Презентація на тему «Біологічна зброя»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #1

БІОЛОГІЧНА ЗБРОЯ
Виконав учень
10-Б класу
ЖЕЛ №24
Пташник Євген


Слайд #2
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #2

Небезпеки,які несуть в собі нові технології,зокрема ГМО,постійно вивчаються,та питання про застосування таких технологій в якості біологічної зброї зловмисниками залишається відкритим.Про це йдеться в статті французького дослідника Патріка Берше.


Слайд #3
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #3

БІОЛОГІЧНА ЗБРОЯ - ПІД ПРИЦІЛОМ
Біологічна зброя істотно відрізняється від звичайної, оскільки живі мікроорганізми здатні до швидкої зміни свого генетичного матеріалу, розмноження, і поширенню в популяції,що є сприйнятливими до них. Раніше, з метою створення біологічної зброї використовувалися лише природні патогени (чума, сибірська виразка, вірус віспи), або, так зване, 1-е покоління біологічної зброї.Тепер  коли з'явилися технології ГМО,такі експерименти стають ще більш небезпечними.


Слайд #4
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #4

Із зростанням і поширенням наукових знань з'явилася нова небезпека, пов'язана з можливістю синтезувати мікроорганізми зрозроблених послідовностей (тобто, послідовностей, отриманих при комп'ютерному моделюванні), широко представлених в мережі Internet (віруси грипу, поліомієліту і т.д. .. ).


Слайд #5
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #5

ГМО ТА ПОКОЛІННЯ БІОЛОГІЧНОЇ ЗБРОЇ
Таким чином, загальнодоступною стає інформація про структуру таких небезпечних вірусів, як вірус Ебола, робота з яким повинна проводитися в спеціальних лабораторіях.
Вірус Ебола може передаватися повітряно-капельним шляхом


Слайд #6
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #6

Автор статті вважає, що існує ймовірність вдосконалення патогенів в результаті генетичних маніпуляцій, що, у свою чергу, може призвести до появи більш стійких і вірулентних ГМО, що відносяться вже до 2-го покоління біологічної зброї.


Слайд #7
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #7

Використання методів молекулярної біології вже зараз може призвести до отриманнянових,потенційно небезпечних мікроорганізмів, або 3-го покоління біологічної зброї. Використання такої зброї терористами ймовірно ще й тому, що його створення дешеве і не вимагає спеціального обладнання.
Руйнівні наслідки застосування біологічної зброї досить складно передбачити, проте психологічний і соціальний збиток буде значний.


Слайд #8
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #8

Біологічна зброя
Біологічна (бактеріологічна) зброя — це спеціальні боєприпаси і бойові прилади, які заповнені біологічними (бактеріологічними) засобами і засоби їх доставки.


Слайд #9
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #9

В основі вражаючої дії біологічної зброї є засоби, спеціально виготовлені для бойового використання біологічних агентів, які, потрапляючи в організм людей і тварин, призводять до важких інфекційних захворювань.


Слайд #10
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #10

До біологічних агентів відносять:
— окремі види хвороботворних мікробів і вірусів, а також продукти їх життєдіяльності;— генетичний матеріал-молекули інфекційних нуклеїнових кислот, одержаний з мікробів (вірусів).


Слайд #11
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #11

Патогенні мікроорганізми — збудники інфекційних захворювань — надзвичайно малі за розмірами, не мають кольору, смаку і в зв'язку з цим не сприймаються органами людини.


Слайд #12
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #12

Грибки — це одноклітинні або багатоклітинні організми, які відрізняються від бактерій складнішою будовою і способом розмноження.
Спори грибків стійкі до висушування, дії променів сонця і дизинфікуючих засобів.


Слайд #13
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #13

Захворювання, які виникають внаслідок дії грибків, характеризуються ураженням внутрішніх органів, важким і затяжним протіканням.


Слайд #14
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #14

Віруси — це велика група біологічних агентів, які не мають клітинної структури. Розвиваються і розмножуються тільки в живих клітинах, використовуючи для цього їх біосинтетичний апарат. Розміри вірусів від 0,02 до 0,4 мкм.


Слайд #15
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #15

Заходи застосування біологічної зброї
Заходи бойового застосування біологічної зброї базуються на здатності патогенних мікробів проникати в організм людини наступними шляхами: з повітрям через органи дихання, з водою і продуктами харчування, через ушкоджену шкіру внаслідок укусів зараженими кровососними членистоногими, через слизові оболонки рота, носа, очей, а також через пошкоджені шкірні покриви.


Слайд #16
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #16

Враховуючи шляхи попадання біологічних засобів в організм людини заходами бойового застосування вважають наступні:
— аерозольний захід — це розпилення біологічних рецептур для зараження приземного шару повітря частинками аерозолю;— трансмісійний захід — це розсіювання у вибраному районі штучно заражених біологічними засобами кровососних переносників;— інверсійний захід — зараження біологічним засобами повітря і води диверсійним оснащенням.


Слайд #17
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #17

Для застосування біологічної зброї можуть використовуватись авіаційні біологічні бомби, ракети, артилерійські снаряди, міни і інше озброєння.


Слайд #18
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #18

Використання противником біологічної зброї визначається візуально і аналізом проб, які беруть в місцях, підозрюваних у зараженні біологічними засобами. Для проб використовують заражений грунт, рослини, повітря, уламки боєприпасів, а також комах, кліщів.


Слайд #19
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #19

Внаслідок застосування біологічної зброї виникають зони І осередки біологічного ураження.
Зона біологічного зараження — це район, який заражений біологічними засобами в кількості, небезпечній для населення.
Осередком біологічного ураження називається територія, на якій внаслідок застосування противником біологічної зброї наступили масові ураження людей, сільськогосподарських тварин і рослин.
Він може виникати як в зоні зараження, так і внаслідок розповсюдження інфекційних захворювань за межами зони зараження.


Слайд #20
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #20

Для припинення розповсюдження інфекційних захворювань, локалізації і ліквідації зон і осередків біологічного ураження керівництвом цивільної оборони (держави, області, району) встановлюється карантин або обсервація.


Слайд #21
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #21

Карантин — це система протиепідемічних і режимних заходів, які спрямовані на повну ізоляцію осередку ураження і ліквідацію в ньому інфекційних захворювань.


Слайд #22
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #22

На зовнішніх кордонах району встановлюється озброєна охорона, організовується комендантська служба і патрулювання, регулюється рух. Забороняється вихід людей, вивіз речей, продуктів харчування. Вхід в район карантину дозволяється спеціальним формуванням цивільної оборони і медичному персоналу для надання допомога в ліквідації наслідків застосування біологічної зброї.


Слайд #23
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #23

Обсервація передбачає проведення лікувально-профілактичних ізоляційних заходів, спрямованих на припинення розповсюдження інфекційних захворювань.


Слайд #24
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #24

До режимних заходів в районі обсервації відносяться:
— максимальне обмеження в'їзду і виїзду;
— заборона вивозу речей, які не пройшли знезаражування;
— підсилення медичного контролю за продуктами харчування і водою, зменшення руху по зараженій території і інші заходи.


Слайд #25
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #25

В зонах біологічного зараження і осередках біологічного ураження з самого початку їх виникнення проводяться заходи по знезаражуванню (дезинфекція), а також знищенню комах і гризунів (дезинсекція і дератизація).


Слайд #26
Презентація на тему «Біологічна зброя» - Слайд #26

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ
КІНЕЦЬ