Презентація на тему «Поширення небезпечних хвороб»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Поширення небезпечних хвороб» - Слайд #1

Поширення небезпечних хвороб
Загроза існуванню людства


Слайд #2
Презентація на тему «Поширення небезпечних хвороб» - Слайд #2

Інфекційні хвороби й зараз ще залишаються однією з основних причин смертності в країнах, що розвиваються. У розвинутих країнах безпосередньо від інфекційних помирає менше людей, але кожен лікар добре знає, що у період грипозних епідемій і після них значно збільшується число смертей від серцево-судинних захворювань. У цих випадках інфекція виконує ніби роль пускового чинника.


Слайд #3
Презентація на тему «Поширення небезпечних хвороб» - Слайд #3

ВІЛ-ІНФЕКЦІЯ
Стан, при якому в крові людини присутній вірус імунодефіциту людини. Подібна інфекція може спостерігатися багато років. Тому якщо захворювання не лікувати, то через 6-10 (іноді до 20) років імунітет - здатність організму протистояти різним хворобам - починає поступово знижуватися, розвивається СНІД. Він-то найчастіше і є причиною смерті людини. ВІЛ передається трьома способами: статевим шляхом, при переливанні крові і від хворої матері до дитини. Це виключно соціальна інфекція, більшість хворих - гомосексуалісти, представники комерційного сексу та наркомани. Профілактика ВІЛ-інфекції полягає в зміні способу життя людей з групи ризику - насамперед відмова від безладних статевих зв'язків. Розробки вакцини, що захищає від ВІЛ, проте поки ніяких позитивних результатів вони не дали. Лікування цієї інфекції досить тривало і не завжди успішно - в залежності від ступеня розвитку хвороби.


Слайд #4
Презентація на тему «Поширення небезпечних хвороб» - Слайд #4

ГРИП
Це безневинне, на перший погляд, захворювання щорічно «виводить з ладу» мільйони людей. Небезпека таїться не в самої хвороби, а в наслідках, які вона може спричинити. Знайомі кожному ГРЗ (гостре респіраторне захворювання) і ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) можуть стати причиною пневмонії - захворювання, нерідко закінчується смертю хворого. Крім цього може розвинутися риніт, синусит, бронхіт, отит, міокардит і перикардит (запальне захворювання м'язів серця, яке нерідко призводить до серцевої недостатності), менінгіт, енцефаліт, загострення хронічних захворювань.Найбільш ефективний спосіб захисту від грипу - вакцинація. Щоб уникнути важких наслідків, важливо пам'ятати про профілактику. До речі, сюди ж можна віднести і «пташиний грип». Однак зараховувати його до самим небезпечним хворобам сучасності навряд чи можна - «жертв» цієї хвороби у світі лічені одиниці, хоча «виліковну» вакцину вчені досі так і не винайшли.


Слайд #5
Презентація на тему «Поширення небезпечних хвороб» - Слайд #5

ГРИБКОВІ ХВОРОБИ
За відомостями світової статистики, кожен п'ятий житель планети страждає грибковими захворюваннями шкіри та її придатків (нігтів і волосся). Збудниками їх є грибки, нижчі рослинні організми, які потребують готових продуктах. Шкіра та її придатки є живильним середовищем для них.Зараження може відбуватися різними шляхами: безпосередньо від хворої людини або ураженого тваринного (гризунів, кішок, собак, корів, коней), через заражені предмети - речі хворих, наприклад.Грибки досить стійкі у зовнішньому середовищі, їм не страшні морози і радіація. Вони здатні довго існувати в рослинних і тваринних залишках. Проникненню грибків в шкіру сприяє порушення цілісності шкіри: мікротравми, розмоканню, тертя, попрілість. А розмноження відбувається через загальну ослаблення організму: імунного дефіциту, недорозвинення ендокринної системи, захворювань внутрішніх органів, нервової системи та ін Тому-то реальну небезпеку грибкові захворювання представляють для тяжкохворих людей: коли на основній недуга «накладається» несерйозна, на перший погляд , грибкова інфекція, пручатися організму стає набагато важче.Інфекційні та хронічні захворювання, знижуючи загальну опірність організму, змінюють хімічний склад поту, стан шкіри, волосся, призводять до нервових і ендокринних порушень.


Слайд #6
Презентація на тему «Поширення небезпечних хвороб» - Слайд #6

РАК
Слово, яке у більшості людей викликає тремтіння. Виліковувати злоякісні пухлини на пізніх стадіях розвитку лікарі до цих пір не навчилися. Клітини, що втратили нормальні властивості і зв'язки з організмом, мають здатність, проростаючи в навколишні тканини, руйнувати їх і давати метастази - тобто переноситися в інші органи і тканини з утворенням вторинних вузлів пухлини.Як правило, рак розвивається у літніх людей. Причина 90-95% злоякісних захворювань - фактори навколишнього середовища та спосіб життя: куріння, особливості харчування (висококалорійна дієта, ожиріння), віруси, хронічні вогнища інфекції, алкоголізм, забруднене повітря, низька фізична активність.Досить довгий час в світі стояла проблема своєчасного виявлення ракових пухлин, це - гарантія вилікування пацієнта. Сьогодні ця задача практично вирішена. Якщо лікарі діагностують злоякісну пухлину вчасно, летальний результат людині не загрожує - під час хірургічної операції «проблему» попросту вирізують. Коли ж в організмі з'являються метастази, лікування хворого вже неможливо.


Слайд #7
Презентація на тему «Поширення небезпечних хвороб» - Слайд #7

ТУБЕРКУЛЬОЗ
Найбільше ця хвороба небезпечна тим, що її збудник - мікробактерія туберкульозу, або «паличка Коха», - передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Тому заразитися нею можна де завгодно: у лікарні, в автобусі, в гостях.Найбільш важливе джерело інфекції - мокрота хворого. При кашлі та спльовуванні мокротиння утворюються невеликі крапельки, що містять інфекцію. Вони зважуються в повітрі, потрапляють в легені здорової людини, після чого відбувається інфікування.Найчастіше сухоти (стара назва туберкульозу) хворіють соціально неблагополучні люди. Тих же, хто добре харчується і нечасто мерзне, хвороба, зазвичай, обходить стороною. Як правило, заражених «паличкою Коха» можна зустріти в тюрмах.