порожнини носа (нежить). Воно найчастіше є наслідком грипу.
Утворення аденоїдів (від грец. аден - залоза, ейдос - вигляд) - це результат постійного запалення (переважно у дитячому віці) лімфатичних вузлів - мигдаликів, їхнього розростання, які у великій кількості містяться у глотці. Аденоїди спричинюють постійне закладання носа, хронічний нежить, гугнявість, сон з відкритим ротом, формування «аденоїдного типу обличчя», зниження працездатності у школярів.


Слайд #8
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #8

Ангіна (від лат. анго - стискаю) - гостре запалення мигдаликів, які розташовані в глотці. Ознаки хвороби - відчуття стиснення горла, біль під час ковтання, підвищена температура, загальне нездужання. Можливе утворення гнояків на мигдаликах. Ангіна дає ускладнення (ревматизм, вади серця), тому лікувати її треба тільки під наглядом лікаря, виконуючи всі його призначення.


Слайд #9
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #9

Трахеїт (від грец. трахея - дихальне горло) - запалення слизової оболонки трахеї. Його ознаки: дертя у горлі, сухий кашель у поєднанні з відчуттям болю в зіві та за грудиною, голос стає хрипкий. Спричинюється переохолодженням, курінням, інфекціями.
Бронхіт - це запалення слизової оболонки бронхів. Збудником можуть бути стрептококи, стафілококи. Одне з найпоширеніших захворювань органів дихання. Для бронхіту характерні кашель (при гострому бронхіті довготривалий), частіше зі слизовими виділеннями, задишка, біль у грудях, підвищення температури, хрипи в легенях.


Слайд #10
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #10

Пневмонія (від грец. пневмо - легеня), або запалення легенів, - запалення тканини легенів; належить до гострих інфекційних захворювань. Пневмонію можуть спричинити пневмококи, стафілококи, стрептококи, що потрапили в дихальні шляхи. Для пневмонії характерні раптове підвищення температури тіла (38-39 °С і вище), погіршення загального стану, поява задишки, сильний біль у боці, потім з'являється кашель із слизовими виділеннями.


Слайд #11
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #11

Туберкульоз - поширене інфекційне соціально небезпечне захворювання, що найчастіше уражає легені, кістки. Інша назва - сухоти. Збудник туберкульозу - мікобактерії - туберкульозна паличка. Вона може перебувати у вдихуваному повітрі, краплинках харкотиння, на посуді, одязі, рушниках та інших предметах, якими користувався хворий на туберкульоз. Мікобактерії туберкульозу можуть передаватися людині й від продуктів харчування тваринного входження - молока та м'яса. 
Туберкульозні палички швидко гинуть у сухих, добре освітлених сонячних місцях. Тому, щоб запобігти захворюванню, потрібно тримати в чистоті житлові будинки, вулиці міст, громадські приміщення. Велике значення для очищення повітря в населених пунктах мають зелені насадження.


Слайд #12
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #12

Для попередження захворювань органів дихання необхідно: у період епідемій здійснювати відповідну вакцинацію (протигрипозну, протитуберкульозну тощо), не відвідувати людні місця (концертні зали, театри тощо); 
дотримуватися правил особистої гігієни, не ухилятися від диспансерного обстеження (масова флюорографія), яке дає змогу вчасно виявити серйозні захворювання органів дихання; дотримуватися чистоти в приміщеннях, правил особистої гігієни, не спілкуватися з хворими під час епідемії та загартовуватися. До надзвичайно поширених чинників, що призводять до захворювань органів дихання, належать речовини, які утворюються при згорянні тютюну в сигареті (нікотин, чадний газ, синільна кислота тощо). 


Слайд #13
Презентація на тему «Захворювання дихальної системи» (варіант 2) - Слайд #13

Презентацію виконали учні V-В класуЛьвівської правничої гімназії Ткачик Оксаната Шафранський ДаниїлВчитель біологіїЛеськів Ольга Ярославівна