Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2)


Рейтинг презентації 4 на основі 7 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #1

Химерні
Виконав:
Учень 11-Б класу
СЗШ № 100
Матвіїв Роман
Перевірила:
Ковальчук О.Б.
Презентація на тему:
трансгенні
організми
та


Слайд #2
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #2

Химерні організми
Химери - організми або їх частини, що складаються з генетично різнорідних тканин. Уперше цей термін застосував німецький ботанік Г. Вінклер (1907) для форм рослин, отриманих у результаті зрощення пасльону й томату. Надалі (1909) Е. Баур, вивчаючи пеларгонію ряболисту, з'ясував природу химер. 


Слайд #3
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #3

Розрізняють кілька типів химерних організмів:
химери мозаїчні (гіперхимери) — у них генетично різні тканини утворюють тонку мозаїку;
химери секторіальні — у них різнорідні тканини розташовані великими ділянками;
химери периклінальні — тканини з різними генотипами лежать шарами один над одним;
химери мериклінальні — їх тканини складаються із суміші секторіальних і периклінальних ділянок.


Слайд #4
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #4

Химери можуть виникати в результаті щеплень рослин і під впливом мутацій соматичних клітин. Компоненти химер можуть відрізнятися один від одного генами ядра, числом хромосом або генами пластид чи мітохондрій. Химерні організми досить часто використовуються в наукових дослідженнях.


Слайд #5
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #5

Принцип одержання химер зводиться головним чином до виділення двох чи більшої кількості ранніх зародків та їхнього злиття. У тому випадку, коли в генотипі зародків, використаних для створення химери, є відмінності за рядом характеристик, удається простежити долю клітин обох видів. З допомогою химерних мишей було, наприклад, розв'язане питання про спосіб виникнення в ході розвитку багатоядерних клітин поперечносмугастих м'язів.


Слайд #6
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #6

Вивчення химерних тварин дозволило розв'язати чимало проблем, і в майбутньому завдяки застосуванню цього методу з'явиться можливість розв'язувати складні питання генетики й ембріології
Застосування


Слайд #7
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #7

Трансгенними називають рослини і тварин, що містять у своїх клітинах ген чужого організму, включений у хромосоми. Їх отримують, використовуючи методи генної інженерії. Трансгенні організми можуть мати велике значення для підвищення ефективності сільського господарства та в дослідженнях у галузі молекулярної біології.
Трансгенні організми


Слайд #8
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #8

Перші генетично модифіковані організми, одержані з допомогою методів молекулярної біології, з'явилися на світ лише у 80-х роках ХХ століття. Вчені зуміли змінити геном рослинних клітин, додаючи в них необхідні гени інших рослин, тварин, риби й навіть людини.


Слайд #9
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #9

Перший трансгенний організм (миша) був одержаний Дж. Гордоном зі співробітниками 1980 р. На початку 90-х років у Китаї було проведено перше комерційне випробування генетично модифікованих сортів тютюну й томатів, стійких до вірусів. А 1994 р. в США вперше надійшли в торговельну мережу продуктів харчування плоди генетично змінених томатів зі скороченим строком дозрівання.


Слайд #10
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #10

Головними питаннями біобезпеки при цьому є можлива передача генів, убудованих у трансгенний організм, організмам навколишнього природного середовища, вплив трансгенних рослин, стійких до шкідників, на нецільові організми та порушення трофічних ланцюгів.
Вивільнення в довкілля ГМО
Широкомасштабне вивільнення в довкілля генетично модифікованих сортів рослин різних таксономічних груп з різними генетичними конструкціями, що надають їм нових властивостей, поставило ряд питань, на які необхідно звернути увагу під час розбудови системи біобезпеки довкілля.


Слайд #11
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #11

Негативний вплив трансгенних рослин
Негативний вплив трансгенних рослин, стійких до шкідників, на нецільові організми можливий завдяки наявності в організмі згаданих рослин біологічно активних речовин (інсектициди, фунгіциди та ін.). Вплив цих речовин може бути прямої або опосередкованої дії через трофічні ланцюги. До сьогодні за 13 років польових випробувань достовірних експериментальних даних про негативний вплив трансгенних рослин, стійких до шкідників, на нецільові організми не отримано.


Слайд #12
Презентація на тему «Химерні та трансгенні організми» (варіант 2) - Слайд #12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!
Список використаних джерел
http://notatka.at.ua/
http://vseslova.com.ua/
http://ua.wikipedia.org/