Твір на тему: «Неповторний світ поезій Ірини Жиленко»


Рейтинг твору 3.49 на основі 53 голосів

Найкращий час у житті людини — це дитинство, пора чарівних пригод, фантазій, мрій і відкриттів. Кожному з нас хочеться залишатися у дитинстві якнайдовше. Зберегти таємничі миті цього часу, повертатися до них знову і знову допомагає нам чарівний світ поезії Ірини Жиленко, творчість якої — це виразний і яскравий світ дитячих мрій. Завдяки незвичайній фантазії поетеси у її творах світ переливається різними кольорами, у буфеті живе гном, а по місту літає дивовижна Жар-птиця.

У чарівному світі домашнього затишку ми опиняємося завдяки віршу «Гном у буфеті». І це не дивно, адже у будь-якої дитини є свої друзі, яких не бачать дорослі. Гном живе у буфеті багато років, він любить смоктати м’ятні цукерки, пити какао, а на свята він золотить сервізи. Маленький мешканець квартири дає слухняним дітям шоколадки, а пустунів сварить. Гарних манер гном навчився у порцелянової маркізи, яка пригощає його чаєм. Проходять десятиліття, століття, а гном так само оберігає дитячу казку, тепло та затишок дому нашого дитинства.

А у вірші «Підкова» поетеса розповідає про дівчину, що знайшла підкову, яку загубив Дід Мороз. За народними повір’ями, підкова приносить людям щастя, тому дівчина повісила її коло вікна і приказала:

«Світи тут, на вікні.

Щоб все мені збулося!».

Але знайшлося аж сімсот завидників, сімсот роззяв, які стояли під вікном і не хотіли уходити:

«Вони стояли вперто, день при дні, —

зачарувала їх моя підкова».

Тоді героїня вирішує купити собі шубу і відправитися до Лапландії для того, щоб віддати підкову власникові. Одразу ж після цього сніг, який світився і іскрився то ніжно-фіалковим, то рожевим, то зеленим кольором, став рівним, тихим і звичним. Так само звичайна людська заздрість перетворює казку в буденне життя.

Вірші Ірини Жиленко не просто розкривають перед нами фантастичний світ спогадів, дитячих пригод і мрій. Дивні образи, відтворені у її поезіях утверджують важливі життєві істини. Адже Жар-птиця — це символ щастя. І хто б не заважав, що б не сталося, в нього необхідно вірити. Буфетний гном оберігає світ дитинства від втручання в нього сірості і буденщини, від життєвих негараздів і проблем, що переповнюють доросле життя. А підкова коли-небудь обов’язково зробить свою справу і подарує нам щастя, адже ті, хто вірять у нього, завжди докладають для цього багато зусиль і майже завжди отримують результат.