Твір на тему: «Своєрідність стилю та мотивів поетичних творів Сергія Жадана»


Рейтинг твору 4.4 на основі 5 голосів


Сміх, що має до мене назавтра прийти,
розпізнаю сьогодні поміж плачу я.
За хвилину до того, як з’явишся ти, —
я тебе передчую.

Український сучасний поет Сергій Жадан став відомий читачам як один з засновників літературної організації харківських поетів «Червона Фіра», що була створена у 1991 році. За основу своєї творчості поети цієї спілки взяли неофутуризм, що і визначило концепцію творчості самого С. Жадана.

Його поетична творчість стала ще одним підтвердженням того, що українська література на пострадянському просторі продовжила жити і розвиватися. Хвиля постмодернізму початку 90-х років минулого століття стала своєрідним марш-кидком. Молоді поети і письменники України заговорили настільки потужно, немовби очікували тієї жаданої миті, коли отримали можливість сказати те, що їх переповнювало, особливо після розвалу СРСР.

Як зазначають літературні критики, Сергій Жадан у своїй поетичній творчості зумів гармонійно поєднати українську поетичну традицію під назвою «семенківська» з сучасними субкультурами, зокрема з панком і роком. Його поезії є підставою для літературних дискусій, які тривають і сьогодні.

Найбільш оригінально про творчість С. Жадана висловився О. Бойченко: «І до вбивства силаботоніки був дуже сильним поетом, але тепер, остаточно освоївши вірші, що за своєю структурою нагадують хмари, став тим, ким його хотіла бачити історія культури початку століття: її безнадійно застудженим горлом». Оскільки С. Жадан докладно вивчав творчість М. Семенка, то й не дивно що більшість його поезій написані під впливом саме цього майстра, який став взірцем українського футуризму найвищого рівня.

Прозові твори С. Жадана характеризуються постмодерністською грою слів і їхніх значень. Митець ніколи не ставить собі за мету просто подобатися читачам, він пише свої твори, ніби звертаючись до всіх разом: ось так я бачу навколишній світ, ось такий я є і живу я серед вас.

Творчість С. Жадана схожа на калейдоскоп спротиву, заперечень, переживань, думок і почуттів. Він весь час знаходиться у пошуку і прагне бути зрозумілим усім, адже сучасна молодь зовсім по-іншому дивиться на перетворення, які відбуваються у нашому суспільстві.

Як сказав П. Загребельний, «Жадан жадає коли не вистрибнути, то бодай виповзти за межі крейдяного кола того маразму, в якому було приречене народитися, а тоді й жити покоління нашого автора».