Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4)


Рейтинг презентації 3.64 на основі 25 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #1

Штучні супутники Землі


Слайд #2
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #2

Штучні Супутники Землі (ШСЗ) - космічні літальні апарати, виведені на орбіти довкола Землі і призначені для вирішення наукових і прикладних завдань.


Слайд #3
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #3

Користуючись законом всесвітнього тяжіння і ІІ законом Ньютона, можна розрахувати швидкість, яку необхідно надати тілу, щоб воно рухалося по коловій орбіті навколо Землі. Ця швидкість буде дорівнювати квадратному кореню з відношення гравітаційної сталої та маси Землі до суми радіусу Землі і висоти, на якій знаходиться тіло.


Слайд #4
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #4

Мінімальну швидкість, яку необхідно надати тілу в горизонтальному напрямі, щоб воно стало штучним супутником Землі, називають першою космічною швидкістю. Її можна розрахувати як квадратний корінь з радіусу Землі і прискорення вільного падіння. Перша космічна швидкість приблизно дорівнює 8 кілометрів за секунду.


Слайд #5
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #5

Запуск першого ШСЗ, що став першим штучним небесним тілом, створеною людиною, був здійснений в СРСР 4 жовтня 1957 і з'явився результатом досягнень в області ракетної техніки, електроніки, автоматичного управління, обчислювальної техніки небесної механіки і ін. розділів науки і техніки.


Слайд #6
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #6

За допомогою цього вперше була виміряна щільність верхньої атмосфери (по змінах його орбіти), досліджені особливості поширення радіосигналів в іоносфері, перевірені теоретичні розрахунки і основні технічні рішення, пов'язані з виведенням ШСЗ.


Слайд #7
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #7

1 лютого 1958 на орбіту був виведений перший американський ШСЗ (штучний супутник Землі) «Експлорер-1», а декілька пізніше самостійні запуски виробили і інші країни: 26 листопада 1965 — Франція (супутник «А-1»), 29 листопада 1967 — Австралія («ВРЕСАТ-1»), 11 лютого 1970 — Японія («Осумі»), 24 квітня 1970 — КНР(Китайська Народна Республіка) («Китай-1»), 28 жовтня 1971 — Великобританія («Просперо»).


Слайд #8
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #8

Всього до 1973 запущено понад 1300 ШСЗ різного типа, у тому числі близько 600 радянських і понад 700 американських і ін. країн включаючи пілотовані космічні кораблі-супутники і орбітальні станції з екіпажем.


Слайд #9
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #9

Відповідно до міжнародної домовленості космічний апарат називається супутником, якщо він зробив не менше одного звороту довкола Землі. Інакше він вважається ракетним зондом, що проводив виміри уздовж балістичної траєкторії, і не реєструється як супутник. Залежно від завдань, що вирішуються з допомогою ШСЗ, їх підрозділяють на науководослідницькі і прикладні.


Слайд #10
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #10

Якщо на супутнику встановлені радіопередавачі, та або інша вимірювальна апаратура, імпульсні лампи для подачі світлових сигналів і т. п., його називають активним.


Слайд #11
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #11

Пасивні ШСЗ призначені зазвичай для спостережень із земної поверхні при вирішенні деяких наукових завдань (до таких ШСЗ належать супутники-балони, що досягають в діаметрі декількох десятків мкоду).


Слайд #12
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #12

Науково-дослідницькі служать для досліджень Землі, небесних тіл, космічного простору. До їх числа відносяться, зокрема, геофизичні супутники, геодезичні супутники, орбітальні астрономічні обсерваторії і ін.


Слайд #13
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #13

Прикладними є супутники зв‘язку, метеорологічні супутники, ШСЗ для дослідження земних ресурсів, навігаційні супутники, супутники технічного призначення (для дослідження дії космічних умов на матеріали, для випробувань і відробітку бортових систем) і ін.


Слайд #14
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #14

Відповідно до різноманітності наукових і прикладних завдань, що вирішуються з допомогою ШСЗ, супутники можуть мати різні розміри, масу, конструктивні схеми, склад бортового устаткування. Наприклад, маса найменшого ШСЗ (з серії «ЕРС») — всього 0,7 кг ; радянський ШСЗ «Протон-4» мав масу близько 17 т.


Слайд #15
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #15

Енергоживлення бортової апаратури більшості ШСЗ здійснюється від сонячних батарей, панелі яких орієнтуються перпендикулярно напряму сонячних променів або розташовані так, щоб частина з них освітлювала Сонцем при будь-якому його положенні відносно ШСЗ (так звані всенаправлені сонячні батареї).


Слайд #16
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #16

ШСЗ виводяться на орбіти за допомогою автоматичних керованих багатоступінчастих ракет-носіїв, які від старту до деякої розрахункової крапки в просторі рухаються завдяки тязі, що розвивається реактивними двигунами.


Слайд #17
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #17

Контроль руху ШСЗ і вторинних орбітальних об'єктів здійснюється шляхом спостережень їх із спеціальних наземних станцій. За результатами таких спостережень уточнюються елементи орбіт супутників і обчислюються ефемериди для майбутніх спостережень, у тому числі і для вирішення різних наукових і прикладних завдань.


Слайд #18
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #18

По використовуваній апаратурі спостереження ШСЗ розділяються на оптичних, радіотехнічних, лазерних; по їх кінцевій меті — на позиційні (визначення напрямів на ШСЗ) і далекомірні спостереження, виміри кутової і просторової швидкості.


Слайд #19
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #19

Найбільш простими позиційними спостереженнями є візуальні (оптичні), виконувані за допомогою візуальних оптичних інструментів і дозволяючі визначати небесні координати ШСЗ з точністю до декількох хвилин дуги.


Слайд #20
Презентація на тему «Штучні супутники Землі» (варіант 4) - Слайд #20

Для вирішення наукових завдань ведуться фотографічні спостереження за допомогою супутникових фотокамер.