Твір на тему: «Минуле України у творчості Маркіяна Шашкевича» за поезією «О Наливайку»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Усе своє життя М. Шашкевич прожив на західній Україні, яка з кінця XVIII століття належала до Австро-Угорщини і була роз’єднана зі східною Україною. Але в ті часи і західноукраїнських, і східноукраїнських письменників хвилювали одні й ті ж питання, адже кожен з них усвідомлював свою приналежність до великої української нації, яка має славетну історію і найкрасивішу у світі мову. До спільного минулого, до часів козацтва і повстань проти володарювання польської шляхти звертається поет і у своєму вірші «О Наливайку».

Цю поезію М. Шашкевич створив як стилізований героїчний епос незламного українського народу, а її початок нагадує народні думи. Ляхи, немов туман або дим, вкривають багатостраждальну українську землю і, наче ворони, налітають на Умань. Дізнавшись про напад, козаки розсилають по всій країні своїх послів. На чолі козацького війська стає отаман Наливайко, який піднімає співвітчизників на боротьбу проти поневолювачів. У центрі віршу – картина жорстокого бою: ржуть коні, воїни гримлять з самопалів, і степ швидко вкривається кров’ю.

«Вздовж списами городили зелені байраки,

Уставляються по степу молодці-козаки.

Гей, там ляхів сорок тисяч,— дим в’єсь по болоні,

Від розсвіту аж до смерку ржуть бистрії коні.

Гей, там гримлять з самопалів, орють копитами,

Та степ кровця сполокала, зволочен трупами.

Гей, на степу густа трава, степом вітер віє,

Не по однім козаченьку стара неня мліє».

Автор показує, що боротьба проти ляхів була нелегкою. Багато козаків полягли під Уманню, а бій тривав «від розсвіту аж до смерку». Але у будь-якому разі ця боротьба була праведною, бо козаки захищали від польської навали рідні землі, бо вони боронили свободу свого народу.

На жаль, сили виявилися нерівними. Ляхів було майже сорок тисяч, а козаків був усього один загін. І хоча українські воїни цілий день боролися на смерть, ляхи перемогли. Та Наливайка вони так і не взяли у полон і додому були змушені повертатися з пустими руками.

М. Шашкевич, як і більшість інших українських поетів усіх часів часто звертався до історичного минулого України. Таким чином він міг показати, що українці ніколи не корилися своїм панам і майже постійно вели боротьбу проте загарбників та поневолювачів. Адже любов до волі у українців – це риса вічна, бо предками нашого народу були таки мужні козаки, як Наливайко.