Презентація "Ряд Хоботні"

+1
Попередній слайд
Наступний слайд


Завантажити презентацію "Ряд Хоботні"
Слайд #1
Ряд Хоботні
Підготувала
учениця 8 класу
Павліковська Оксана


Слайд #2
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Metazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Афротерії (Afrotheria)
Ряд: Хоботні (Proboscidea)
Біологічна класифікація


Слайд #3
Хоботні відносяться до плацентарних ссавців, а їхню назву визначено головною відмітною ознакою цих тварин, тобто наявністю у них хобота. В даний час хоботні представлені тільки сімейством слонів. Вимерлими представниками хоботних є мамонти і мастодонти.
Ноги у слонів колоноподібні і закінчуються п’ятьма пальцями, частково зрощеними між собою. На пальцях є невеликі копита.
Загальна характеристика Хоботних


Слайд #4
Хобот слонів
Хобот являє собою верхню губу і ніс, що зрослися між собою. Він складається з сухожиль і м’язів, завдяки чому володіє значною силою. Через коротку шию, рухи голови у слона сильно обмежені і тому хобот є дуже важливим органом. З його допомогою слони піднімають предмети із землі, зривають листя з дерев.


Слайд #5
Бивні слона
Бивні слона – це довгі вигнуті різці. Бивень приблизно на одну третину прихований у черепі.


Слайд #6
Череп слонів має значні розміри. Однак його мозкова частина в порівнянні з тілом має скромні розміри. Мозок у слона важить 5 кг, що приблизно складає 1/500 від маси його тіла.
Всі представники хоботних є рослиноїдними тваринами. Велику роль у процесі травлення у них відіграє кишкова мікрофлора.
Слони приручаються, але зазвичай не розмножуються в неволі.
Отже, найвиразнішими ознаками хоботних є:
1) великі розміри тіла і потужні кінцівки
2) зрощення ніздрів та верхньої губи у хобот
3) надмірний розвиток верхніх різців і формування бивнів.


Слайд #7
Індійський слон менший за африканського. Вуха індійського слона невеликі, вони витягнуті вниз і загострені. Вже 5 500 років як людина приручила індійського слона для використання його у якості тяглової сили.
Ряд - Хоботні
Родина - Слонові
Рід/Вид - Elephas maximus
Індійський слон


Слайд #8
Основні дані РОЗМІРИ Довжина: 5,5-6,4 м. Висота: 2,5-3 м. Маса: до 5 000 кг. РОЗМНОЖЕННЯ Статеве дозрівання: з 8-12 років. Шлюбний період: у сезон дощів. Вагітність: 20-21,5 місяці. Кількість дитинчат: зазвичай 1.


Слайд #9
СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: самці зазвичай тримаються поодинці, самки з дитинчатами - стадами.
Їжа: трава і листя, плоди та гілля дерев, кора і корені.
Звуки: роздратована тварина голосно трубить.
Тривалість життя: близько 60 років.
СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Підвиди індійського слона:
1) Цейлонський
2) Індійський
3) Суматранский
4) Малайський


Слайд #10
Індійський слон охоче купається і добре плаває. Хобот він часто використовує для дихання під водою.
На кінці хобота розташовані ніздрі і пальцеподібні вирости. У індійського слона на хоботі є 1 виріст, а в африканського - 2.
У важких життєвих ситуаціях слон плаче, як людина. Слонів, які плачуть, також можна спостерігати і в неволі.
Слони видають звуки низької частоти, яких людина не чує. Голос свого родича інші слони чують на відстані до 19 км.
ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...


Слайд #11
Африканський слон— саме велике із сучасних наземних тварин. Маса старих самців досягає 7, 5 т. Однак, незважаючи на масивне додавання, слон разюче рухливий, легкий у рухах, без квапливості швидкий. Він прекрасно плаває, причому над поверхнею води залишається тільки чоло й кінчик хобота, без видимих зусиль переборює крутий підйом, вільно почуває себе серед скель. Разюче видовище – череда слонів у лісі.
Африканський слон


Слайд #12
Основні дані
СПОСІБ ЖИТТЯ Батьківщина: тропічна АфрикаЗвички: самки з потомством живуть стадами, а самці – відокремлено.Їжа: трава, гілки, кора дерев, плоди,підземні бульби і водяна рослинність. Тривалість життя: 60 років
РОЗМІРИ Висота: 4 м. Маса: до 7 тонн. Рекордна довжина бивнів: до 3,5 м
РОЗМНОЖЕННЯ Статеве дозрівання: з 10 років. Вагітність: 20 - 22 місяці. Кількість дитинчат: зазвичай 1.


Слайд #13
Про слонів дотепер існують багато фантастичних розповідей.
Так, нерідко говорять, що слони нібито бояться мишей, які можуть залізти до них у хобот. Не важко уявити собі, що може трапитися з такою мишею: адже коли слон дує, зі струменем повітря, що вилітає з хобота, летять камені набагато більші ніж миші.
Фантастичні історії про слонів


Слайд #14
Слони вмирають, як і всі інші тварини, і ніяких цвинтарів з величезною кількістю слонової кістки не існує.
Настільки ж фантастичні розповіді про танцюючих диких слонів, їхньому надзвичайному довголітті й феноменальній пам’яті.


Слайд #15
О. Ф. Цеханська, Д. Г. Стрєлков «Енциклопедія «Світ тварин»»
Р. Капоралі, С. Дзуддас «Енциклопедія «Таємниці живої природи»»
С. Попадюк, Л. Аленіна, Л. Волга, О. Погребний «Велика ілюстрована енциклопедія школяра»
Використана література