Презентація на тему «ГМО» (варіант 6)


Рейтинг презентації 4 на основі 4 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #1

ХИМЕРНІ ТА ТРАНСГЕННІ ОРГАНІЗМИ. ГЕНЕТИЧНІ ОСНОВИ СЕЛЕКЦІЇ ОРГАНІЗМІВ


Слайд #2
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #2

Химери


Слайд #3
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #3

Химерами називають організми або їх частини, що складаються з генетично різнорідних тканин. Уперше цей термін застосував німецький ботанік Г. Вінклер (1907)
Розрізняють кілька типів химерних організмів:
химери мозаїчні (гіперхимери) — у них генетично різні тканини утворюють тонку мозаїку;
химери секторіальні — у них різнорідні тканини розташовані великими ділянками;
химери периклінальні — тканини з різними генотипами лежать шарами один над одним;
химери мериклінальні — їх тканини складаються із суміші секторіальних і периклінальних ділянок.


Слайд #4
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #4

Приклад :
Пестролистний фікус Бенджаміна – переклинальна химера, створена двома лініями кліток хлорофіловмістними (зелені частини) та мутантними з низьким числом хлоропластів (білі ) частинки


Слайд #5
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #5

Методи створення
Химери можуть виникати :
в результаті щеплень рослин
під впливом мутацій соматичних клітин.


Слайд #6
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #6

Компоненти химер можуть відрізнятися один від одного генами ядра, числом хромосом або генами пластид чи мітохондрій. Химерні організми досить часто використовуються в наукових дослідженнях.
Принцип одержання химер зводиться головним чином до виділення двох чи більшої кількості ранніх зародків та їхнього злиття.


Слайд #7
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #7

Компоненти химер можуть відрізнятися один від одного генами ядра, числом хромосом або генами пластид чи мітохондрій. Химерні організми досить часто використовуються в наукових дослідженнях.
Принцип одержання химер зводиться головним чином до виділення двох чи більшої кількості ранніх зародків та їхнього злиття.


Слайд #8
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #8

Трансгенними називають рослини і тварин, що містять у своїх клітинах ген чужого організму, включений у хромосоми. Їх отримують, використовуючи методи генної інженерії. Трансгенні організми можуть мати велике значення для підвищення ефективності сільського господарства та в дослідженнях у галузі молекулярної біології.


Слайд #9
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #9

Перший трансгенний організм (миша) був одержаний Дж. Гордоном зі співробітниками 1980 р. На початку
90-х років у Китаї було проведено перше комерційне випробування генетично модифікованих сортів тютюну й томатів, стійких до вірусів. А 1994 р. в США вперше надійшли в торговельну мережу продуктів харчування плоди генетично змінених томатів зі скороченим строком дозрівання.


Слайд #10
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #10

Уперше трансгенні (генетично модифіковані) продукти були розроблені в США корпорацією «Монсанто». Сьогодні ця компанія контролює 80 % світового ринку виробництва ГМО. У 1988 р. вперше були посіяні трансгенні злаки, а 1993 р. перші продукти з ГМ-компонентами з'явилися у продажу (першим був генетично модифікований томат (FlavrSavr), продукції компанії Calgene Inc. У ньому був «відключений» ген полігалактуронази за допомогою антисенстехнології, що сприяло сповільненню його дозрівання. ГМ-томати можуть довше залишатися на стеблі для повнішого формування смакових якостей (і кольору) і водночас бути досить твердими для транспортування на споживчий ринок.FlavrSavr недовго проіснував на ринку, оскільки з'явилися дешевші комерційні сорти з аналогічними якостями.


Слайд #11
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #11

Інша сторона Монсанто
«Монсанто» — постійний об'єкт критики противників генетично модифікованих організмів. Проблема безпеки трансгенних рослин є предметом великої дискусії за участю всіляких сторін, включаючи вчених, урядові комісії і неурядові організації типу «Грінпіс», оскільки було виявлено багато фальсифікацій, підміни, підтасовки досліджень про негативний вплив продукції компанії на людей, який впливає на печінку та організм людини в цілому, сприяє утворенню раку,простатиту та викликає численні мутації у кровяних клітинах людини-був заборонений у Канаді та деяких інших країнах. В Індії дуже часто виявляють мутації у новонародженої дитини через дію трансгенів. За неперевіреними даними в Індії щорічно покінчують життя самогубством більше 600 людей, через неможливість виплатити Monsanto Company борги.


Слайд #12
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #12

Перша у світі мавпа (самець Енді) зі зміненим генетичним кодом з'явилася на світу США. Вона народилася після того, як у яйцеклітину її матері був вбудований ген медузи. Також створювався гібрид людини і свині. З людської клітини видалили ядро й імплантували його до яйцеклітини свині, яку попередньо звільнили від власного генетичного матеріалу. У результаті одержали ембріон, що прожив 32 доби, доки вчені не вирішили його знищити.


Слайд #13
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #13

Генетична модифікація надає живим організмам нових властивостей. Але, хоча такими продуктами нині харчується багато людей, минуло замало часу, аби наука повністю встановила їх вплив на наш організм. В Європі модифіковані рослини сої та кукурудзи для виготовлення харчових продуктів дозволено з 1997 р.


Слайд #14
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #14

В Україні, незважаючи на заборони, вже вирощують трансгенну сою, трансгенну картоплю, трансгенний ріпак, кукурудзу, почали вирощувати генетично модифіковані буряки.
У США методами генної інженерії одержано покращені сорти сої, пшениці, томатів.


Слайд #15
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #15

Питання про перспективу використання генної інженерії під час вирощування сільськогосподарської сировини продовжує викликати серйозні суперечки серед дослідників і широких верств споживачів. Серед позитивних аргументів — підвищена врожайність, екологічні переваги, захист від шкідників. З іншого боку — невпевненість у безпечності нових технологій.


Слайд #16
Презентація на тему «ГМО» (варіант 6) - Слайд #16

Канец
Опа,яшка)0)нолик)