Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #1

Генна інженерія


Слайд #2
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #2

Генна інженерія знаходить широке практичне застосування в галузях народного господарства, таких як мікробіологічна промисловість, фармакологічна промисловість, харчова промисловість і сільське господарство.


Слайд #3
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #3

Однією з найбільш значущих галузей в генній інженерії є виробництво лікарських препаратів. Сучасні технології виробництва різних ліків дозволяють виліковувати важкі захворювання, або хоча б уповільнювати їх розвиток.


Слайд #4
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #4

З розвитком генної інженерії все частіше стали проводити різні досліди над тваринами, в результаті яких вчені домагалися своєрідної мутації організмів.
Так, наприклад, компанія «Lifestyle Pets» створила за допомогою генної інженерії гіпоалергенного кота, названого Ашера ГД. В організм тварини був введений ген, що дозволяв «обходити захворювання стороною».


Слайд #5
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #5

З розвитком генної інженерії все частіше стали проводити різні досліди над тваринами, в результаті яких вчені домагалися своєрідної мутації організмів.
Так, наприклад, компанія «Lifestyle Pets» створила за допомогою генної інженерії гіпоалергенного кота, названого Ашера ГД. В організм тварини був введений ген, що дозволяв «обходити захворювання стороною».


Слайд #6
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #6

За допомогою генної інженерії дослідники з Університету Пенсільванії представили новий метод виробництва вакцин: за допомогою генетично сконструйованих грибів. В результаті був прискорений процес виробництва вакцин, що може, на думку пенсільванцев, стати в нагоді в разі біотерористичної атаки або спалаху пташиного грипу.


Слайд #7
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #7

Як уже згадувалося вище, розвиток генної інженерії не міг не відбитися на виробництві препаратів, що сприяють швидкому одужанню пацієнта. Так, отримані шляхом все тієї ж генної інженерії, бактерії сімейства Clostridium, введені в тіло, ростуть і розмножуються тільки в бідних киснем частинах пухлин, які є найбільш складно виліковними і донині.


Слайд #8
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #8

Тепер вміють синтезувати гени, і за допомогою таких синтезованих генів, введених в бактерії, отримують ряд речовин, зокрема гормони і інтерферон. Їх виробництво склало важливу галузь біотехнології.
Інтерферон - білок, що синтезується організмом у відповідь на вірусну інфекцію, вивчають зараз як можливий засіб лікування раку та СНІДу. Знадобилися б тисячі літрів крові людини, щоб отримати таку кількість інтерферону, яке дає всього один літр бактеріальної культури. Ясно, що виграш від масового виробництва цієї речовини дуже великий. Дуже важливу роль відіграє також одержуваний на основі мікробіологічного синтезу інсулін, необхідний для лікування діабету. Методами генної інженерії вдалося створити і ряд вакцин, які випробовуються зараз для перевірки їхньої ефективності проти викликає СНІД вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). За допомогою рекомбінантної ДНК отримують в достатніх кількостях і людський гормон росту, єдиний засіб лікування рідкісної дитячої хвороби - гіпофізарної карликовості.


Слайд #9
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #9

У застосуванні до людини генна інженерія могла б застосовуватися для лікування спадкових хвороб. Однак, технічно, є істотна різниця між лікуванням самого пацієнта і зміною генома його нащадків.
     В даний час ефективні методи зміни геному людини знаходяться на стадії розробки. Довгий час генетична інженерія мавп стикалася з серйозними трудостямі, проте в 2009 році експерименти увінчалися успіхом: дав потомство перший генетично модифікований примат - ігрунка звичайна. У цьому ж році в Nature з'явилася публікація про успішне зцілення дорослого самця мавпи від дальтонізму.
Генна інженерія людини


Слайд #10
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #10

Хоча і в невеликому масштабі, генна інженерія вже використовується для того, щоб дати шанс завагітніти жінкам з деякими різновидами безпліддя. Для цього використовують яйцеклітини здорової жінки. Дитина в результаті успадковує генотип від одного батька і двох матерів.
     За допомогою генної інженерії можна отримувати нащадків з поліпшеною зовнішністю, розумовими та фізичними здібностями, характером і поведінкою. За допомогою генотерапіі в майбутньому можливе поліпшення геному і нинежівущіх людей. В принципі можна створювати і більш серйозні зміни, але на шляху подібних перетворень людству необхідно вирішити безліч етичних проблем.


Слайд #11
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #11

1. Генна інженерія в корені відрізняється від виведення нових сортів і порід. Штучне додавання чужорідних генів сильно порушує точно відрегульований генетичний контроль нормальної клітини. Маніпулювання генами докорінно відрізняється від комбінування материнських і батьківських хромосом, яке відбувається при природному схрещуванні.
2. В даний час генна інженерія технічно недосконала, так як вона не в змозі управляти процесом вбудовування нового гена. Тому неможливо передбачити місце вбудовування і ефекти доданого гена. Навіть у тому випадку, якщо місце розташування гена виявиться можливим встановити після його вбудовування в геном, наявні відомості про ДНК дуже неповні для того, щоб передбачити результати.
Научні фактори небезпеки генної інженерії


Слайд #12
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #12

3. У результаті штучного додавання чужорідного гена непередбачено можуть утворитися небезпечні речовини. У гіршому випадку це можуть бути токсичні речовини, алергени або інші шкідливі для здоров'я речовини. Відомості про подібного роду можливостях ще дуже неповні.
4. Не існує абсолютно надійних методів перевірки на нешкідливість. Більше 10% серйозних побічних ефектів нових ліків не можливо виявити незважаючи на ретельно проведені дослідження на нешкідливість. Ступінь ризику того, що небезпечні властивості нових, модифікованих за допомогою генної інженерії продуктів харчування, залишаться непоміченими, ймовірно, значно більше, ніж у випадку ліків.
5. Існуючі в даний час вимоги з перевірки на нешкідливість вкрай недостатні. Вони абсолютно явно складені таким чином, щоб спростити процедуру затвердження. Вони дозволяють використовувати вкрай нечутливі методи перевірки на нешкідливість. Тому існує значний ризик того, що небезпечні для здоров'я продукти харчування зможуть пройти перевірку непоміченими.


Слайд #13
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #13

6. Створені до теперішнього часу за допомогою генної інженерії продукти харчування не мають скільки-небудь значної цінності для людства. Ці продукти задовольняють, головним чином, лише комерційні інтереси.
7. Знання про дію на навколишнє середовище модифікованих за допомогою генної інженерії організмів, привнесених туди, абсолютно недостатні. Не доведене ще, що модифіковані за допомогою генної інженерії організми не зроблять шкідливого впливу на навколишнє середовище. Екологами висловлені припущення про різні потенційних екологічних ускладненнях. Наприклад, є багато можливостей для неконтрольованого розповсюдження потенційно небезпечних генів, використовуваних генною інженерією, у тому числі передача генів бактеріями і вірусами. Ускладнення, викликані в навколишньому середовищі, ймовірно, неможливо буде виправити, оскільки випущені гени неможливо взяти назад.


Слайд #14
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #14

8. Можуть виникнути нові й небезпечні віруси. Експериментально показано, що вбудовані в геном гени вірусів можуть з'єднуватися з генами інфекційних вірусів (так звана рекомбінація). Такі нові віруси можуть бути агресивнішими, ніж вихідні. Віруси можуть стати також менш видоспецифічними. Наприклад, віруси рослин можуть стати шкідливими для корисних комах, тварин, а також людей.
9. Знання про спадкове речовині, ДНК, дуже неповні. Відомо про функції лише трьох відсотків ДНК. ризиковано маніпулювати складними системами, знання про які неповні. Великий досвід у галузі біології, екології та медицини показує, що це може викликати серйозні непередбачувані проблеми і розлади.
10. Генна інженерія не допоможе вирішити проблему голоду в світі. Твердження, що генна інженерія може внести істотний внесок у вирішення проблеми голоду в світі, є науково необґрунтованим міфом.


Слайд #15
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #15

Амілаза - використовується при приготуванні хліба, борошна, крохмалю
Сидр, вино, пиво и так далі
Розпушувач (пекарський порошок) – добавки
Хліб - містить сою
Масло Канола
Каталаза - використовується при приготуванні напоїв, яєчного порошку, сироватки
Зернові культури (крупи) - містять сою
Хімозин
Продукти із зернових культур (круп)
Крохмаль із зернових культур
Сироп із зернових культур
Продукти харчування, що піддавалися генної інженерії або які можуть містити генетично створені Інгрідіетни


Слайд #16
Презентація на тему «Генна інженерія» (варіант 6) - Слайд #16

Харчові добавки - містять дріжджі
Фруктові соки - можуть виготовлятися їх генетично модифікованих фруктів
Сироп глюкози
Морозиво - може містити сою, сироп глюкози
Кукурудза (маіс)
Макарони (спагетті, вермішель) - можуть містити сою
Картопля
Легкі напої - можуть містити сироп глюкози
Соєві боби, продукти, м'ясо
Газовані Фруктові напої
Тофу
Помідори
Дріжджі (закваска)
Цукор