Презентація "Совоподібні"

-3
Попередній слайд
Наступний слайд


Завантажити презентацію "Совоподібні"
Слайд #1
Клас птахи
Совоподібні


Слайд #2
Совоподібні
Совооподібні - загін хижих, в основному нічних птахів, поширених в усіх країнах світу. У загоні два сімейства: совині, або справжні сови і сіпухові.


Слайд #3
Особливості
Відрізняються від денних хижих. До особливостей скелета сов відносяться: існування відростків основної кістки, своєрідне потрійне зчленування нижньої щелепи з черепом, дуже короткі фаланги третього пальця, рухливість зовнішнього пальця, який може загинатися, виїмки на задньому краю грудної кістки. Ноги оперені звичайно дощенту, гострі, довгі кігті їх сильно загнуті. Дзьоб сови загинається. Очі сов дуже великі і дивляться прямо вперед. Їх очі абсолютно стоять на місці протягом усього їхнього життя. Світ для них представляється чорно-білим. Велика частина сов забарвлена ​​тьмяно, але це забарвлення завжди гармонує з навколишнім фоном і цілком приховує їх у сутінках.


Слайд #4
Поведінка та раціон
Деякі сови полюють вдень, як, наприклад - біла сова. Однак більшість сов - справжні нічні птахи, і багато з них вільно літають навіть в абсолютно темні ночі, про що можна судити по їх крику. Політ сов цілком беззвучний і дозволяє їм зовсім непомітно підлітати до сплячих птахів. Звичайну їжу сов складають дрібні гризуни; більш дрібні види сов харчуються переважно великими комахами, а деякі - рибами. На птахів сови нападають мало і тому повинні на відміну від денних хижих птахів вважатися корисними птахами. Сови можуть місяцями жити без води, тамуючи спрагу кров'ю своїх жертв.


Слайд #5
Середовище проживання
Сови розселені по всьому світу, від екватора до холодних північних країн, їх можна знайти всюди: і на морському березі, і в горах, і в пустелі, і в степу, і навіть у містах. Велика частина сов тримається в лісах або в лісистих місцевостях, і тільки деякі, як болотна сова, воліють відкриті місця. Деякі сови, наприклад, будинковий сич і сипуха - охоче селяться під дахами і на горищах будинків.


Слайд #6
Розмноження
Сови моногамні і утворюють постійні пари . Розмножуються зазвичай один раз на рік . Яйця сов порівняно малі, завжди білого кольору і мають характерну майже кулясту форму. Зазвичай сова відкладає від 3 до 10 яєць. Яйця насиджують самки , але в годуванні пташенят беруть участь обидва батьки . Насиживание триває близько місяця. Сови насиджують з першого яйця , тому часто в гнізді живуть пташенята різного віку. Батьки намагаються прогодувати старших пташенят , через що ті ще більше обганяють у розвитку молодших побратимів ; в голодний час старші можуть навіть поїдати молодших пташенят. Розвиток совенят відбувається по птенцових типу.


Слайд #7
Сова в культурі
Сова - символ мудрості, атрибут давньогрецької богині Афіни. Сова - символ гри «Що? Де? Коли?». Совами також називають людей, які звикли пізно лягати спати і пізно вставати (на відміну від жайворонків).


Слайд #8
Представники
Сипуха (Tyto alba) — вид птахів родини сипухових, ряду совоподібних. Довжина 33 — 39 см, вага 241 — 355 г. В Україні гніздовий птах Закарпаття і західної та центральної частини лісостепу. Корисний птах (живиться мишовидними гризунами). Занесений до Червоної книги України.