Презентація на тему «Скорпіони»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #1

Скорпіони
Підготував Лагода Віталій,
учень 4-Б класу


Слайд #2
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #2

Скорпіони
Скорпіони – ряд Павукоподібні. Скорпіони є найдавнішими з павукоподібних, що живуть зараз. Скорпіони мають розчленоване на головогруди і черевце тіло. Черевце членисте і складається з двох відділів: широкого переднього і довгого вузького заднього, який часто неправильно називають «хвостом». Останній членик черевця здутий і має гострий, кігтеподібний шип — жало; всередині цього членика є дві отруйні залози, що відкриваються двома отворами на кінці жала. Здобич скорпіон убиває уколом жала, перегинаючи при цьому «хвоста» через спину до жертви, яку утримує ногощелепами.


Слайд #3
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #3

Скорпіони
Скорпіони мають 4 пари ходильних ніг і до шести пар простих очей, та бачать вони погано. Дихають за допомогою легеневих мішків. Ведуть нічний спосіб життя, а вдень ховаються в норах, щілинах та під камінням. Харчуються так само, як павуки. А без їжі деякі особи можуть існувати понад рік.


Слайд #4
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #4

Скорпіони
Ніжки
Педипальпи з
клешнями
Хеліцери
Головогруди
Хвостовий членик з жалом
Черевце


Слайд #5
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #5

Скорпіони
На сьогодні відомо близько півтори тисячі видів скорпіонів. Вони живуть у лісах, пустелях, на морських узбережжях, трапляються високо в горах. Здебільшого це мешканці тропічних країн, а поблизу вони трапляються в Криму (кримський скорпіон), на Кавказі (італійський скорпіон), у Середній Азії і південній Європі (строкатий скорпіон).


Слайд #6
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #6

Скорпіони
Кримський скорпіон
Строкатий скорпіон
Італійський скорпіон


Слайд #7
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #7

Скорпіони
Деякі види тропічних скорпіонів досягають досить великих розмірів. Наприклад, африканський скорпіон (імператор) має довжину 20 см. Окрім жала скорпіони також мають великі ногощелепи з великими клешнями, які вони використовують, щоб тримати жертву і оборонятися. Харчуються комахами, павуками, дрібними гризунами. Всі скорпіони є отруйні, але смертельних для людини дуже мало. Укуси скорпіонів дуже болючі, підвищується температура, шкіра німіє, уражене місце набрякає. Найнебезпечнішими для людини є жовтий палестинський скорпіон і товстохвостий скорпіон андроктонус. Є закономірність, що більші скорпіони більше покладаються на клешні, а менші – на жало. Вони також можуть регулювати кількість впорскуваної отрути.


Слайд #8
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #8

Скорпіони
Палестинський скорпіон
Товстохвостий скорпіон андроктонус
Африканський скорпіон


Слайд #9
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #9

Скорпіони
Перед паруванням самець і самка беруться за клешні й довго прогулюються з високо піднятими хвостами. Згодом вони танцюють “ весільний танець ”: два кроки назад, два кроки вперед, стрибок вправо, стрибок вліво, потупати на місці, повернутися – і все спочатку. Такі танці можуть тривати кілька днів. Після цього самець і самка паруються.
У скорпіонів яйця розвиваються в середині організму і дитинчата народжуються живими. Зазвичай у потомстві буває кілька десятків дитинчат. Перші 2 тижні маленькі скорпіони живуть на тілі матері, ще не їдять і є зовсім беззахисними. Після першого линяння їхні хітинові покриви твердіють, а на ніжках з'являються кігтики. Тоді вони злазять з тіла матері і починають самостійне життя.


Слайд #10
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #10

Потомство скорпіонів


Слайд #11
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #11

Скорпіони
Трьохколірний риючий скорпіон
Чорний скорпіон


Слайд #12
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #12

Контрольні запитання
До якого ряду належать скорпіони?
Які головні відмінності у будові мають скорпіони з павуками?
Які скорпіони поширені недалеко від нас?
Який скорпіон найбільший?
Які скорпіони найотрутніші для людини?
Що роблять скорпіони перед тим, як спаруватися?
Як народжуються малюки скорпіонів?
Як розвиваються малюки скорпіонів, які щойно народилися?


Слайд #13
Презентація на тему «Скорпіони» - Слайд #13

Висновок
Скорпіони належать до ряду Павукоподібних. Вони схожі за будовою з павуками, але мають клешні, жало. Харчуються так же, як і павуки. В той час вони не мають хеліцерів, павутинних бородавок, не відкладають кокон. Народжують вже живих нащадків. Їхня отрута в більшості випадків не веде до смерті.