Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #1

Захворювання серцево-судинної системи, біль у серці, набряки. Перша допомога.


Слайд #2
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #2

У 2007 році, це — провідна причина смерті в Сполучених Штатах, Англії, Канаді і Уельсі. Лише тільки у Сполучених Штатах вони вбивають одну особу кожні 34 секунди.
Щорічно вперше виявляється близько 2 млн. хворих з цією патологією, з них кожний другий — працездатного віку. Смертність від хвороб серця та системи кровообігу в Україні займає перше місце і у 2-4 рази вища, ніж у країнах ЄС та світу, причому в нашій країні вмирають від цих захворювань не тільки частіше, але й раніше.
Захворювання серця належать до найбільш складних і життєвозагрозливих в Україні. У 2004 році зареєстровано понад 10 млн хворих на гіпертонічну хворобу, 7,6 млн. хворих — на ішемічну хворобу серця і майже 3 млн. осіб — з цереброваскулярними захворюваннями.


Слайд #3
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #3

Чинники ризику виникнення хвороб серця
Підвищений артеріальний тиск;
Порушення ліпідного обміну
Надлишкова маса тіла
Нездоровий спосіб життя:
Тютюнопаління
Нераціональне харчування
Зловживання алкоголем
Недостатня фізична активність.
Шкідливі фактори:
Психоемоційні перевантаження;
Шкідливе довкілля на виробництві та в побуті.


Слайд #4
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #4

Приклади серцево-судинних захворювань
1) Ішемічна хвороба серця(ІХС)— захворювання, яке характеризується порушенням кровопостачання міокарду внаслідок пошкодження коронарних артерій


Слайд #5
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #5

2)Атеросклероз — хронічне захворювання, що уражає переважно великі артеріальні судини; здебільшого спостерігається у людей похилого віку.
Атеросклероз характеризується ущільненням артеріальної стінки за рахунок розростання сполучної тканини через відкладення жовтої жирової речовини на поверхні стінок артерій, утворенням «атеросклеротичних бляшок». Потік крові зменшується і збільшується кров'яний тиск, що може привести до інфаркту, інсульту та деяких інших захворювань у середньому і літньому віці.


Слайд #6
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #6

ГІПЕРТОНІЧНА ХВОРОБА
Гіпертонічна хвороба   або підвищений кров'яний тиск — хронічна хвороба серцево-судинної системи,  характеризується артеріальною гіпертензією, функціональними, а при виражених стадіях, органічними змінами в нирках, серці,  центральній нервовій системі.


Слайд #7
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #7

Фактори, що сприяють виникненню  гіпертонічної хвороби:
-Гострі та хронічні психоемоційні стреси
-Постійне розумове перенапруження
-Черепно-мозкова травма
-Гіпоксія мозку будь-якого ґенезу
-Шкідливі звички, зловживання сіллю, цукром, кавою
-Хвороби нирок
-Гіподинамія
-Надлишкова маса тіла
-Спадковість
-Вікові зміни в роботі нервової та ендокринної систем


Слайд #8
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #8

Стенокарді́я (angina pectoris, грудна жаба) — захворювання, симптомами якого є напади раптового болю (ангінозний біль) в грудях унаслідок гострої недостатності кровопостачання міокарду — клінічна форма ішемічної хвороби серця.
Гострий інфаркт міокарда — крайня ступінь ішемічної хвороби серця, яка характеризується розвитком ішемічного некрозу ділянки міокарда, що виник внаслідок абсолютної або відносної недостатності кровопостачання у цій ділянці.


Слайд #9
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #9

Вади серця – стійкі відхилення в будові органа, які зумовлюють порушення його функції. Вони поділяються на уроджені і набуті. До уроджених належать такі, що виникли внаслідок збочення ембріоморфогенезу та грунті генних і хромосомних мутацій. Їх виявляють відразу після народження. Набуті вади формуються пізніше. Їм передують хвороби, що супроводжуються ураженням клапанів серця і магістральних судин, - ревматизм, атеросклероз, сифіліс, бруцелюз, бактеріальний ендокардит.


Слайд #10
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #10

Недостатність серця – патологічний стан, зумовлений неспроможністю серця забезпечити органи і тканини адекватним кровопостачанням.
Основним пусковим механізмом серцевої недостатності є зменшення серцевого викиду і сповільнення кровоточу. Воно може бути спричинене метаболічним ураженням міокарда або його перевантаженням. У практиці найчастіше зустрічається поєднання обидвох патогенетичних механізмів.


Слайд #11
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #11

Інсу́льт (від лат. insulto «скачу, стрибаю»), також Удар — гостре порушення мозкового кровообігу, що спричинює ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. До інсультів відносять інфаркт мозку, крововилив у мозок і субарахноїдальний крововилив, що мають етіопатогенетичні та клінічні відмінності. Інсульт — друга за частотою причина смерті людей в усьому світі і основна причина довготривалоїнепрацездатності
Зріз людського мозку людини, що загинула внаслідок ішемічного інсульту.


Слайд #12
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #12

Інсу́льт (від лат. insulto «скачу, стрибаю»), також Удар — гостре порушення мозкового кровообігу, що спричинює ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. До інсультів відносять інфаркт мозку, крововилив у мозок і субарахноїдальний крововилив, що мають етіопатогенетичні та клінічні відмінності. Інсульт — друга за частотою причина смерті людей в усьому світі і основна причина довготривалоїнепрацездатності
Зріз людського мозку людини, що загинула внаслідок ішемічного інсульту.


Слайд #13
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #13

Продукти, що рекомендуються при серцево-судинних захворюваннях:
-Включити в раціон харчування їжу, що багата на клітковину  (хліб грубого помелу, вівсяна каша, пластівці різних злаків, макаронні вироби з цільних зерен і коричневий (неочищений) рис)
-Знежирені молочні продукти: молоко, йогурт, сир
-Морська риба та морепродукти
-М'ясо нежирних сортів (індичка, курятина, телятина,  кролик, молода баранина; один-два рази на тиждень пісну яловичину, шинку, білок яйця)
-Бобові (боби, квасоля, сочевиця)
-Фрукти, консервовані фрукти без цукру
-Неміцний чай та кава


Слайд #14
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #14

Профілактика хвороб серця
Вести здоровий спосіб життя, активно займатись спортом, раціонально харчуватись, не мати шкідливих звичок (вживання алкоголю, тютюнопаління, наркотики), не переїдати, не знаходитись довго у сидячому положенні.
Під час тренування потрібно контролювати частоту пульсу. Він не повинен перевищувати 150 ударів за хвилину. Фізичні вправи потрібно робити на свіжому повітрі або у добре провітрюваному приміщені.


Слайд #15
Презентація на тему «Захворювання серцево-судинної системи» (варіант 3) - Слайд #15