Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #1

Переломи та вивихи щелепи


Слайд #2
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #2

Що таке Перелом нижньої щелепи - Серед пошкоджень кісток лицьового скелета найбільше значення мають переломи щелеп. З них переважна кількість падає на переломи нижньої щелепи (70% від усіх переломів кісток обличчя).
При травмі нижньої щелепи частіше спостерігаються подвійні і потрійні переломи, що пояснюється формою її кістки (вид підкови). Струс головного мозку - нерідкий ускладнює фактор.
Що провокує Перелом нижньої щелепи:
Переломи нижньої щелепи виникають в місці додатка травмуючої сили (прямі) і внаслідок перегину (відбиті). Найчастіше бувають переломи в області іклів, різців, кутів і шийок, рідше - вінцевого відростка. Бувають поодинокі, подвійні і множинні переломи. Переломи нижньої щелепи відрізняються різноманітністю зміщення відламків, що пов'язано з дією м'язової тяги; при переломі тіла щелепи зсув виражено різкіше при розташуванні лінії перелому ближче до кута, ніж до підборіддя. Переломи в області зубного ряду, як правило, відкриті.
Симптоми Перелома нижньої щелепи:
Що стосується локалізації переломів, найбільш частою областю перелому є кут нижньої щелепи, потім сліди перелому мищелкових відростків, корінних зубів і подбородочного відділу. Серединні переломи зустрічаються рідше, що пояснюється товщиною щелепи в цій галузі.


Слайд #3
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #3

Переломиальвеолярних відростків
Найбільш типовим пошкодженням нижньої щелепи є перелом альвеолярного відростка, або сегмента щелепи. Альвеолярні переломи найчастіше спостерігаються в передній частині щелепи (або в області різців), найбільш схильноютравматичним пошкодженням. Життєздатні зуби слід зберігати, навіть якщо вони виявилися вирваними; не слід видаляти сегменти альвеол, якщо вони міцно пов'язані з окістям. Після хірургічної обробки ран порожнини рота не варто залишати потерпілого зсерйозними дефектами альвеол, які не можуть бути виправлені при протезуванні. Необхідно притиснути зубні сегменти марлевими тампонами, застосовуючи прямий тиск, а потім покрити їх серветкою, змоченою сольовим розчином. Більшість альвеолярних переломів можнапотім стабілізувати за допомогою дроту або фіксації дугоподібним стрижнем.
Переломи мищелкових відростків
Односторонній перелом мищелкового відростка викликає девіацію щелепи в сторону перелому при максимальному відкриванні рота. Придвосторонніх переломах в області мищелкових відростків пацієнт зазвичай має відкритий прикус з контактом лише між великими корінними зубами при відсутності зіткнення різців.
Серединні переломи.
Серединні переломи нижньої щелепи легкорозпізнаються по зсуві нижніх передніх зубів і порушення безперервності зубної дуги. При бімануального пальпації відламки можуть легко зміщуватися.
Переломи в області кута і тіла нижньої щелепи
Несприятливі переломи кута нижньої щелепи зазвичайвідбуваються внаслідок розриву власне жувальної і внутрішньої крилоподібні м'язів зі зміщенням проксимального сегмента догори. Це найкраще визначається при рентгенографії.


Слайд #4
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #4

Беззубі переломи
Відсутність зубів в одному або кількохфрагментах щелепи може значно ускладнювати оцінку прикусу; єдиним методом точної діагностики переломів при повному або частковому відсутності зубів є рентгенографія.
Для перелому нижньої щелепи характерна біль, різко посилюється при спробіруху нею. від напіввідкритий. Порушено правильне співвідношення зубів верхньої та нижньої щелеп. Незабаром виникає набряк м'яких тканин. При доторканні - різка болючість в області перелому. Слина часто буває забарвлена ​​кров'ю.
У зв'язку з тим, що до кістки нижньоїщелепи прикріплюється ряд м'язів, що здійснюють її рух, їх рефлекторне скорочення викликає зсув відламків щелепи, що підсилює біль, кровотеча, дискомфорт.
При важких травмах можливо рясна кровотеча, розвиток утрудненого дихання, шоку.


Слайд #5
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #5

Діагностика Перелома нижньої щелепи:
Позаротові дослідження
Зазвичай виявляються односторонній або двосторонній набряк, деформація і синці в області висхідної гілки і (або) тіла нижньої щелепи. Нижня щелепапальпується, починаючи від відростків, по всій довжині її краю, при цьому відзначається будь-яка хворобливість або порушення контуру заднього або нижнього краю. Точкова болючість патогномонична для перелому, певна деформація часто у нижнього краю. Нижньоальвеолярного нервиз обох сторін проходять через нижньощелепні канали і закінчуються як підборіддя нерви, що забезпечують чутливість нижньої губи. Її оніміння з одного або з двох сторін чітко вказує на перелом нижньої щелепи.


Слайд #6
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #6

Внутрішньоротовий дослідження
При дослідженні відзначається наявність забарвленої кров'ю слини у порожнині рота незабаром після травми. Проводиться ретельний огляд порожнини рота; перевіряється цілісність нижньої зубної дуги, а також наявність зубів, відмічається нерівність краю зубів. Неправильний прикус можевказувати на перелом нижньої щелепи. У тих випадках, коли підозрюється дотравматіческое існування неправильного прикусу, проводиться ретельний огляд зубних лунок. Використовується і більш простий прийом: пацієнта просять стулити зуби, як при жуванні, і повідомитилікаря, чи є зміна прикусу.
Важливо також оцінити обсяг руху нижньої щелепи: висунення її вперед, бічні екскурсії, відкривання і закривання рота. При цьому наголошується будь-яке обмеження рухливості або звертають увагу на супутню біль, пов'язаний зрухом щелепи. Односторонній перелом мищелкового відростка є причиною девіації щелепи в сторону перелому при максимальному відкриванні рота.
Всі відділи щелепи пальпуються з метою виявлення хворобливості, порушення цілісності слизової оболонки,наявності крововиливів або під'язикової гематоми. Велика під'язикова гематома здатна порушити прохідність дихальних шляхів.


Слайд #7
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #7

ентгенологіческое дослідження
качине рентгенологічне дослідження нижньої щелепи включає виконаннязнімків в переднезадней проекції, а також в правій і лівій бічних косих проекціях. Всі контури нижньої щелепи видно на знімку в переднезадней проекції, але при накладенні виличної кістки та соскоподібного відростка неможливо точно визначити область головки мищелковоговідростка. На знімку у косою бічній проекції контури нижньої щелепи можна переглянути від першого премоляра до виростків. У всіх випадках слід отримати обидва латеральних знімку (лівий і правий) для виключення двосторонніх або множинних переломів.
Для отриманнярентгенограми в проекції прикусу трубку рентгеноаппарата розташовують безпосередньо під пошкодженим ділянкою нижньої щелепи і направляють на плівку, вміщену на оклюзійної поверхні зубів. Така проекція використовується головним чином для оцінки стану середньої частини нижньої щелепи, особливо в тих випадках, коли накладення тіней шийного відділу хребта кілька затемнює цю область в переднезадней проекції. При підозрі на перелом мищелкового відростка виробляються додаткові рентгенограми. Знімки зубів також дають деяку інформацію, особливо при підозрі на альвеолярні переломи.
Можливо, найкращою рентгенограммой при підозрі на перелом нижньої щелепи є оглядовий знімок нижньої і верхньої щелеп. Така рентгенограма дає чітке зображення вигинів поверхні на рівні кісток лицевого черепа при проходженні рентгенівських променів по осі руху навколо голови. Областей, часто важких для інтерпретації на знімках в переднезадней і бічний косою проекціях, фактично не залишається.


Слайд #8
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #8

Лікування Перелома нижньої щелепи:
Постаратися підручними засобами зупинити або зменшити кровотечу (тампон, притиснення кровоточить ділянки), спробувати усунути причину утрудненого дихання (покласти хворого вниз обличчям, змістити кпереди мова), при шоці - штучне дихання. Виклик "Швидкої допомоги" має бути негайним.
У практиці зустрічаються випадки перелому нижньої щелепи і без настільки важких наслідків. Тоді головне завдання при наданні допомоги полягає в створенні відносного спокою для пошкодженого органу. Для цього нижню щелепу по можливості обережно "підводять" до верхньої щелепи і фіксують в такому положенні пов'язкою (марля, бинт, ремінь, хустку і пр.) через звід черепа. Враховуючи можливість струсу головного мозку бажана транспортування в лікарню в лежачому положенні.
Хворим з переломами нижньої щелепи абсолютно показано звернення до лікаря, оскільки при самолікуванні зазвичай виникають ускладнення, які призводять до руйнування самої кістки щелепи.
Лікування перелому нижньої щелепи полягає в зіставленні уламків і їх фіксації. Іммобілізація забезпечується дротяними назубних шинами, дротяними або полімерними нитками, остеосинтезом металевими стрижнями, а також за допомогою спеціальних апаратів. ани вшивають, при великих дефектах накладають дротові пластинкові шви. Важливо забезпечити харчування хворого висококалорійною їжею, що вводиться за допомогою поїльника або чайної ложки. Для запобігання травматичного остеомієліту вводять антибіотики.


Слайд #9
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #9

Розпізнавання переломів щелепи (FRACTURAE) в більшості свіжих випадків не представляє значних труднощів. Зміщення відламків щелепи міняє контури м'яких тканин обличчя. При центральному переломі нижньої щелепи відламки зміщені до середньої лінії. Часто один уламок піднімається вгору, завдяки чому зубна дуга набуває ступінчастий характер. При бічному переломі відламалася частина щелепи відтягується догори, а залишилася велика частина щелепної дуги відходить назад; крім того, обидві частини зміщуються до середньої лінії. Якщо бічній перелом стався на обох сторонах щелепи, то щелепа відтягується ззаду і знизу. У протилежному напрямку (вперед) щелепа зміщується, якщо двосторонній перелом стався позаду прикріплення жувальних м'язів, тобто якщо стався перелом обох висхідних гілок і щелепи. При односторонньому переломі висхідної гілки щелепу зміщується у протилежний бік. Перелом суглобового відростка тягне зсув підборіддя убік ушкодження. При вогнепальних пораненнях розміри ушкодження м'яких тканин бувають більш значні, ніж кісткові ураження; тому на підставі зовнішніх вражень, часом дуже тяжких, не можна судити про розміри кісткових ушкоджень. Більш певні висновки повинні бути зроблені на підставі додаткового обмацування. Тут, як і при всяких переломах, основним симптомом є рухливість відламків.


Слайд #10
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #10

Розпізнавання переломів щелепи (FRACTURAE) в більшості свіжих випадків не представляє значних труднощів. Зміщення відламків щелепи міняє контури м'яких тканин обличчя. При центральному переломі нижньої щелепи відламки зміщені до середньої лінії. Часто один уламок піднімається вгору, завдяки чому зубна дуга набуває ступінчастий характер. При бічному переломі відламалася частина щелепи відтягується догори, а залишилася велика частина щелепної дуги відходить назад; крім того, обидві частини зміщуються до середньої лінії. Якщо бічній перелом стався на обох сторонах щелепи, то щелепа відтягується ззаду і знизу. У протилежному напрямку (вперед) щелепа зміщується, якщо двосторонній перелом стався позаду прикріплення жувальних м'язів, тобто якщо стався перелом обох висхідних гілок і щелепи. При односторонньому переломі висхідної гілки щелепу зміщується у протилежний бік. Перелом суглобового відростка тягне зсув підборіддя убік ушкодження. При вогнепальних пораненнях розміри ушкодження м'яких тканин бувають більш значні, ніж кісткові ураження; тому на підставі зовнішніх вражень, часом дуже тяжких, не можна судити про розміри кісткових ушкоджень. Більш певні висновки повинні бути зроблені на підставі додаткового обмацування. Тут, як і при всяких переломах, основним симптомом є рухливість відламків.


Слайд #11
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #11

Розпізнавання переломів щелепи (FRACTURAE) в більшості свіжих випадків не представляє значних труднощів. Зміщення відламків щелепи міняє контури м'яких тканин обличчя. При центральному переломі нижньої щелепи відламки зміщені до середньої лінії. Часто один уламок піднімається вгору, завдяки чому зубна дуга набуває ступінчастий характер. При бічному переломі відламалася частина щелепи відтягується догори, а залишилася велика частина щелепної дуги відходить назад; крім того, обидві частини зміщуються до середньої лінії. Якщо бічній перелом стався на обох сторонах щелепи, то щелепа відтягується ззаду і знизу. У протилежному напрямку (вперед) щелепа зміщується, якщо двосторонній перелом стався позаду прикріплення жувальних м'язів, тобто якщо стався перелом обох висхідних гілок і щелепи. При односторонньому переломі висхідної гілки щелепу зміщується у протилежний бік. Перелом суглобового відростка тягне зсув підборіддя убік ушкодження. При вогнепальних пораненнях розміри ушкодження м'яких тканин бувають більш значні, ніж кісткові ураження; тому на підставі зовнішніх вражень, часом дуже тяжких, не можна судити про розміри кісткових ушкоджень. Більш певні висновки повинні бути зроблені на підставі додаткового обмацування. Тут, як і при всяких переломах, основним симптомом є рухливість відламків.


Слайд #12
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #12

Розпізнавання переломів щелепи (FRACTURAE) в більшості свіжих випадків не представляє значних труднощів. Зміщення відламків щелепи міняє контури м'яких тканин обличчя. При центральному переломі нижньої щелепи відламки зміщені до середньої лінії. Часто один уламок піднімається вгору, завдяки чому зубна дуга набуває ступінчастий характер. При бічному переломі відламалася частина щелепи відтягується догори, а залишилася велика частина щелепної дуги відходить назад; крім того, обидві частини зміщуються до середньої лінії. Якщо бічній перелом стався на обох сторонах щелепи, то щелепа відтягується ззаду і знизу. У протилежному напрямку (вперед) щелепа зміщується, якщо двосторонній перелом стався позаду прикріплення жувальних м'язів, тобто якщо стався перелом обох висхідних гілок і щелепи. При односторонньому переломі висхідної гілки щелепу зміщується у протилежний бік. Перелом суглобового відростка тягне зсув підборіддя убік ушкодження. При вогнепальних пораненнях розміри ушкодження м'яких тканин бувають більш значні, ніж кісткові ураження; тому на підставі зовнішніх вражень, часом дуже тяжких, не можна судити про розміри кісткових ушкоджень. Більш певні висновки повинні бути зроблені на підставі додаткового обмацування. Тут, як і при всяких переломах, основним симптомом є рухливість відламків.


Слайд #13
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #13

Розпізнавання переломів щелепи (FRACTURAE) в більшості свіжих випадків не представляє значних труднощів. Зміщення відламків щелепи міняє контури м'яких тканин обличчя. При центральному переломі нижньої щелепи відламки зміщені до середньої лінії. Часто один уламок піднімається вгору, завдяки чому зубна дуга набуває ступінчастий характер. При бічному переломі відламалася частина щелепи відтягується догори, а залишилася велика частина щелепної дуги відходить назад; крім того, обидві частини зміщуються до середньої лінії. Якщо бічній перелом стався на обох сторонах щелепи, то щелепа відтягується ззаду і знизу. У протилежному напрямку (вперед) щелепа зміщується, якщо двосторонній перелом стався позаду прикріплення жувальних м'язів, тобто якщо стався перелом обох висхідних гілок і щелепи. При односторонньому переломі висхідної гілки щелепу зміщується у протилежний бік. Перелом суглобового відростка тягне зсув підборіддя убік ушкодження. При вогнепальних пораненнях розміри ушкодження м'яких тканин бувають більш значні, ніж кісткові ураження; тому на підставі зовнішніх вражень, часом дуже тяжких, не можна судити про розміри кісткових ушкоджень. Більш певні висновки повинні бути зроблені на підставі додаткового обмацування. Тут, як і при всяких переломах, основним симптомом є рухливість відламків.


Слайд #14
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #14

Розпізнавання переломів щелепи (FRACTURAE) в більшості свіжих випадків не представляє значних труднощів. Зміщення відламків щелепи міняє контури м'яких тканин обличчя. При центральному переломі нижньої щелепи відламки зміщені до середньої лінії. Часто один уламок піднімається вгору, завдяки чому зубна дуга набуває ступінчастий характер. При бічному переломі відламалася частина щелепи відтягується догори, а залишилася велика частина щелепної дуги відходить назад; крім того, обидві частини зміщуються до середньої лінії. Якщо бічній перелом стався на обох сторонах щелепи, то щелепа відтягується ззаду і знизу. У протилежному напрямку (вперед) щелепа зміщується, якщо двосторонній перелом стався позаду прикріплення жувальних м'язів, тобто якщо стався перелом обох висхідних гілок і щелепи. При односторонньому переломі висхідної гілки щелепу зміщується у протилежний бік. Перелом суглобового відростка тягне зсув підборіддя убік ушкодження. При вогнепальних пораненнях розміри ушкодження м'яких тканин бувають більш значні, ніж кісткові ураження; тому на підставі зовнішніх вражень, часом дуже тяжких, не можна судити про розміри кісткових ушкоджень. Більш певні висновки повинні бути зроблені на підставі додаткового обмацування. Тут, як і при всяких переломах, основним симптомом є рухливість відламків.


Слайд #15
Презентація на тему «Переломи та вивихи щелепи» - Слайд #15