Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17) - Слайд #1

Чорні діри
Виконала учениця
10-Б класу
Костопільської ЗОШ №4
Кожушок Марія


Слайд #2
Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17) - Слайд #2

Однак справжня роль чорних дір, їх "призначення" для Всесвіту, перебуває далеко за рамками проблем астрономії й фізики елементарних частинок. При їх вивченні дослідники глибоко просунулися в науковому розумінні раніше лише філософських питань: „ Що є простір і час ?”, „Чи існують границі пізнання Природи ?”, „Який зв'язок між матерією й інформацією ?”.
У наш час важко знайти людину, яка б не чула про чорні діри. Разом з тим, мабуть, не менш важко відшукати того, хто зміг би пояснити, що це таке. Втім, для фахівців чорні діри вже перестали бути фантастикою - астрономічні спостереження давно довели існування як "малих" чорних дір (з масою порядку сонячної), які утворилися в результаті гравітаційного стиску зірок, так і надмасивних (до 109 млн. мас Сонця), які породив колапс цілих зоряних скупчень у центрах багатьох галактик, включаючи нашу. 


Слайд #3
Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17) - Слайд #3

Що таке чорні діри?
Чорна діра — астрофізичний об'єкт, який створює настільки велику силу тяжіння, що жодні, як завгодно швидкі частинки, не можуть покинути його поверхню, в тому числі світло.


Слайд #4
Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17) - Слайд #4

В історії розвитку уявлень про чорні діри виділяють три періоди:
Перший з 1794 р. - гіпотетичний (зроблені припущення існування масивних тіл малих об'ємів).
Другий з 1916 р. - аналітичний (створена теорія чорних дір).
Третій з 1975 р. – експериментальний (активне спостереження і моделювання чорних дір).
Джон Мічелл
( 1724 – 1793)
Джон Вилер
( 1911 – 2008)
Рой Керр
( нар.1934)


Слайд #5
Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17) - Слайд #5

Будова
Чорна діра може мати лише три фізичні параметри: масу, електричний заряд і момент імпульсу. В залежності від їх значень можна побудувати поверхню, з-під якої не може виходити випромінювання. Така поверхня називається горизонтом подій. Реальні чорні діри не мають заряду і обертаються навколо своєї осі. Тому їх горизонт подій є сплюснутим еліпсоїдом обертання. В надрах чорної діри кривина сили гравітації досягають нескінченності в області, яка називається сингулярністю. Сингулярність чорної діри, яка обертається, має форму кільця.


Слайд #6
Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17) - Слайд #6

В центрі нашої галактики – чорна діра
Відстань до неї 27,2 тисячі світлових років, має масу 4,31 мільйонів мас Сонця
Зверніть увагу на різку зміну розташування зір в центрі Нашої галактики на фотографіях зліва, що свідчить про наявність масивного тіла, яке змушує зорі швидко обертатися під дією гравітаційної сили.


Слайд #7
Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17) - Слайд #7

10 дивовижних фактів про чорні діри
Чорні діри - найяскравіші об'єкти на небі. 
Вони дійсно притягають простір навколо себе.
Не всі чорні діри однакові.
Їх щільність неймовірно висока.
Вони досить гучні.
Ніщо не може вислизнути від їх тяжіння.
Вони сповільнюють час.
 Вони є досконалими виробниками енергії.
Вони обмежують кількість зірок.
Ми складаємося з одного і того ж матеріалу.


Слайд #8
Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17) - Слайд #8

Досліди фізиків
Британським фізикам вдалося одержати в лабораторії обертові краплі звичайної води незвичайної форми. За словами дослідників, ці краплі можуть служити моделями чорних дір.
Для досліду фізики скористалися явищем так званої діамагнітної левітації. Невеликі краплини води дослідники помістили в потужне вертикальне магнітне поле. Оскільки вода володіє діамагнетичними властивостями (тобто намагнічується в протилежному полю напрямку), то вчені домоглися того, що виникаюча сила відштовхування компенсувала силу тяжіння, і краплини зависали в повітрі.
Вчені сподіваються, що обертові краплі зможуть служити гарною моделлю чорної діри. Відповідно до сучасних теорій, ці об‘єкти обертаються навколо власної осі. Виявляється, що в деяких випадках діру зручно представляти як гігантську краплину, що має поверхню, форма якої залежить, частково, від швидкості обертання об'єкта.
Вигляд незвичайної краплини


Слайд #9
Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17) - Слайд #9

Чорні діри не можна безпосередньо побачити, але про їх присутность іноді можна судити по дії їх гравітаційного поля на найближчі об'єкти


Слайд #10
Презентація на тему «Чорні діри» (варіант 17) - Слайд #10

Дякуюзаувагу