Презентація "Ластоногі"

-1
Попередній слайд
Наступний слайд


Завантажити презентацію "Ластоногі"
Слайд #1
ЛАСТОНОГІ


Слайд #2
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)Царство: Тварини (Metazoa)Тип: Хордові (Chordata)Клас: Ссавці (Mammalia)Ряд: Хижі (Carnivora)Підряд: Псовиді (Caniformia)Надродина: Ластоногі (Pinnipedia)
Родини
Отарієві (Otariidae)
Моржові (Odobenidae)
Тюленеві (Phocidae)


Слайд #3
Вухаті тюлені — великі і середніх розмірів ластоногі: довжина тіла від 1,5 до 3,8 м, маса 150 до 1100 кг. У них збереглися невеликі хрящові вушні раковини, покриті волоссям. Волосяний покрив досить грубий та густий і щільний. Зимують в морі. Активні вночі і вдень. Харчуються рибою, головоногими молюсками, рідше — ракоподібними. Ці тварини — дуже хороші плавці: швидкість плавання під водою може досягати 17  — 26 км/год. На суші досить незграбні; рухаються, спираючись на всі кінцівки і сильно розгойдуючи шию назад і вперед.

РОДИНА ОТАРІЄВІ


Слайд #4
В період розмноження самці з'являються на лежбищах раніше самок і агресивно ділять територію. Самки прибувають пізніше і розбиваються на гареми від 3 до 40 особин; величина гарему залежить від сили і розмірів самця. На березі самка народжує дитинчат від попереднього шлюбного сезону і через декілька днів входить в еструс. Тривалість вагітності коливається від 250 до 365 днів. Самець у вихованні дитинчат участі не приймає. Лактація у самок продовжується зазвичай 3—4 місяці. Поширені в помірних поясах обох півкуль. У північній півкулі водяться тільки в Тихому океані, уздовж узбережжя Північної і Південної Америки, Азії (від Берингова моря до Кореї), біля Нової Зеландії і ряду інших островів. У Південній півкулі зустрічаються також біля берегів Південної Америки і Південно-західної Австралії.


Слайд #5
Верхні ікла надзвичайно розвинені, подовжені й спрямовані вниз; морда всіяна численними товстими, жорсткими, щетинками-вусами. Зовнішніх вух немає, очі маленькі.
Дуже товста шкіра покрита коротким жовто-бурим волоссям, але з віком волосся стає менше, а в старих моржів шкіра майже зовсім гола. Кінцівки більш пристосовані для руху на суші тому моржі можуть ходити, а не повзати. Зустрічаються моржі довжиною до 4 – 5 м і вагою до 1000 кг, ікла 60-80 см. Самки значно менші: 3,7—4 м при вазі 800—900 кг. Мешкають біля західного і східного узбережжя Гренландії, рідко біля берегів Ісландії, в європейських водах основний моржовий промисел ведеться біля Шпіцбергену, Новій Землі, в Карському морі.
РОДИНА МОРЖОВІ


Слайд #6
Ці величезні незграбні тварини, що населяють Крайню Північ, живуть переважно біля берегів і рідко подорожують далеко. Моржі тримаються сімейними групами (3—6 тварин), що складаються з самця, самиці і дитинчат різного віку. Утворюють берегові і льодові лежбища, на яких може знаходитися до декілька сотень тварин. Їжа моржа складається в основному з молюсків, моржі їдять іноді рибу, а також падаль.
Характерні міграції: взимку на південь, влітку на північ. Спаровування і пологи проходять в травні. Вагітність близько 12 міс. Самиця народжує зазвичай 1 дитинча 1 раз в 2 роки. Новонароджені мають довжину тіла 130—140 см і масу 45—68 кг, зуби відсутні, ікла з'являються через 2—3 міс. Відразу після народження можуть плавати.


Слайд #7
РОДИНА ТЮЛЕНЕВІ
Довжина тіла і маса сильно варіюються: від 1,25 до 6,5 м і від 90 кг до 3,5 т. Форма тіла веретеноподібна; голова помітно звужується наперед. Шия коротка, малорухлива. Зовнішні вушні раковини відсутні. На верхній губі 6-10 рядів вібрис. Харчуються рибою, головоногими молюсками і ракоподібними. Плавають за рахунок руху задніх ластів, яким допомагають бічні вигини м'язистої задньої частини тіла. На коротких ділянках можуть при необхідності розвивати швидкість у 24 км/год. Через неможливості спиратися на задні ласти на суші тюлені незграбні і пересуваються, згинаючи тіло з одного боку в інший і ковзаючи по льоду. Більшість видів поширена уздовж берегових ліній північніше 30° пн. ш. і південніше 50° пд. ш., у холодних і помірних водах обох півкуль. У тропіках нечисленні, не зустрічаються в Індійському океані. Населяють і деякі прісноводі водоймища, зокрема озера Байкал і Ладозьке.


Слайд #8
Більшість тюленів під час розмноження тримаються парами. Розмножуються і линяють частіше на льодах, а не на узбережжі, як вухаті тюлені. Тривалість вагітності 270—350 днів. Лактація продовжується від 28 днів у північного морського слона до 3-5 днів у чубатого тюленя. Вигодовування зазвичай припиняється, коли дитинча ще не здатне годуватися самостійно, і воно від 2 до 9-12 тижнів голодує, живучи на накопичених жирових запасах. У новонароджених ряду видів хутро густе, досить м'яке, часто біле; тюленята носять його не більше трьох тижнів. Волосяний покрив у дорослих особин грубий, без вираженого вторинного шару.