Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4)


Рейтинг презентації 3.71 на основі 7 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #1

Життя у Всесвіті
Виконували учні 11-Б класу
Петраков Данило
Тертична Катерина
Петренко Іван


Слайд #2
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #2

План
Людина у всесвіті
Антропний принцип
Ймовірність існування життя на інших планетах
Унікальність нашого всесвіту
Питання існування інших всесвітів


Слайд #3
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #3

Людина у всесвіті
Антропний принцип
«Вважати Землю єди­ним заселеним
світом було б так само без­глуздо, як
стверджу­вати, що на величез­ному засіяному
полі міг би вирости лише один колосок»
Митридор (III ст, до н. є.)


Слайд #4
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #4

Життя є однією з великих таємниць Всесвіту. Ми бачимо на Землі різноманітні живі організми, але нічого не знаємо про інші форми життя на чужих планетах. Усі живі істоти народжують дітей, а потім рано чи пізно вмирають, тобто перетворюються у неживу мате­рію. Але на Землі ще ніхто не спостерігав безпосереднє зародження живих біологічних клітин з неживих хімічних сполук.
З цього приводу англійський біолог Ф. Крік висловився так:
«Ми не бачимо шляху від первісного бульйону до
природного відбору. Можна дійти висновку,
що походження життя — чудо, але це свідчить
лише про наше незнання».


Слайд #5
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #5

Ан­тропний принцип:
«Ми спостерігаємо Всесвіт таким,
як ми його бачимо, бо ми існуємо»
Відкрита система об­мінюється
з навколиш­нім середовищем енер­гією
й інформацією


Слайд #6
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #6

Загальні характе­ристики живих істот можна описати за допомогою дея­ких термінів теорії складних систем, поведінку та еволю­цію яких вивчає нова наука синергетика.
Живий  організм   — складна відкрита си­стема з хімічних і біо­логічних сполук, яка має високу ступінь упорядкованості й збе­рігає величезний об'єм інформації про себе і навколишній світ.
Життя як відкрита система, яка зберігає
та передає інформацію з минулого в майбутнє.


Слайд #7
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #7

Об'єм інформації, який зберігає тільки одна клітина живого організму, оцінюється в 1022—1023 біт. Для порівняння нагадаємо, що об'єм інформації, яку зберігають сучасні комп'ютерні диски, у мільярди разів менший.
Завдяки комп'ютерам на сучасному етапі розвитку нашої цивілізації теж спостерігається значне збільшення потоку інформації, якою володіє людство. За допомо­гою АМС ми почали збирати інформацію на далеких планетах та приступили до безпосередніх пошуків поза­земних форм життя.
Імовірність існування життя на інших тілах Соняч­ної системи досить мала, тому пошуки позаземних цивілізацій зараз ведуться поблизу інших зір. Недавно виявлені десятки темних супутників зір, що свідчить про існування інших планетних систем, де можуть бути досі невідомі цивілізації.


Слайд #8
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #8

Контакти з позаземними
цивілізаціями


Слайд #9
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #9

Контакти між цивілізаціями перш за все означають об­мін інформацією. Якщо у Всесвіті існують інші цивілі­зації і вони мають певний обсяг інформації про свою частину Галактики, то обмін інформацією між ними може привести до загального зростання інформації, тому такий процес згідно з теорією біологічної еволюції можна вважати прогресивним.


Слайд #10
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #10

Контакти між цивілізаціями перш за все означають об­мін інформацією. Якщо у Всесвіті існують інші цивілі­зації і вони мають певний обсяг інформації про свою частину Галактики, то обмін інформацією між ними може привести до загального зростання інформації, тому такий процес згідно з теорією біологічної еволюції можна вважати прогресивним.


Слайд #11
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #11

Аналіз сигналів показав, що пульсари ніякого відношення до інопланетних цивілізацій не мають, бо періодичні сигнали випромінюють нейтронні зорі.
У 1967 р. вперше зареєстрували періодичні сигнали, які надходили з міжзоряного простору, і їх на­ звали пульсарами.


Слайд #12
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #12

Можливі наслідки контактів з чужими цивілізаціями.


Слайд #13
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #13

SЕТІ
Програма пошуку життя
У Всесвіті


Слайд #14
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #14

Міжзоряній конфлікт
як варіант розвитку
подій
(контакт третього типу)


Слайд #15
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #15

Основні причини, які можуть
викликати загибель нашої цивілізації


Слайд #16
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #16

Екологічна катастрофа, яка може виникнути внаслідок забруднення навколиш­нього середовища промисловими відходами наших підприємств.
Зміна клімату на Землі через збільшення кількості вуглекислого газу в атмосфері, збільшення парникового ефекту та підвищення температури.
Збільшення озонових дір в атмосфері може викликати підвищення частки ультра­ фіолетового випромінювання Сонця, внаслідок чого можуть загинути флора і фауна нашої планети.


Слайд #17
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #17

Катастрофічне зіткнення з астероїдом або кометою може призвести до різкого зниження температури та виникнення нового льодовикового періоду.
Цивілізація може закінчити життя самогубством через атомну війну. Події останніх років показують, що така загроза існує, поки атомна зброя поширюється серед держав, які не в змозі ЇЇ належним чином контролювати.
Інтелектуальна деградація людства.


Слайд #18
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #18

ВИСНОВКИ
Життя — це складна відчинена система хімічних та біологічних сполук з ви­соким ступенем упорядкованості, яка зберігає величезний об'єм інформації про себе і навколишній світ.
За рахунок збільшення хаосу в довкіллі зростає об'єм інформації всередині живого організму, а потім ця інформація передається нащадкам у майбутнє.
Земля за багатьма параметрами є зачиненою системою, тому проблема виживання людства пов'язана з освоєнням космосу. Наша цивілізація зробила перші кроки в цьому напрямку — ми почали дослідження Сонячної системи. Але при експансії людства в космос виникають проблеми контактів з чужими цивілізаціями.


Слайд #19
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #19

Ймовірність існування життя на інших планетах
Унікальність нашого всесвіту


Слайд #20
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #20

Основні властивості живого
Все живе здатне до розмноження: клітини діляться, рослини дають насіння, тварини народжують дитинчат тощо; все живе підтримує своє існування за рахунок навколишнього середовища - поглинає енергію (чи то сонячну, чи з інших джерел), дихає, харчується; все живе збирає, зберігає і переробляє інформацію про зовнішнє та внутрішнє середовище з тим, щоб зберегти і підтримати свої власні характеристики; зібрана інформація кодується надзвичайно складними і великими молекулами.


Слайд #21
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #21

Життя на Землі грунтується на сполуках вуглецю, розчинником для яких слугує вода. Керуючись процесами самовідтворення нуклеїнової кислоти - ДНК, які за величезного розмаїття усього живого використовують для програмування індивідуального розвитку організмів однакову "мову" - один і той же генетичний код.


Слайд #22
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #22

Є три особливості, які роблять Землю унікальною серед інших планет: віддаль від Сонця, розміри і (що, можливо, менш істотно) відносно велика маса природного супутника Місяця. Всі три характеристики виявились важливими для існування і розвитку життя. Земля знаходиться від Сонця на дуже зручній віддалі -149 600 000 км. Саме на цій відстані середня температура на поверхні така, що дозволяє воді, яка входить до складу тіл живих істот, знаходитись у рідкому стані, а не у вигляді льоду чи водяної пари.


Слайд #23
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #23

Якби Земля знаходилась на місці Венери, то велика кількість радіації від Сонця врешті-решт зробила б її схожою на Венеру з потужною атмосферою з вуглекислого газу і занадто високою для існування життя температурою. Якби Земля перемістилась на орбіту Марса, то зменшення кількості сонячного тепла викликало б охолодження океанів і збільшення площі полярних шапок, що зрештою перетворило б її на неконтрольований холодильник з занадто низькою для існування життя температурою. Таким чином, розміри і відстань від центрального світила - це два вирішальних фактори з точки зору умов для існування життя (в кожному разі, схожого на земне).


Слайд #24
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #24

Де у Всесвіті шукати планети, придатні для життя? Дослідження показують, що більшість зір у нашій Галактиці входять до складу кратних систем. Це свідчить про те, що у більшості випадків протизоряна хмара, в якій іде формування зорі, розбивається на фрагменти так, що утворюється одразу кілька об'єктів. Досить часто розподіл мас між ними буває дуже нерівномірним.


Слайд #25
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #25

Зорі набагато меншої маси, ніж Сонце, також погані кандидати для пошуків. Щоб отримати потрібну кількість тепла від такої зорі, планета повинна знаходитись до неї набагато ближче, ніж Земля до Сонця. Наприклад, від зорі Бернарда, другої за віддаленістю від Сонячної системи (6 св. p.), планета мусить знаходитись на віддалі 1 млн 300 тис. км. Це лише втричі далі, ніж Місяць від Землі!


Слайд #26
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #26

Отже, варто шукати планети тільки біля зір, схожих на Сонце. А їх серед 400 млрд зоряного населення нашої Галактики за підрахунками налічується до 28 млрд. Навіть якщо ми відкинемо ті з них, які знаходяться в центральних районах зоряної системи, оскільки смертоносний рівень радіації, який там панує, знищить життя в самому зародку - все одно на околицях їх залишиться кілька мільярдів. То ж ми начебто маємо надії!


Слайд #27
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #27

Але серед дослідників є й такі, хто досить скептично оцінює імовірність знайти життя і розум у Всесвіті. Адже мало того, що всі відомі позасонячні планети мають занадто великі маси, вони ще і рухаються по занадто витягнутих орбітах, що призводить до коливань температур, які виходять за межі припустимого для збереження життя. І скоріше за все Сонце з його планетною системою, де колові орбіти обережно вкладені одна в одну, і сама Земля -це екстраординарна рідкість у Всесвіті.


Слайд #28
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #28

Висновки
Таким чином, Земля, на якій є не просто життя, а життя розумне, уявляється унікальним витвором природи і чи не єдиним носієм того дивовижного збігу космічних обставин, що забезпечили появу життя і розуму. І якщо Молочний Шлях справді позбавлений присутності інших представників розумного життя, то важливо робити все, щоб зберегти його бодай на Землі.


Слайд #29
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #29

Контакти з позаземними цивілізаціями
Обмін інформацією за допомогою електромагнітних хвиль або іншого випромінювання, яке може бути носієм інформації.
Обмін інформацією за допомогою автоматичних си­стем, керувати якими будуть комп'ютери і роботи.
Зустріч живих представників інопланетних цивілізацій.


Слайд #30
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #30

У 1967 р. вперше зареєстрували періодичні сигнали, які надходили з міжзоряного простору, і їх на­ звали пульсарами. Аналіз сигналів показав, що пульсари ніякого відношення до інопланетних цивілізацій не мають, бо періодичні сигнали випромінюють нейтронні зорі.


Слайд #31
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #31

Налагодження контактів другого типу за допомогою автоматичних систем теж вимагає тривалого часу. Напри­клад, перші космічні апарати «Піонер» і «Вояджер» через мільйони років вийдуть за межі Сонячної системи і будуть самостійно обертатися навколо центра Галактики.


Слайд #32
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #32

Наслідки контактів з чужими цивілізаціями
Створена міжнародна організація SЕТІ (англ. Search of Extra Terrestrial Intelligence — пошуки позазем­ного розуму), яка розробила широку програму пошуків життя у Всесвіті.


Слайд #33
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #33

Якщо чужа цивілізація за інтелектом набагато випередила землян, то вона може вже здійснювати міжзоряні перельоти.
Контакти між цивілізаціями можуть призвести до міжзоряних конфліктів, і ми повинні бути готовими до цього.


Слайд #34
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #34

Карта реліктового випромінювання, складена зондом WMAP. Зображення NASA / WMAP Science Team


Слайд #35
Презентація на тему «Життя у Всесвіті» (варіант 4) - Слайд #35