Презентація на тему «Ендемічні захворювання» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Ендемічні захворювання» (варіант 2) - Слайд #1

"
Робота
На тему: "Ендемічні захворювання”


Слайд #2
Презентація на тему «Ендемічні захворювання» (варіант 2) - Слайд #2

Ендемічними називають хороби, які постійно реєструються серед населення на певній території.
Якщо інфекційне захворювання постійно виникає у жителів даної місцевості, то будь-які новоприбулі сприйнятливі поселенці, контактуючи з основним населенням, незабаром будуть заражені, особливо в дитячому віці. Оскільки в кожний даний момент хвора лише мала частина населення, істотних коливань захворюваності при цьому не спостерігається, і її незмінно стабільний рівень дозволяє віднести дане інфекційне захворювання до ендемічним для населення певної місцевості. Ендемічні захворювання можуть бути викликані як харчовим раціоном, в якому бракує тих чи інших макро-і мікроелементів, так і питними водами і атмосферою.


Слайд #3
Презентація на тему «Ендемічні захворювання» (варіант 2) - Слайд #3

У Японії широко відомі захворювання «Мінамата» і «ітай-ітай». Хвороба «Мінамата» викликана вживанням в їжу отруєної ртуттю риби в затоці Мінамата, куди фірмою «Тісо» скидалися промислові відходи, що містять ртуть. Найбільш важкі випадки закінчувалися нервовим розладом, паралічем, сліпотою, конвульсіями, розладом психіки й мови. Немовлята піддавалися інтоксикації ще до появи на світ. Такі ж випадки відзначені в США, Канаді та інших країнах. Ендемічне захворювання «ітай-ітай» пов'язане з впливом на людину забруднених вод, що містять кадмій, цинк і свинець. Хвороба приводить до сильної крихкості і ламкості кісток, супроводжується підвищенням кров'яного тиску і інсультами.


Слайд #4
Презентація на тему «Ендемічні захворювання» (варіант 2) - Слайд #4

У Східному Сибіру відома так звана «каряжная». Захворювання виражається у викривленні кісток, їх ламкості і призводить до повної інвалідності не тільки у людини, але і у тварин. Причину його спочатку шукали в інтоксикації свинцем, кадмієм, золотом, фтором. В даний час встановлено, що захворювання пов'язане з підвищеною концентрацією в природних водах стронцію при дефіциті кальцію. В Японії, США, Англії виявлено, що різноманітним серцево-судинних захворювань сприяє м'яка (сульфатна) вода. Дослідження показали, що м'яка вода є більш агресивною і руйнівною, ніж жорстка (карбонатна), в ній міститься більше розчинених елементів, з якими можуть бути пов'язані серцево-судинні розлади.


Слайд #5
Презентація на тему «Ендемічні захворювання» (варіант 2) - Слайд #5

Вивчення пухлинних захворювань у багатьох країнах, особливо раку грудей, горла, шлунка, стравоходу, шкіри, лімфатичної системи, показує, що генетично вони більшою мірою обумовлені впливом навколишнього середовища (курінням, забрудненими питними водами, мінеральними речовинами, органічними сполуками, радіоактивним і космічним випромінюванням). Встановлено, що бензол викликає рак клітин крові; вініл-хлорид-рак печінки; сажа, дьоготь, бітумінозні сланці - рак шкіри; нікель - рак носових пазух, легенів; хроміт, червоний залізняк - рак легенів; окис кадмію-рак передміхурової залози і т.д. Вважають також, що ракові захворювання виникають при нестачі в грунті і водах свинцю, йоду, цинку, миш'яку та ряду інших елементів.


Слайд #6
Презентація на тему «Ендемічні захворювання» (варіант 2) - Слайд #6

У всьому світі широко поширене захворювання щитовидної залози з утворенням зоба. Хвороба викликана нестачею в організмі йоду і виникає в бідних йодом районах. У Мексиці, Швейцарії відомі випадки кретинізму дітей, матері яких під час вагітності страждали від йодної недостатності.
В даний час в районах, де харчові раціони бідні йодом, в кухонну сіль додають йодистий калій. Широко відомі ендемічні хвороби зубів - флюороз і карієс. Флюороз виникає від надлишку фтору, карієс - при недоліку його в повітрі і питній воді. Обидва захворювання виражаються в руйнуванні кісткової тканини, плямистості та крихкості зубів; поразку кістки веде до загального виснаження організму. Вміст фтору в організмі близько 4-6 частин на мільйон і більше є руйнівним, що призводить до важкої хвороби і смерті.


Слайд #7
Презентація на тему «Ендемічні захворювання» (варіант 2) - Слайд #7

Слід ще зазначити ендемічні захворювання, пов'язані з надлишком селену в рослинах і грунтах. У тварин, які отримують великі дози селену (більше 2 мг на добу), виникають ознаки селенової інтоксикації: порушується координація рухів, каламутніють очі, у овець спостерігається облисіння, у птахів - випадання пір'я. Високий вміст селену в рослинах може викликати раптову смерть тварин і людини. У той же час, якщо селен перебуває в важкорозчинних мінеральних формах, то навіть при високому його вмісті в грунтах він виявляється не токсичним для організмів. Встановлено деякі закономірності концентрації та розсіювання ряду елементів в залежності від природних і техногенних умов окремих регіонів, дані рекомендації щодо подальшого вивчення поширення в ландшафтах азоту, йоду, фтору, використанню грунтових вод.


Слайд #8
Презентація на тему «Ендемічні захворювання» (варіант 2) - Слайд #8

Роботу виконала учениця 10-А класуЛевіщенко Людмила