Презентація на тему «Галактики» (варіант 1)


Рейтинг презентації 5 на основі 3 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #1

Галактики


Слайд #2
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #2

Наша Галактика – Молочний Шлях або Чумацький Шлях, також досить велика.
Галактики - це великі зоряні системи, в яких зірки пов'язані один з одним силами гравітації. Існують галактики, що включаютьтрильйони зірок.


Слайд #3
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #3

Перший каталог , складений французьким астрономом Ш.Месьє у 1784 році. До нього надійшло 110 об'єктів, яких можна було побачити на той час.  Тільки 11 об'єктів з цього каталогу виявилися газовими туманностями. Решта - кульовими і розсіяними скупченнями і галактиками. У двадцятих роках XX століття американськийастроном Едвін Хаббл, спостерігаючи за цефеїдами втуманності Андромеди, прийшов до висновку, що вона - позагалактичний об'єкт, і довів існування галактик


Слайд #4
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #4

S - Спіральна ( Spiral )C - Компактна ( Compact )E - Еліптична ( Ellipticals )I - Неправильна ( Irregular )D - Карликова ( Dwarf )L - Лінзоподібна ( S0 )P - Спеціальна ( Peculiar )B - З перемичкою ( Barred )R - Кільцева ( Ring )


Слайд #5
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #5

Спіральні галактики особливістю яких є наявність спіральної структури у диску, на відміну від еліптичних галактик, являють собою приклад динамічності форми. Їх гілки виходять з центрального ядра і як би втрачають обриси за межами галактики, вказують на потужний, стрімкий рух. Ідеальні спіральні галактики мають дві спіральні гілки (рукави), вихідні або прямо з ядра, або з двох кінців бару (перемички) , в центрі якого розташоване ядро. Ця ознака дозволила розділити спіральні галактики на два основних підтипи: нормальні спіральні галактики (S) і пересічені спіральні галактики (SB) Наша Галактика належить до проміжного типу Sb.


Слайд #6
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #6

Форми еліптичних галактик від еліпсоїдальної (трохи витягнутих) до сферичних. Еліптичні галактики виглядають жовтими на відміну від інших галактик, в яких пил відбиває світло молодих зірок блакитного відтінку. Пояснюється це досить просто: спектр кольору визначають вже не молоді червоні гіганти та інші зірки. Із знайдених найменша і найбільша галактики є еліптичними. Як правило зірка в еліптичної галактиці має вік понад
10 млрд років.
Еліптичні


Слайд #7
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #7

Найяскравішими на небі галактиками є Магелланові Хмари.Їх добре видно в Південній півкулі неозброєним оком як дві туманних хмари, подібно до Чумацького Шляху. Світло від Великої Магелланової Хмари йде до нас 170 тисяч років, від Малої - 200 тисяч років.
Великі Магелланові Хмари


Слайд #8
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #8

Мала Магелланова Хмара
Неправильна галактика NGC 1313


Слайд #9
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #9

У XX столітті великі телескопи виявили, що 5-10% від загального числагалактик мають дуже дивний, спотворений вигляд, так що їх важкокласифікувати за Хабблом  
Галактика NGC 6872


Слайд #10
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #10

Компактна галактика
Компактна галактика — далека галактика, яка на зоряному небі схожа до звичайної зірки. Це об'єкт з високою яскравістю поверхні, котрий має велике червоне зміщення (більше, ніж у будь-якої зірки нашої Галактики), що свідчить про велику відстань до нього.
Галактика М32


Слайд #11
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #11

Лінзоподі́бна гала́ктика
Лінзоподі́бна гала́ктика — тип галактик, проміжний між еліптичними та спіральними в класифікації Хаббла. Лінзоподібні галактики — це дискові галактики (як і, наприклад, спіральні), які витратили свою міжзоряну матерію.
Характерною особливістю лінзоподібних галактик є ступінчасте зменшення яскравості від центру до периферії.
Лінзоподібна галактика NGC 5866 у сузір'ї Дракона


Слайд #12
Презентація на тему «Галактики» (варіант 1) - Слайд #12

Радіогалактика Центавр А (NGC 5128) вважається результатом злиття спіральноїгалактики з еліптичною. Саме тому в цій галактиці так багато пилу.