Презентація на тему «Адаптація»


Рейтинг презентації 4.5 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #1


Слайд #2
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #2

Адапта́ція в біології — анатомічна структура, фізіологічний процес, або реакція в поведінці організму, яка розвинулась за деякий проміжок часу в процесі еволюції таким чином, що стала підвищувати довготривалий репродуктивний успіх даного організму.Термін «адаптація» також інколи використовується як синонім природного відбору, але більшість біологів не схвалюють такого користування.


Слайд #3
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #3

Організми, що адаптовані до свого оточуючого середовища, здатні до наступних дій:*Отримувати повітря, воду, їжу та поживні речовини;*Пристосовуватись до фізичних характеристик оточуючого середовища, таких як температура, освітленість та вологість;*Захищатись від природніх ворогів;*Розмножуватись;*Реагувати на зміни оточуючого середовища.


Слайд #4
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #4

Види адаптації:
Структурні— це спеціальні частини організму, що допомагають йому виживати в природних умовах. Наприклад, такими адаптаціями можуть бути колір шкіри, форма тіла, або видозміни покривів.
обтічна форма тіла
плавальні перетинки


Слайд #5
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #5

довгі ноги в болотяних птахів
пласке тіло у придонних риб
захисне забарвлення у куріпки
попередчуюче забарвлення у бджоли


Слайд #6
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #6

загрозливе забарвлення у восьминога
загрозливе забарвлення у риби-їжака
мімікрія у зеленого коника


Слайд #7
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #7

Фізіологічні адаптації — це системи всередині організму, що дозволяють виконувати деякі біохімічні або фізіологічні процеси — секрецію отрути, підтримання температури тіла, нейтралізацію токсинів при травленні і т. ін
у кажанів орієнтація пов'язана з ехолокацією
у верблюда накопичення жиру як джерело води


Слайд #8
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #8

Біохімічна адаптація – це утворення певних речовин, які допомагають захищатися від ворогів
отрута діє не тільки при попаданні в кров а й через шлунок і слизову очей
неприємний запах відлякує ворогів і приваблює особин свого виду


Слайд #9
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #9

Адаптації поведінки — це видозміни поведінкових реакцій організму у відповідь на зміни в оточуючому середовищі. Наприклад, це можуть бути умовні або безумовні рефлекси.
в несприятливий період рослини скидають листя
в шлюбний період багато тварин утворюють пари


Слайд #10
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #10

Підвиди адаптації:
Маладаптація
Можливою є ситуація, коли деяка перевага, що її надає адаптація, з часом зменшується, аж до стану, коли минула адаптація стає шкідливою для виживання виду. Таке явище відомо під назвою «маладаптація», і може зустрічатись серед рослин, тварин або людей в таких областях як біологічні процеси, психологія, та безумовні рефлекси.


Слайд #11
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #11

Акліматизація
Існує велика різниця між адаптацією та зовнішньо схожою на неї акліматизацією. Адаптація виникає та стабілізується протягом поколінь, що змінюють одне одного; акліматизація ж відбувається на проміжку часу всередині життєвого циклу однієї особини, і звичайно пов'язана з набагато менш критичними впливами оточуючого середовища. І включає в себе адаптацію до декількох чинників (впливів навколишнього середовища), які діють на організм одночасно.


Слайд #12
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #12

Аклімація
Існує також поняття, аклімація, яка на відміну від акліматизації характеризує стан адаптації (пристосування) організму до одного чинника, наприклад температури, вологості і т.д.


Слайд #13
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #13

Наслідки:
Організми, що не можуть адаптуватись до навколишнього середовища, покидають його або вимирають. Термін «вимирання» в контексті адаптації означає, що доля організмів, що гинуть протягом деякого проміжку часу, постійно перевищує долю організмів, які народжуються, і цей проміжок часу достатньо великий для повного вимирання популяції.


Слайд #14
Презентація на тему «Адаптація» - Слайд #14