Твір на тему: «Іван Вишенський – видатний український полеміст»


Рейтинг твору 3 на основі 2 голосів


Іван Вишенський народився в невеликому українському містечку Судова Вишня. Точна дата його народження, а також історія його дитинства приховані в глибині століть, але відомо, що десь у віці 30-35 років він оселився на горі Афон у Греції і прийняв чернецтво. За своє життя І. Вишенський написав багато полемічних творів та прекрасних послань, серед яких «Послання до князя Острозького», «Послання до єпископів», «Послання до усіх, в Лядській землі сущих» і «Викриття диявола-світодержця».

У часи життя видатного українського полеміста найсуперечливішою подією стала Берестейська унія, яка роз’єднала у ставленні до неї провідних політичних, культурних і громадських діячів. Багато хто з них категорично заперечували важливість цієї події, але не менше ставилися до неї прихильно. Звісно, що ми, сучасні українці, при укладанні цієї унії не були присутні, і ми не можемо об’єктивно оцінювати тогочасне суспільне життя, то від однозначного засудження чи схвалення цієї події краще утриматися. Тим більше, що однозначні оцінки будь-якого історичного явища далекого минулого просто неможливі.

З одного боку, Берестейська унія повинна була вивести церкву з-під впливу московського патріархату, зорієнтувати Україну на європейські традиції, на Захід. З іншого боку, це призводило до посилення тиску з боку католиків і покатоличення українців, а рівних прав католики і православні на території Польщі тих часів так і не отримували.

Щодо Івана Вишенського, то той був категорично проти Берестейської унії. На цю тему він написав цікавий полемічний твір «Послання до єпископів», у якому висловив своє ставлення до тих священиків, які брали участь у складанні унії. Досить цікаво, що автор послання засуджує духовенство не тільки за підписання унії, а й за їхню пиху і лицемірство, за їхнє моральне падіння, за сам спосіб їхнього життя.

Тож можна залишити міркування щодо позитивного чи негативного впливу Берестейської унії на подальший розвиток України, бо навряд чи ці питання можна розкрити у короткому творі. Але для оцінки того явища достатньо скористатися міркуваннями І. Вишенського, правота якого й сьогодні не викликає ніяких сумнівів, адже вони стосуються морально етичного, суто людського боку життя.

У своїх творах І. Вишенський використовував багату і красиву мову, яка допомагає донести до людей усі його міркування та ідеї. Можна з впевненістю сказати, що твори видатного українського полеміста І. Вишенського — це неперевершений зразок стародавньої української літератури. А повчальний зміст його творів не втратив актуальності і сьогодні, адже з плином часу справжні моральні цінності не зникають.