Презентація на тему «Клонування» (варіант 12)


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #1

Клонування
ПідготувалаУчениця 11 класу
Черкаської ЗОШ І-ІІІ ст.
Колпакчі Яна


Слайд #2
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #2

Клонування — процес створення ідентичних копій (тиражування) організмів або інших об'єктів у біології.


Слайд #3
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #3

Клітинне клонування — клонування, при якому відбувається виведення популяції клітин із однієї клітини. У випадку простих одноклітинних організмів, чи то бактерій, чи то дріжджів, цей процес є достатньо простим. Однак, для клонування клітин багатоклітинних організмів потрібно докласти значно більше зусиль — це набагато важче завдання, окрім того, такі клітини розвиваються дуже повільно у звичайних умовах.


Слайд #4
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #4

Молекуля́рне клонува́ння — група методів у молекулярній біології та біотехнології, пов'язаних зі створенням рекомбінантних молекул ДНК і отриманням багатьох копій цієї молекули in vivo. Термін "клонування" в даному випадку означає, що з однієї клітини, що містить рекомбінантну молекулу ДНК, шляхом мітотичного поділу утворюється велика кількість ідентичних за генетичною інформацією клітин - клонів.Клонування часто використовується для ампліфікації фрагмента ДНК, що містить гени, але може використовуватися і для ампліфікації будь-якої послідовності ДНК, наприклад промоторів, некодуючих послідовностей і випадкових фрагментів ДНК. Молекулярне клонування широко використовується в багатьох біологічних експериментах та находить багато практичних застосувань, наприклад виробництво білків у значній кількості.


Слайд #5
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #5

Технологія клонування в наш час ще не повністю є відшліфованою. І тут постає немало як теоретичних, так і суто практичних питань. Проте вже сьогодні є методи, що дозволяють із певною мірою впевненістю сказати, що загалом питання технології вирішене.Одним із найефективніших методів клонування виявився метод «переносу ядра». На думку вчених, така методика є поки що найкращою серед тих, які ми маємо, щоби приступити безпосередньо до розробки методики клонування людей.


Слайд #6
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #6

Всупереч поширеній думці, клон не є завжди точною копією людини, на основі якої був склонований, оскільки при клонуванні копіюється лише генотип, а фенотип може бути відмінним, у залежності від навколишнього середовища, обставин. Так, наприклад, якщо взяти шість різних клонів і вирощувати їх у різних умовах:клон при поганому харчування виросте низьким і худимклон, якого постійно перегодовувати і обмежувати у фізичних навантаженнях, буде страждати ожиріннямклон, який харчувався висококалорійною, але недостатньою на вітаміни та мінерали необхідні для росту, виросте товстим, але невисокимклон, забезпечений нормальним харчуванням і серйозними фізичними навантаженнями, виросте сильним і мускулястимклон, якому довелося в період росту носити важкі речі, виросте невисоким, але мускулястимклон, якому в ембріональному періоді вводили тератогенні речовини, буде мати вроджені відхилення від розвитку


Слайд #7
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #7

Питання про клонування людини викликало низку протестів, як зі сторони церкви, так і на законодавчому рівні. В 1997 році ЮНЕСКО прийняла Загальну декларацію, яка забороняє клонування людини та передбачає суворий контроль держави над усіма дослідженнями в цьому напрямі. Ті або інші форми заборони клонування застосовують Німеччина, Іспанія, Данія, Великобританія, Італія, Франція, Швеція, Нідерланди, Бельгія, а також Японія, Австралія та інші країни.


Слайд #8
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #8

Близько 27 країн Європи підписали «Додатковий протокол про заборону клонування людини до Конвенції Ради Європи "Про права людини та біомедицину" 1997 року». У преамбулі Додаткового протоколу відзначається, що «інструменталізація людських істот шляхом навмисного створення генетично ідентичних людських істот є несумісною із гідністю людини і, таким чином, становить зловживання біологією та медициною». За повну заборону усіх досліджень, пов'язаних з можливістю клонування людини, висловилася наукова рада при міністерстві освіти Японії. Аналогічною є позиція офіційного Вашингтона. Найкатегоричнішою є церква. Наприклад, Ватикан не раз наголошував на цілковитій неможливості втручання в акт божественного творіння.


Слайд #9
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #9

Першим клонованим організмом була вівця Доллі.Експеримент проводився у Великобританії, у місті Мітлодіан, Шотландія. Тут вона народилася 5 липня 1996 року, преса ж повідомила про це лише через 7 місяців — 22 лютого 1997 року. Проживши 6 років, вона померла 14 лютого 2003 року.


Слайд #10
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #10

До клонування Доллі уже були перші спроби склонувати організми, зокрема були клоновані вівці Меган і Мораг тою самою групою вчених. Статті про них були опублікована у журналі Nature 1997 року.В процесі створення Доллі в 277 яйцеклітин було вселено ядра із нестатевих клітин, після чого було утворено 29 ембріонів, із яких вижила лише Доллі.9 квітня 2003 року муміфіковані рештки вівці було передано до Единбурзького музею.


Слайд #11
Презентація на тему «Клонування» (варіант 12) - Слайд #11

Дякую за увагу!