Презентація на тему «Тваринний Сказ»


Рейтинг презентації 4.67 на основі 3 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Тваринний Сказ» - Слайд #1

Тваринний Сказ
Сказ (водобоязнь, гідрофобія) — гостре інфекційне захворювання людини і теплокровних тварин, яке виявляється в ураженні центральної нервової системи. Збудником сказу є фільтрівний вірус.
Сказ зараховано до особливо небезпечних хвороб.


Слайд #2
Презентація на тему «Тваринний Сказ» - Слайд #2

Зараження
Через слину (через укус зараженої тварини або коли заражена слина потрапляє на ушкоджену ділянку шкіри)
Через кров


Слайд #3
Презентація на тему «Тваринний Сказ» - Слайд #3

Інкубаційний період
Інкубаційний період сказу триває досить довго — у середньому 1—3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування практично неможливим (зафіксовано лише три науково підтверджені випадки одужання після прояву симптомів).


Слайд #4
Презентація на тему «Тваринний Сказ» - Слайд #4

Періоди сказу
Продромальний (період провісників)
Триває 1-3 дні. Супроводжується підвищенням температури до 37,2-37,3°С, пригніченим станом, поганим сном, безсонням, занепокоєнням хворого. Біль у місці укусу відчувається, навіть якщо рана зарубцювалась.
Стадія порушення
Триває від 4 до 7 днів. Виражається в різко підвищеній чутливості до найменших подразнень органів чуття: яскраве світло, різні звуки, шум викликають судоми м'язів кінцівок. Хворі стають агресивними, буйними
Стадія паралічів
Настає параліч очних м'язів, нижніх кінцівок. Важкі паралітичні розлади дихання викликають смерть. Загальна тривалість хвороби 5-8 днів, зрідка 10-12 днів.


Слайд #5
Презентація на тему «Тваринний Сказ» - Слайд #5

Ознаки захворювання
1. Зміни в поведінці (тварина втрачає страх перед небезпеками, дикі тварини підходять занадто близько до сільськогосподарських обійсть, втрачають пильність, нападають на людей і свійських тварин).
2. Поява піни в області рота.
3. З'являється заторможеність рефлексів і поведінки.


Слайд #6
Презентація на тему «Тваринний Сказ» - Слайд #6

Боротьба з хворобою
Профілактика захворювання (проведення планових щеплень)
Відстріл заражених тварин або тварин, що можуть бути потенційними переносниками хвороби (лисиці, вовки)
Як альтернатива відстрілу може застосовуватись проведення смертельних ін'єкцій, але лише тваринам, що можуть стати переносниками сказу. (запропонував Луї Пастер)
В Україні найбільш поширений відстріл заражених тварин, за відсутності фінансування, грошей на вакцини немає у більшості областей.
Боротьба з хворобою