Презентація на тему «Укуси комах»


Рейтинг презентації 4.75 на основі 4 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #1

Укуси комах


Слайд #2
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #2

Щорічно в світі більше 10 мільйонів чоловік піддаються нападам отруйних тварин, більше 50 тисяч потерпілих гинуть. При чому летальних результатів від укусів бджіл або ос в 3 рази більше, ніж від укусів гримучої змії.


Слайд #3
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #3

Бджоли, оси, джмелі  – комахи, що жалять, можуть бути небезпечними для людей які мають підвищену чутливість до їх отрути.


Слайд #4
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #4

Щоб уникнути укусів цих комах необхідно:
збираючись на прогулянку, одягати світлий, нейтральний одяг;
бути обережними в місцях скупчення комах, що жалять.
якщо оса сіла рукав одягу, треба просто струсити її, а не прихлопувати, інакше укус гарантований;
не наближатися до бджолиних вуликів і осиних кубел, а також здійснювати різкі рухи, оскільки це провокує напад комах;


Слайд #5
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #5

Допомога при укусі
1. Відразу ж після укусу бджоли необхідно, обережно видалити пінцетом або навіть нігтями жало з рани,дати постраждалому антигістамінні препарати з аптечки (діазолін, цетиризин, супрастин тощо)
2. Якщо людина знепритомніла, намагайтесь привести її у свідомість, потерши скроні нашатирним спиртом або давши понюхати його.
3. Добре промийте місце укусу водою з милом.
4. Зробіть пов'язку з нашатирного спирту, розведеного водою в співвідношенні 1:5.
6. Давайте потерпілому від укусу пити багато рідини, щоб швидше нейтралізувати отруту.
7. При високій температурі прийміть жарознижуючі засоби і викличте лікаря.


Слайд #6
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #6

Кліщі
Через слину цих комах можуть поширюватися до 60 видів вірусів. Найнебезпечніший з – них це кліщовий енцефаліт.
Перш ніж вкусити, кліщ може повзати по тілу кілька годин.
Запобігти нападам кліщів неважко, для цього треба користуватися спеціальними засобами – репелентами. Недорогим і досить дієвим репелентом є бальзам “Зірочка”.
Існує кілька способів видалення кліщів. Але всі вони відрізняються тільки інструментом яким видаляється кліщ.


Слайд #7
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #7

Найзручніше видаляти зігнутим пінцетом або хірургічним затискувачем. Кліща захоплюють якомога ближче до хоботка.   Потім його акуратно потягують і при цьому обертають навколо своєї осі в зручну сторону. Через 1-3 оберти кліщ витягується цілком разом з хоботком. Якщо ж кліща намагатися висмикнути, то велика ймовірність розриву.


Слайд #8
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #8

Каракурт
Каракурт відноситься до Чорних вдів (лат. Latrodectus) - поширеного у всьому світі сумнозвісного роду павуків, відомого сильною отруйністю всіх своїх 31  видів.


Слайд #9
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #9

Кусає павук не дуже боляче, а на місці укусу з'являється невелика червона плямочка, яка швидко блідніє чи зникає. Укушене місце не опухає, біль швидко проходить, а уві сні укус можна й не помітити.


Слайд #10
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #10

Перша медична допомога:
1) В перші 2-3 хвилини можна припекти місце укусу каракурта полум'ям запаленого сірника, для чого 1-2 сірника притискують голівками до місця укусу і підпалюють 3-м сірником. Оскільки уражується поверхневий шар шкіри (до 0,5 мм), полум'я сірників достатньо для зруйнування токсину. На місце укусу також потрібно прикласти лід.
2) Дати постраждалому з аптечки антигістамінні засоби (діазолін, цетиризин тощо.), при наростаючих болях – знебольвальні засоби (аспірин, парацетамол, ібупрофен тощо), інші препарати з аптечки для зменшення симптомів отруєння, наприклад, заспокійливі засоби, тощо.
3) Доставити постраждалого в лікувальний заклад, де йому введуть  протикаракуртову сироватку або проведуть іншу дезінтоксикаційну терапію.


Слайд #11
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #11

Укуси тварин


Слайд #12
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #12

Укуси тварин - Собак, кішок, диких тварин становлять чималу небезпеку для людини. Серед захворювань, що виникають від укусів тварин, особливо небезпечно сказ. Для ран від укусів тварин характерні нерівні краї, нерідко з дефектом тканин. Рани забруднені слиною тварин. 


Слайд #13
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #13

Сказ – це важке вірусне захворювання, що викликається інфекцією. У 99,99% випадків призводить до смертельного результату. Носіями сказу можуть бути всі теплокровні, причому, птиці в їх числі. Але зараження, як правило, приходить від собак, кішок, мишей, лисиць.


Слайд #14
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #14

Перша допомога: - Обробити шкіру навколо ран настойкою йоду, промити 3% розчином перекису водню; - Накласти стерильну пов'язку. У всіх випадках рекомендується звернутися за лікарською допомогою в травматологічний пункт, якщо ж потерпілий був укушений невідомою собакою або дикими тваринами (лисиця, єнот тощо), то звернення за лікарською допомогою обов'язково. Таких потерпілих госпіталізують і проводять вакцинацію проти сказу. 


Слайд #15
Презентація на тему «Укуси комах» - Слайд #15

Обов'язково потрібно робити щорічні щеплення проти сказу домашніх та сторожових собак, доставляти фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин або їх трупи в разі загибелі. Не можна знімати шкуру з трупів диких тварин, вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси, а терміново викликати ветеринарного лікаря.