Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12) - Слайд #1

Презентацію виконала
учениця 11-А класу
сзш №26 м. Києва
Пекарева Вікторія
Юпітер


Слайд #2
Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12) - Слайд #2

Юпітер
Верховний бог
у римський міфології
Син Сатурна
Брат Нептуна та Плутона


Слайд #3
Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12) - Слайд #3

Юпітер - п'ята планета від нашого Сонця і знаходиться між Марсом і Сатурном. Якщо ви думаєте, що Земля велика, то це просто ніщо в порівнянні з Юпітером, який є найбільшою планетою нашої Сонячної системи. Якщо говорити про обсяг, то в Юпітер помістяться 1300 таких планет, як Земля. Гравітація на цьому «гіганті» в 2.5 рази більше, ніж на Землі. Якби хтось вагою в 100 кг стояв на поверхні Юпітера, то там він важив би 250 кг. Маса Юпітера в 317 разів більше маси Землі, а також в 2.5 рази більше маси всіх інших планет Сонячної системи разом узятих.
Радіус tttt11,2 R;
Маса tttt318 М;
Густина tttt1.3 г/см3;
Орбіта ttttа=5,2 а.о.
Рік tttt11,2 з. року
Доба tttt9год 50 хв
Атмосфера ttttH2, He.
Незважаючи на свою масу, Юпітер є найшвидшою планетою Сонячної системи. Для повного обертання планеті достатньо 10 годин. Однак для того, щоб повністю облетіти Сонце Юпітер затрачає 12 років. Швидке обертання Юпітера відбувається через магнітне поле, а також радіацію навколо планети.


Слайд #4
Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12) - Слайд #4

Кільця у
Юпітера були відкриті
в 1979 році під час проходження
повз планети космічного апарату Вояджер-1,
проте їх походження залишалося загадкою.
Пізніше космічним апаратом Галілей, який знаходився
на орбіті навколо Юпітера з 1995 по 2003 роки, були отримані
дані про те , що ці кільця виникли в результаті зіткнення метеорних тіл
з невеликими супутниками Юпітера (Фіва, Метіда, Адрастея і Альматея). Нещодавно вчені відкрили ще одне кільце, розташоване найближче до планети. Його назвали Гало.
Першим апаратом, який відвідав Юпітер,
був «Піонер-10». З найбільш пізніх
досліджень слід виділити зонд «Юнона»,запущений в 2011 р.,
передбачається, що він
долетить до Юпітера
в 2016 р.
Кільця


Слайд #5
Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12) - Слайд #5

Супутники
Юпітер має 63 супутника. 4 масивних супутника
(Іо, Європа, Ганімед і Каллісто), названих «галі-леєвими» супутниками, були відкриті в 1610 р. Галілео
Галілеєм.
Ганімед
є найбільшим
супутником, від краю
до краю - 5262 км, що робить
його більше, ніж планета Меркурій.
Цей крижаний супутник облітає навколо
Юпітера за 7 днів. Ще одним цікавим супу-тником є ​​Іо, на якому розташовані люті ву-
лкани, озера лави і величезні кальдери.
Гори на Іо досягають 16 км. Цей супутник перебуває до Юпітера ближче, ніж Місяць
до нас. Цікавий факт: більшість супутників Юпітера мають в діаметрі не більше 10 км.


Слайд #6
Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12) - Слайд #6

Поговоримо про погоду…
Товста атмосфера Юпітера ділиться на смуги хмар, які знаходяться на різних висотах. Темні смуги хмар називаються поясами, тоді як світлі - зонами. На кордоні поясу і зони швидкість вітру може досягати 480 км / год.
На Юпітері, головній планеті сонячної системи, завжди хмарно
Чому на Юпітері сяють блискавки? Астрономи вважають, що блискавки на Юпітері утворюються також в хмарах, що містять лід. Хмари слабо висвітлюються сонячним світлом, відбитим від Іо. Яскраві спалахи відбуваються в активних областях на рівні, де пролягають водяні хмари, і висвітлюють більш низькі хмари, що містять аміак. Блискавки на Юпітері набагато яскравіші блискавок на Землі.
Бурі на Юпітері і Землі чимось схожі. На Юпітері бурі зазвичай довго не тривають, приблизно 3-4 дні. Однак є й винятки - місяці. Урагани на Юпітері завжди супроводжуються блискавками і набагато сильніше, ніж шторми на Землі. Сильні урагани трапляються кожні 15-17 років, їх швидкість складає 150 м / с.
Подібно до полярних сяйв на Землі полярні сяйва на Юпітері обумовлені стіканням заряджених частинок вздовж ліній магнітного поля в атмосферу в районі північного і південного полюсів планети. Однак магнітне поле Юпітера дуже велике. Тому викинута з вулканічного супутника Іо іонізованна речовина, зловлена магнітним полем Юпітера, створює сяйва в тисячу разів інтенсивніше, ніж полярні сяйва на Землі.


Слайд #7
Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12) - Слайд #7

Велика
червона
пляма
У 1665 р. астроном Джованні Кассіні перший виявив Велику червону пляму на Юпітері. Пляма виглядає як гігантський ураган-антициклон і століття тому було довжиною 40 000 км. Проте в даний час його розміри зменшилися наполовину. Велика Червона Пляма на планеті Юпітер - це найбільший атмосферний вихор в Сонячній системі. За його довжині могли б розміститися 3 планети розміром із Землю. Він обертається проти годинникової стрілки зі швидкістю близько 435 км / ч.


Слайд #8
Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12) - Слайд #8

Велика рентгенівська пляма
Юпітер знаменит
своєю Великою
червоною плямою .
Але на зображенні, отриманому Чандрою
(ліворуч) , вперше були виявлені рент-
генівські плями і авроральной рентгенівське випромінювання від полюсів . Рентгенівська пляма , домінуюча у випромінюванні від північного полюса Юпітера ( вгорі) можливо, так само дивна для сучасних астрономів, як колись було Велика Червона Пляма . Суперечачи раніше запропонованим теоріям , рентгенівська пляма знаходиться дуже далеко на півночі , щоб бути пов'язаним з важкими зарядженими частинками з околиць вулканічного супутника Іо.


Слайд #9
Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12) - Слайд #9

Білі овали в атмосфері Юпітера являють собою довгоживучі штормові системи. У лютому 1998 два з трьох овалів зіткнулися і злилися, утворивши другу в Сонячній системі найбільшу штормову систему після відомої Великої Червоної Плями. Наслідки цього злиття показані на верхній картинці, зробленої космічним телескопом ім. Хаббла в липні. У центрі цієї картинки Ви бачите кружляють білі хмари новоствореної штормової системи розміром з планету Земля.
Зіткнення штормів


Слайд #10
Презентація на тему «Юпітер» (варіант 12) - Слайд #10

Нещодавно з'явилась гіпотеза щодо можливості існування життя у хмарах Юпітера, адже його атмосфера має всі компоненти, які були необхідні для появи життя на Землі. Деякі шари хмар є теплі та відносно комфортні для існування навіть земних мікроорганізмів.
Дякую за увагу!