Презентація на тему «Суспільні комахи»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #1

Суспільні комахи
Різновид - Бджоли


Слайд #2
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #2

Які це суспільні комахи?
Суспільні комахи – це комахи які відрізняються від інших за розподілом певних дій між особинами. А називають їх суспільними комахами, бо всі вони утворюють так зване комашине суспільство.
До суспільних комах належать : мурахи, терміти та бджоли.


Слайд #3
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #3

Бджоли
Сьогодні ми будемо розглядати один із видів суспільних комах – бджоли. У світі налічується близько 20 тис. видів бджіл. Палеонтологія стверджує, що бджоли в тому вигляді, в якому вони представлені тепер, з'явилися 40 мільйонів років тому. Медоносна бджола махає крилами зі швидкістю 11400 разів на хвилину. Саме це створює характерне бджолине дзижчання.


Слайд #4
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #4

Бджілка


Слайд #5
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #5

Будова тіла бджоли
Ззовні все тіло бджоли вкрите твердим панцером — скелетом, утвореним з особливої речовини — хітину. Твердий хітиновий панцер захищає від ушкоджень її внутрішні органи.
Тіло бджоли виразно поділяється на голову, груди й черевце, рухомо з'єднані між собою. На боках голови ми бачимо пару складних очей, а на тім'ї — троє простих очей. Знизу на голові — вусики й хоботок.
Голова — суцільна тверда хітинова коробка з ротовим і потиличним отворами та жало. Твердість цієї коробки дозволяє бджолам утрамбовувати пилок у комірках, діючи головою, як ступою.


Слайд #6
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #6

Будова тіла бджоли


Слайд #7
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #7

Будова тіла бджоли
Груди бджоли утворені трьома члениками і складаються з передньо-, середньо- і задньогрудей. Передні груди рухомою тоненькою плівкою сполучається з головою і ззаду із з'єднаними в одно члениками грудей. Коробка з'єднаних середньо- і задньогрудей складається з верхньої і нижньої частин, на межі яких прикріплені крила. Знизу від кожного членика грудей відходить пара ніжок.
Черевце бджіл складається у трутня з 7, а в матки і робочої бджоли з 6 члеників. Кожен членик складається з верхнього і нижнього півкілець. Перший членик черевця спереду звужується у так звану стеблинку, яка з'єднує черевце з грудьми. Решта члениіків черевця рухомо з'єднується між собою на зразок черепиці за допомогою тонкої хітинової плівки. Нижні півкільця 3, 4, 5 і 6 сегментів черевця робочої бджоли мають на собі, як згадано вже, воскові дзеркальця.
Сьомий членик черевця в робочих бджіл і матки перетворений на жало.


Слайд #8
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #8

Життєвий цикл
На початку весни в рої налічується кілька тисяч бджіл, а до початку літа - кілька десятків тисяч. У вулику живе 2 види самок - матка і робочі бджоли і самці - трутні. Матка в кожну клітинку відкладає одне яєчко. З запліднених яєчок народжуються самки, з інших - трутні. Через три доби з'являються личинки, які протягом 6-7 днів чотири рази линяють і швидко ростуть. Виросли личинок бджоли запечатують в осередку восковими кришками. Личинки спочатку стають лялечками, а потім бджолами. Коли бджола покине клітинку, її продовжують годувати, але вона вже починає працювати - очищати осередки. Старші бджоли працюють поза вулика. Через 11 днів воскові залози бджіл починають виробляти лусочки, з яких будуються соти. З 16 по 20 день життя частина бджіл переробляє з нектару мед. Через 20 днів після виходу з осередку бджола робить перші очисні обльоти, щоб запам'ятати місцезнаходження вулика, щоразу збільшуючи відстань.


Слайд #9
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #9

Розвиток запліднених яєчок
а-личинка, яка тільки вийшла з яйця; б-одноденного віку; в-дводенного віку; г - трьохденного ; д - чотириденного; е - старшого віку; ж - лялечка.


Слайд #10
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #10

Бджолина сім я схожа до королівства, але на престолі перебуває матка
=


Слайд #11
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #11

Поділ особин
Бджоли поділяються на: матки, Робочі бджоли та трутні. (1- матка;2- трутень; 3 – робоча бджола)


Слайд #12
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #12

Поділ особин
Робочі бджоли - це найменші, але основні особини бджолиного царства, від яких залежить його життєдіяльність.
Робоча бджола збирає пилок для розплоду.
Також така бджола збирає нектар, який в майбутньому стане медом
Трутень- це самець, в якого не має залоз для збирання нектару.
Трутня виводять тільки для того, щоб запліднити матку


Слайд #13
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #13

Спілкування між бджолами
Засобом спілкування гуртових бджіл є, так звані, «танці». Повертаючись після розвідки у вулик, бджола виконує певні умовні рухи — «танцює». За цими рухами інші бджоли дізнаються про те, в якому напрямку і на якій приблизно відстані від вулика знаходиться медоносне місце. Ця мова «танців» відзначається високою досконалістю та умовністю.


Слайд #14
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #14

Продукти бджіл
Бджоли виготовляють багато продуктів серед яких є :
Мед,
прополіс,
віск,
маточне молоко,
бджолина отрута,
пилок,
перга,
забрус.


Слайд #15
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #15

Продукти бджіл


Слайд #16
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #16

Як виникає мед
Для отримання ложки меду (30 г) 200 бджіл повинні збирати нектар протягом дня. Приблизно стільки ж бджіл повинні займатися прийомом нектару і обробкою його у вулику. При цьому частина бджіл посилено вентилює гніздо, щоб швидше проходило випаровування зайвої води з нектару.
Для отримання одного кілограму меду бджоли повинні зробити до 4500 вильотів і взяти нектар з 6-10 млн. квіток. Сильна сім'я може зібрати в день 5 - 10 кг меду (10 - 20 кг нектару).
Для наповнення свого медового зобика, що вміщує 40 мг нектару, бджола повинна відвідати за один виліт не менше 200 квіток соняшнику або гірчиці, 15-20 квіток садових культур і 130-150 квіток ріпаку або коріандру.
На виховання тисячі личинок потрібно 100 г меду, 50 г пилку і 30 г води. Річна потреба в пилку становить до 30 кг на кожну бджолину сім'ю.
Бджолиний рій може важити до 7 - 8 кг. Він складається з 50-60 тис. бджіл, що мають у своїх зобиках 2 - 3 кг меду. За похмурої погоди своїм медовим запасом бджоли можуть харчуватися протягом 8 днів.


Слайд #17
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #17

Як виникає мед
Під час цвітіння малини і зніту в тайговій зоні Центрального Сибіру вага вулика за день може збільшуватися на 14-17 кг.
По шорсткій поверхні бджола здатна тягнути вантаж, що перевищує в 320 разів вагу її тіла. Для порівняння, кінь може везти вантаж, приблизно рівний вазі його власного тіла.
Бджола може відлетіти від вулика майже на 8 км і безпомилково знайти дорогу назад. Однак такі великі перельоти небезпечні для життя бджіл і невигідні з точки зору продуктивності її роботи. Радіусом корисного польоту бджоли прийнято вважати 2 км. Але навіть в цьому випадку вона при польоті обстежує територію площею близько 12 га.
Найвищі медозбори нектару отримують на Далекому Сході і в Сибіру. Відомі випадки, коли в період цвітіння липи на Далекому Сході прирости вуликів досягали 30-33 кг за день. Окремі бджолині сім'ї на Далекому Сході збирають по 330-340 кг меду за сезон, а в Сибіру - 420 кг.


Слайд #18
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #18

Що символізують бджоли
Бджола – символ Великої Богині; першопочатку світу; безсмертя; чистоти душі, творчої діяльності; працьовитості, невтомності. Уявлення про те, що бджоли живуть лише ароматом квітів, пізніше зробило їх ще й символом чистоти і помірності.У давніх слов'ян бджола символізувала кохання, бо поєднувала в собі “солод меду і гіркоту жала” На думку американського археолога Марії Гімбутас, бджола ще за часів неоліту була одним із втілень Великої Богині. У деяких міфологічних системах вона символізувала душу, Небо. Емблемою Афродіти (грецької богині вроди і кохання), а також Деметри, Діани і Персефони виступала саме бджола. Пізніше бджола стала емблемою Діви Марії. Українці називали бджолу "святою", німці давали їй назву "божа пташка" і "пташка Марії".


Слайд #19
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #19

Що символізують бджоли
У найдавніших міфологічних уявленнях українського народу бджола виступала як провісниця весни, а з нею і родючості – бджола часто виступає центральним образом давньоукраїнських веснянок. Священне значення бджоли грунтується на легенді, що вона жила колись у раю, просила дозволу в Бога брати з квіток поживу. В народних уявленнях бджола пов'язана зі Світовим деревом, серед гілля якого “роються в бортях бджоли”. І в українських колядках бджоли є важливим елементом Світового дерева – вони вважались одними із зачинателів Всесвіту:


Слайд #20
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #20

Що символізують бджоли
Українці з великою пошаною ставилися до бджоли, ніколи не говорили, що вона "здохла", а лише - "померла" (як про людину). На Паску потрібно було навіть… вітатися з нею, щоб був багатим взяток. Як пише відомий дослідник звичаїв нашого народу Олекса Воропай, існувало спеціальне бджолине свято - 17 квітня, день Зосими, коли приказували:"Господи Боже, … благослови і моїм бджолам зачати діло роботи на часті рої, на густі меди, від вологи земної, і від роси небесної, і від всіх зел квітучих".


Слайд #21
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #21

Бджоли лікарі
З давніх давен люди переконалися в лікувальних властивостях бджіл та продуктів їхньої життєдіяльності. В традиційній і нетрадиційній медицині використовується жаління бджіл для зняття болю в деяких місцях тіла .
Мед найчастіше використовують в косметичній гігієні. Вважається, що він омолоджує шкіру.
Прополіс та перга використовуються як і в косметології, так і при лікуванні багатьох хвороб .
Як не дивно але навіть бджолиний підмор (тобто мертві бджоли) використовуються в медицині, і навіть не в народній, а в офіційній.


Слайд #22
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #22

Бджоли лікарі
Мед дуже гарний омолоджувач, перевірено не tодним косметологом.
Кусаючи, бджола залишає
своє жало і через
декілька хвилин помирає.


Слайд #23
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #23

Мед як ліки
На перший погляд мед це лише солодке задоволення.
Але насправді
це один із
засобів
Продовження
життя, лікування
кашлю,застуди,
бронхіту, для
покращення роботи
серця та шлунку, упорядкування нервової системи.


Слайд #24
Презентація на тему «Суспільні комахи» - Слайд #24

Дякую за увагу!!!
Підготувала
Учениця 8 – А класу
Клуб Олена